Αμπού Γκράιμπ: 10 χρόνια από την αποκάλυψη της φρίκης -Τα απάνθρωπα βασανιστήρια Αμερικανών σε κρατούμενους [εικόνες] - iefimerida.gr

Αμπού Γκράιμπ: 10 χρόνια από την αποκάλυψη της φρίκης -Τα απάνθρωπα βασανιστήρια Αμερικανών σε κρατούμενους [εικόνες]

Αμπου Γκράιμπ: 10 χρόνια από την αποκάλυψη της φρίκης -Τα απάνθρωπα βασανιστήρια
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται από τις φοβερές αποκαλύψεις βασανισμών στις διαβόητες φυλακές του Αμπού Γκράιμπ . Οι φωτογραφίες με γυμνούς ιρακινούς κρατούμενους να γίνονται αντικείμενο χλευασμού, σεξουαλικών βασανιστηρίων και κακοποίησης έκαναν για πρώτη φορά τον γύρο του κόσμου στις 28 Απριλίου του 2010 προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.


Οι φυλακές βρίσκονταν στο Αμπού Γκράιμπ, 30 χλμ. μακριά από τη Βαγδάτη και ο Σέιμουρ Χερς ήταν ο αμερικανός δημοσιογράφος που έκανε τις αποκαλύψεις στο περιοδικό New Yorker. Ο ίδιος άνθρωπος που το 1969 είχε σοκάρει την αμερικανική και την παγκόσμια κοινή γνώμη δίνοντας στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες από τη σφαγή στο Μάι-Λάι στο Βιετνάμ, μια φρίκη που ο αμερικανικός στρατός επιχείρησε να κρατήσει μυστική, έμελλε 25 χρόνια αργότερα να εκθέσει μια νέα αποτροπιαστική πλευρά ενός πολέμου που εξαπέλυσε η πατρίδα του εκτός συνόρων.

Από το καλοκαίρι του 2003 ως τους πρώτους μήνες του 2004, αμερικανοί στρατιώτες είχαν μετατρέψει το Αμπού Γκράιμπ σε τόπο μαρτυρίου για τους ιρακινούς κρατούμενους. Μετά τις αποκαλύψεις του Χερς, συνελήφθησαν αρκετοί από τους στρατιώτες που υπηρετούσαν στη φυλακή εκείνη την περίοδο, αλλά οι ένοχοι έπεσαν μάλλον στα μαλακά. Εντεκα στρατιώτες καταδικάστηκαν σε ολιγοετείς ποινές φυλάκισης για μια σειρά αδικημάτων. Τρεις απαλλάχθηκαν εντελώς από τις κατηγορίες, ενώ κανένας δεν καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία.

Σήμερα, 10 χρόνια μετά, ο βραβευμένος με Πούλιτζερ Σέιμουρ Χερς σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle λέει ότι οι αποκαλύψεις δεν τον ξάφνιασαν. «Υπήρχαν σχετικά δημοσιεύματα και νωρίτερα, το ζήτημα είναι πώς μαζεύεις υλικό για να το δημοσιοποιήσεις», λέει ο αμερικανός δημοσιογράφος. «Διεθνείς οργανώσεις όπως η Amnesty International και η Human Rights Watch είχαν από καιρό επιστήσει την προσοχή στις καταστροφικές συνθήκες των ιρακινών φυλακών, για τα εγκλήματα πολέμου και τις αυθαιρεσίες. Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα αμερικανικά στρατόπεδα δεν ήταν κάτι το νέο, το ζήτημα είναι να βρεις στοιχεία και φωτογραφίες που να τραβήξουν την προσοχή των ΜΜΕ».

Ο αμερικανός δημοσιογράφος, που είναι σήμερα 77 χρονών, περιγράφει και το πώς πήρε τις φωτογραφίες και τα ντοκουμέντα από τον αμερικανό υποστράτηγο Αντόνιο Ταγκούμπα, με αποτέλεσμα να μπει τέλος στην στρατιωτική καριέρα του επειδή είπε την αλήθεια για τις φυλακές στο Αμπού Γκράιμπ. Ακόμα και σήμερα, ο Σέιμουρ Χερς συνεχίζει να έχει απορίες για το πόσοι από την ηγεσία του στρατού γνώριζαν τον τρόπο μεταχείρισης των ιρακινών κρατουμένων στις φυλακές. Επίσης θεωρεί υποκριτικές τις οργισμένες αντιδράσεις μελών του Κογκρέσου.

Ο Σέιμουρ Χερς θεωρεί ότι ο Μπαράκ Ομπάμα είναι πιο έξυπνος και πιο ενημερωμένος από τον Τζορτζ Μπους τζούνιορ, όμως η εξωτερική πολιτική δεν έχει αλλάξει. Και απορεί γιατί οι ΗΠΑ συνεχίζουν τον πόλεμο κατά της διεθνούς τρομοκρατίας πλήττοντας πισώπλατα αμάχους με τα μη επανδρωμένα βομβαρδιστικά, γνωρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό μόνον περισσότερους εχθρούς κάνουν.

Οσο για το κολαστήριο του Αμπου Γκράιμπ που ο ίδιος έβγαλε στη δημοσιότητα, έβαλε οριστικά λουκέτο πριν από δυο εβδομάδες, στις 15 Απριλίου. Το ιρακινό υπουργείο δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι κλείνει τη φυλακή από φόβο μήπως πέσει στα χέρια Σουνιτών ανταρτών. Οι περίπου 2.400 κρατούμενοι μεταφέρθηκαν σε φυλακές υψίστης ασφαλείας σε άλλα σημεία της χώρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ