Ισορροπίες τρόμου στην Ουκρανία: Ετοιμο για επιστράτευση το Κίεβο -Υπέγραψε διάταγμα ο πρόεδρος - iefimerida.gr

Ισορροπίες τρόμου στην Ουκρανία: Ετοιμο για επιστράτευση το Κίεβο -Υπέγραψε διάταγμα ο πρόεδρος

Ισορροπίες τρόμου στην Ουκρανία: Ετοιμο για επιστράτευση το Κίεβο -Υπέγραψε διάτ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δυσάρεστες είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς, ο πρόεδρος της χώρας, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, λίγες μόλις ώρες μετά τα νέα βίαια επεισόδια στο Ντονέτσκ, υπέγραψε διάταγμα με το οποίο επαναφέρει την υποχρεωτική στράτευση στη χώρα.Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλοι ο Ουκρανοί άνδρες ηλικίας από 18 έως 25, εκτός εκείνων που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, θεωρούνται από αυτή τη στιγμή στρατεύσιμοι και μπορούν να επιστρατευθούν ανά πάσα στιγμή.

Στο διάταγμα αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η υποχρεωτική στράτευση θεσμοθετείται «εξαιτίας της καταρρέουσας κατάσταση στην ανατολή και το νότο, την αυξανόμενη δύναμη των ένοπλων ρωσόφιλων μονάδων και την κατάληψη δημόσιων κυβερνητικών κτηρίων που απειλούν την εδαφική ακεραιότητα».

Μια μόλις ημέρα μετά την παραδοχή πως δεν ελέγχονται οι ανατολικές επαρχίες

Η κίνηση του μεταβατικού προέδρου έρχεται μόλις μία ημέρα αφότου παραδέχτηκε πως οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας είναι «ανήμπορες» να ανακτήσουν τον έλεγχο των ανατολικών περιοχών που έχουν πέσει στα χέρια ρωσόφιλων αυτονομιστών.

Παράλληλα, ο κ. Τουρτσίνοφ τόνισε ότι η χώρα έχει τεθεί σε πλήρη στρατιωτική ετοιμότητα, από τις 30 Απριλίου, τη στιγμή που εκφράζονται ανοιχτά φόβοι πως ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία ετοιμάζονται να εισβάλουν στην χώρα.

Στόχος ένα εκατομμύριο στρατιώτες

Οι ουκρανικές αρχές εκτιμούν ότι κοντά στην μεθόριο με τη χώρα οι ρωσικές δυνάμεις αριθμού περίπου 40.000 στρατιώτες, ενώ ο ουκρανικός στρατός έχει περίπου 130.000 άνδρες.

Η στράτευση εφέδρων αναμένεται να ανεβάσει τη δύναμή του πάνω από το ένα εκατομμύριο, γεγονός, που θα δώσει μεγάλη ισχύ στη χώρα, χωρίς, ωστόσο, να είναι σίγουρο ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια μετωπική ρωσική επίθεση.

Η υποχρεωτική στράτευση στην Ουκρανία καταργήθηκε στα τέλη του 2013 από τον τότε πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ο οποίος είχε ανακοινώσει πως επιθυμούσε να δρομολογήσει μεταρρυθμίσεις που θα δημιουργούσαν έναν «επαγγελματικό στρατό».

Προελαύνουν οι ρωσόφιλοι -Ελέγχουν περισσότερες από 10 πόλεις

Η επαναφορά της υποχρεωτικής στράτευσης ανακοινώθηκε λίγες ώρες αφότου πλήθος φιλορώσων κατέλαβε την εισαγγελία της πόλης Ντόνετσκ, στην νοτιοανατολική Ουκρανία, αφοπλίζοντας δεκάδες αστυνομικούς των ΜΑΤ που είχαν αναλάβει τη φύλαξη του κτηρίου.

Η επαναφορά της υποχρεωτικής στράτευσης ανακοινώνεται μερικές μόλις ώρες αφού πλήθος οργισμένων φιλορώσων κατέλαβε την εισαγγελία του Ντονέτσκ, αφοπλίζοντας τους αστυνομικούς των ειδικών δυνάμενω.
Εκτιμάται ότι στην ανατολική Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, περισσότερες από 10 πόλεις έχουν περάσει στον έλεγχο αυτονομιστών, με τις ουκρανικές δυνάμεις να μην μπορούν να τους απομακρύνουν, παρά την «μεγάλης κλίμακας αντιτρομοκρατική επιχείρηση» που εξαπέλυσαν στα μέσα Απριλίου.

Στις περισσότερες περιοχές οι αυτονομιστές προκηρύσσουν δημοψηφίσματα για την προσχώρησή τους στη Ρωσία, ενώ, απειλούν ότι δεν θα επιτρέψουν να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές σε αυτές τις επαρχίες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ