Αυτές είναι οι πρώτες εικόνες από τη νέα παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου, τρεις εβδομάδες πριν από την πρεμιέρα [φωτογραφίες] - iefimerida.gr

Αυτές είναι οι πρώτες εικόνες από τη νέα παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου, τρεις εβδομάδες πριν από την πρεμιέρα [φωτογραφίες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Tα σκονισμένα χειροποίητα κοστούμια του Γιαννέτου, ένας άντρας με σώμα που παλεύει με έναν τοίχο που ρουφάει το κεφάλι του, η σχεδόν νεκρική εικόνα μιας γυναίκας που διακρίνουμε πίσω από μια μεγάλη γυάλινη επιφάνεια. Σκοτάδι, με την σκόνη να απλώνεται σε σώματα, στο πάτωμα, πίσω από μια μεγάλη Σελήνη... Θραύσματα, ίχνη της νέας παράστασης που ετοιμάζει ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο σκηνοθέτης, χορογράφος, χορευτής, εικαστικός που έχει χαρακτηριστεί ο εθνικός δημιουργός μας.

Στην παράσταση συμμετέχουν οι Παυλίνα Ανδριοπούλου, Μιχάλης Θεοφάνους, Αργύρης Πανταζάρας, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Αριστείδης Σερβετάλης, Καλλιόπη Σίμου, Δρόσος Σκώτης.Ο τίτλος της παράστασης, που κάνει πρεμιέρα στις 23 Μαϊου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, είναι Still Life. Mέχρι στιγμής δεν υπάρχει ούτε δελτίου Τύπου, ούτε κάποιες συνεντεύξεις των δημιουργών, όπως ακριβώς είχε συμβεί και στην προηγούμενη παράστασή του, στην Πρώτη Υλη που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών το καλοκαίρι του 2012, για να ακολουθήσει στη συνέχεια διεθνή πορεία. Οι συντελεστές όμως είναι γνωστοί και φαίνεται να τοποθετούν ξανά επί σκηνής τον ίδιο τον δημιουργό Δημήτρη Παπαϊωάννου που με την Πρώτη Υλη επανήλθε στη σκηνή μετά από μια μακρά περίοδο απουσίας – ως χορευτής.

Still Life λοιπόν. Τίτλος που παραπέμπει στο natura morta, στη νεκρή φύση, όρος που εισήχθη στη ζωγραφική τον 18ο αιώνα και που τότε θεωρήθηκε λιγότερο σημαντική από τη natura viventi. Η ένταση του χρωστήρα επικεντρώνει στο σχήμα των αντικειμένων, σε μια ψευδαίσθηση υλικού πολιτισμού, κενή σωμάτων σημείων. Παραμένει να δούμε την ερμηνεία του Δημήτρη Παπαϊωάννου για το Still Life – για μια κατά λέξη μεταφρασμένη ακίνητη ζωή με επτά σώματα επί σκηνής.

Για μια ακόμη φορά, όπως και με την Πρώτη Υλη, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου ουσιαστικά εκκινεί, αρχίζει την παράσταση πριν την πρεμιέρα, βάζοντας το κοινό σε μια διαδικασία ανίχνευσης, αναζήτησης, συλλογισμού πάνω σε θραύσματα, σε εικόνες του έργου που ετοιμάζει για να οδηγηθεί τελικά στην αίθουσα όπου όλα θα συντελεστούν. Με αυτή την έννοια ένα έργο πλήρες, από την επικοινωνία του μέχρι την έξοδο του κοινού από το θέατρο. Ναι, θα είναι σίγουρα μια από τις παραστάσεις που θα συζητηθούν, νεύματα συναίνεσης ή αντίρρησης.

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, 23-25 & 28-31/05, 1 & 4-8/06

*Οι φωτογραφίες από την παράσταση είναι των Μίλτου Αθανασίου και Ευρυπίδη Στυλιανίδη και dimitrispapaioannou.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ