Σε ετοιμότητα ο Έκτακτος Μηχανισμός Ρευστότητας - iefimerida.gr

Σε ετοιμότητα ο Έκτακτος Μηχανισμός Ρευστότητας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδας για το ενδεχόμενο κάποιες τράπεζες να αντιμετωπίσουν πρόβλημα ρευστότητας μέσα στις επόμενες ημέρες, οπότε το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να καλύψει τη λήξη του 5ετούς ομολόγου, η οποία είχε προκαλέσει πονοκέφαλο στη Κυβέρνηση καθώς κυρίως γι' αυτόν τον λόγο "καιγόταν" τον περασμένο μήνα για την εκταμίευση της δόσης των 12 δισ ευρώ.

Επί της ουσίας, έως τις 19 του μήνα το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να αποσύρει ρευστότητα 6 δισ ευρώ από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα- που είχε διοχετευθεί μέσω της προηγούμενης δόσης- για να καλύψει την έκδοση του 5ετούς που λήγει και σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο είναι σε ανοικτή επικοινωνία με τη ΤτΕ, αφού κάποιες τράπεζες που είχαν μεγαλύτερες εκροές καταθέσεων απ' αυτές που είχαν υπολογίσει, ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν πρόβλημα ρευστότητας. Το θέμα απασχόλησε τη συνάντηση Βενιζέλου- Προβόπουλου και όπως αναφέρουν πληροφορίες, το όποιο πρόβλημα παρουσιαστεί, θα αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά με την ενεργοποίηση- για πρώτη φορά στη χώρα μας- του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA), που δίνει τη δυνατότητα στη Τράπεζα της Ελλάδας να ανοίξει γραμμή πίστωσης σε όσες τράπεζες μείνουν από ρευστό σε αυτό το διάστημα των λίγων ημερών που θα χρειαστεί.

Το καλό είναι στη Τράπεζα της Ελλάδας φτάνουν σε καθημερινή βάση στοιχεία από τις τράπεζες, που δείχνουν ότι οι εισροές καταθέσεων αυξάνονται σταθερά τις τελευταίες 20 ημέρες. Ειδικότερα, από τις 25 Ιουλίου- δηλαδή αμέσως μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής- έως σήμερα, περίπου 1,5 δισ ευρώ έχει επιστρέψει στις τράπεζες και δεν αποκλείεται ο Αύγουστος να είναι ο πρώτος μήνας από την αρχή του έτους, που θα κλείσει με θετικό πρόσημο. Πέρα, όμως, από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής που απομάκρυναν το φάσμα της χρεοκοπίας, στην επιστροφή κεφαλαίων στη χώρα μας συνέβαλε η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στη Κύπρο, όπου είχαν φύγει πολλές καταθέσεις τον τελευταίο ενάμισι χρόνο

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ