Η κυβέρνηση παρουσίασε το Μεσοπρόθεσμο χωρίς υποψία νέου μέτρου -Από... φθινόπωρο έρχονται τα δύσκολα - iefimerida.gr

Η κυβέρνηση παρουσίασε το Μεσοπρόθεσμο χωρίς υποψία νέου μέτρου -Από... φθινόπωρο έρχονται τα δύσκολα

Η κυβέρνηση παρουσίασε το Μεσοπρόθεσμο χωρίς υποψία νέου μέτρου -Από... φθινόπωρ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Χωρίς ούτε καν... υποψία νέου μέτρου κατατέθηκε το Μεσοπρόθεσμο στη Βουλή, αφού το οικονομικό επιτελείο προσβλέπει είτε στην κάλυψη του «κενού» έως το Σεπτέμβριο, είτε στην αλλαγή των αυτών καθ' αυτών των δημοσιονομικών στόχων!

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει η πρόθεση να επαναφέρουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, το θέμα της μείωσης των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 και το 2016, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αυτομάτως ζήτημα δημοσιονομικού «κενού».

Η κατάλληλη περίοδος για μια τέτοια συζήτηση θεωρείται ότι είναι το Φθινόπωρο, όταν δηλαδή θα έχουν ωριμάσει οι συζητήσεις για τη μείωση του Χρέους και εκτιμάται ότι η δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό, τα υψηλότερα πλεονάσματα από το 2017 και μετά, αλλά και η δυναμική της ανάπτυξης, μπορούν να «απορροφήσουν» χωρίς πρόβλημα τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα το 2015 και το 2016.

Σε κάθε περίπτωση, ζήτημα πρόσθετων μέτρων για το 2015- πολύ περισσότερο για το 2016- ούτε καν συζητείται επί του παρόντος στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς θεωρείται ότι όπως και φέτος έτσι και για το 2015 οι εκτιμήσεις για τις δημοσιονομικές επιδόσεις θα αποδειχθούν τελικά πολύ συγκρατημένες.

Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και η παράταση της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα και το 2015, δεν περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο και θα εξεταστεί κατά το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού, παρά το ότι η Κομισιόν στην τελευταία της Έκθεση αναφέρθηκε ρητώς στο εν λόγω μέτρο. Αντιθέτως φαίνεται ότι υπάρχει διάθεση διαπραγμάτευσης για μειώσεις φορολογικών συντελεστών από τώρα κιόλας. Για τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, η συζήτηση για μονιμοποίηση του παραμένει ανοικτή, ενώ άνοιξε εκ νέου "παράθυρο" για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο από το 2015, σύμφωνα με τη ρήτρα μείωσης φορολογικών συντελεστών εάν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ