Μετά την Ημέρα της Βασίλισσας, η Ολλανδία γιορτάζει για πρώτη φορά την Ημέρα του Βασιλιά -Ολη η χώρα στα πορτοκαλί - iefimerida.gr

Μετά την Ημέρα της Βασίλισσας, η Ολλανδία γιορτάζει για πρώτη φορά την Ημέρα του Βασιλιά -Ολη η χώρα στα πορτοκαλί

η Ολλανδία γιορτάζει για πρώτη φορά την Ημέρα του Βασιλιά
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οποιος βρεθεί στο Αμστερνταμ, κινδυνεύει να τυφλωθεί από τα πορτοκαλί! Οι ανθρωποι, ντόπιοι και τουρίστες, οι δρόμοι, τα μαγαζιά, τα γραφικά κανάλια, τα πάρκα, ολόκληρη η πόλη είναι ντυμένη στο χρώμα του βασιλικού οίκου της Ολλανδίας για να γιορτάσει την Ημέρα του Βασιλιά.

Αυτό το Σάββατο ήταν η πρώτη φορά ύστερα από 122 χρόνια, που ένας βασιλιάς έχει την τιμητική του, αφού για περισσότερο από ένα αιώνα στο θρόνο ανέβαιναν μόνο βασίλισσες!

Πέρυσι, η βασίλισσα Βεατρίκη παραχώρησε τον θρόνο στον πρωτότοκο γιο της Βίλεμ Αλεξάντερ, οπότε, φέτος, η γιορτή που ήταν για περισσότερο από ένα αιώνα ήταν αφιερωμένη στη βασίλισσα, γίνεται γένους αρσενικού. Η Ημέρα της Βασίλισσας, η οποία με τα χρόνια εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη γιορτή του Αμστερνταμ σε και μια από τις πιο σημαντικές τουριστικές ατραξιόν της πόλης, γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 31 Αυγούστου του 1885, προς τιμή της γέννησης της πριγκήπισσας και μετέπειτα βασίλισσας Βιλελμίνας.

Οταν τη διαδέχθηκε στο θρόνο η κόρη της η Τζουλιάνα το 1949, η γιορτή μεταφέρθηκε στις 30 Απριλίου για να συμπίπτει με τα γενέθλια της νέας βασίλισσας. Στις 30 Απριλίου του 1980 στέφθηκε βασίλισσα η Βεατρίκη η οποία και αποφάσισε προς τιμή της μητέρας της να μη μεταθέσει σε άλλη ημερομηνία τη γιορτή, παρόλο που τα δικά της γενέθλια ήταν στις 31 Ιανουαρίου.

Η Βεατρίκη ήταν η πρώτη βασίλισσα που απέκτησε γιους, σπάζοντας την παράδοση της γυναικοκρατίας στο παλάτι. Κατά τύχη μάλιστα, ο διάδοχος Βίλεμ Αλεξάντερ γεννήθηκε στις 27 Απριλίου, πολύ κοντά στην Ημέρα της Βασίλισσας. Επειδή όμως φέτος τα γενέθλια του βασιλιά πέφτουν Κυριακή, το παλάτι, ακολουθώντας μια συνήθεια δεκαετιών, αποφάσισε να μεταφέρει τη γιορτή μια μέρα νωρίτερα για να μη συμπέσει με την «ημέρα του Κυρίου».

Αλλά, ακόμα κι αν η Ημέρα της Βασίλισσας άλλαξε «φύλο», τo ύφος της γιορτής όμως, παραμένει το ίδιο: ένα μεγάλο υπαίθριο πανηγύρι στα πορτοκαλί με μπύρες, χορούς, τραγούδια, συναυλίες, παζάρια και πολύ... κιτς! Πάντως, η Ημέρα του Βασιλιά που γιορτάζεται σήμερα για πρώτη φορά, δεν θα κρατήσει στο διηνεκές. Ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ και η σύζυγός του Μάξιμα έχουν αποκτήσει τρεις κόρες...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ