Στα άδυτα του σκοτεινού διαδικτύου: Τι είναι το Darknet και τι περιλαμβάνει - iefimerida.gr

Στα άδυτα του σκοτεινού διαδικτύου: Τι είναι το Darknet και τι περιλαμβάνει

Στα άδυτα του σκοτεινού διαδικτύου: Τι είναι το Darknet και τι περιλαμβάνει
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πέρα από τον κόσμο του διαδικτύου που βλέπουμε και χρησιμοποιούμε καθημερινά, υπάρχει και ένας άλλος, αθέατος κόσμος, άγνωστος στο ευρύ κοινό, όπου οι διευθύνσεις αλλάζουν κάθε λεπτό και οι εγκληματίες εμπορεύονται τα πάντα, από ναρκωτικά μέχρι ανθρώπινες ζωές.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τη λειτουργία του Darknet, μπορούμε να φανταστούμε το διαδίκτυο ως ένα τεράστιο παγόβουνο, η κορυφή του οποίου περισσεύει ελάχιστα από τη θάλασσα ενώ ο τεράστιος όγκος του κρύβεται στο βυθό. Σε αυτή την περίπτωση η μύτη του παγόβουνου είναι οι ιστοσελίδες που χρησιμοποιούμε καθημερινά όπως το Google και το Youtube, αλλά μία τεράστια σωρεία πληροφοριών και ιστοσελίδων κρύβεται στο βυθό και δεν είναι προσβάσιμη από τα συμβατικά browsers.

Οπως αναφέρει σε σχετικό της άρθρο η εφημερίδα Καθημερινή, το σκοτεινό διαδίκτυο, γνωστό και ως Darknet, παρέχει ανωνυμία στους χρήστες, ευνοώντας έτσι κάθε λογής παράνομες αγοραπωλησίες.

Από τις έκνομες δραστηριότητες που βρίσκει κανείς συχνά στο Darknet, ψηλά στη λίστα βρίσκεται η διακίνηση παιδικής πορνογραφίας, ναρκωτικών, όπλων, κλεμμένων πιστωτικών καρτών και πλαστών ταυτοτήτων.

Προκειμένου να «κρύβεται» από το FBI, το Darknet χρησιμοποιεί ένα δίκτυο από σέρβερ, που βασίζονται σε τεχνολογίες κρυπτογράφησης για να ανταλλάσσουν δεδομένα. Η πιο διαδεδομένη τεχνολογία γι' αυτό τον σκοπό είναι το Tor (The onion router), το οποίο, όπως αναφέρει η Καθημερινή, αναπτύχθηκε αρχικά από το Ερευνητικό Εργαστήριο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, για την προστασία των στρατιωτικών επικοινωνιών και μπορεί να καμουφλάρει τον σέρβερ που το φιλοξενεί.

Πρόσφατα, το Darknet απέκτησε και το δικό του ηλεκτρονικό ψαχτήρι, αντίστοιχο του γνωστού Google, ονόματι Grams, μια μηχανή αναζήτησης που συγκεντρώνει αποτελέσματα από οκτώ online «μαύρες αγορές» και τις αγγελίες τους. Βέβαια, επειδή ακριβώς το κίνητρο είναι το κέρδος, μελλοντικά το Grams, θα αρχίσει να χρεώνει όσους θέλουν να διαφημίσουν τις αγγελίες τους.

Ωστόσο παρά τις τρομακτικές του δυνατότητες, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το Darknet δεν έχει μόνο κακή πλευρά, παρόλο που συχνά το εξισώνουν με τον «online υπόκοσμο»

Οπως σημειώνει ο Μπραντ Τσάκος από το περιοδικό PC World, «το Σκοτεινό Διαδίκτυο έχει και μία εξαιρετικά σημαντική "φωτεινή" πλευρά, εξασφαλίζοντας την ελευθερία της έκφρασης σε ανθρώπους που ζουν σε απολυταρχικά καθεστώτα και βοηθώντας να έρθουν στο φως συνταρακτικά ντοκουμέντα, χωρίς τον φόβο όσων τα διέρρευσαν πως θα διωχθούν ποινικά»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ