Ο Ομπάμα απειλεί με κυρώσεις, οι αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρίες κάνουν μπίζνες με τον Πούτιν - iefimerida.gr

Ο Ομπάμα απειλεί με κυρώσεις, οι αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρίες κάνουν μπίζνες με τον Πούτιν

Ο Ομπάμα απειλεί με κυρώσεις
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με σκληρότερες κυρώσεις απειλεί η Ουάσινγκτον τη Ρωσία αν δεν αλλάξει τη στάση της στην ουκρανική κρίση. «Η Μόσχα κάνει ένα λάθος που θα της κοστίσει πολύ ακριβά», δήλωσε σήμερα ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών Τζον Κέρι. Ισως όμως να λογαριάζει χωρίς τον «ξενοδόχο» και συγκεκριμένα τις μεγάλες εταιρίες πετρελαίου της χώρας του, οι οποίες κάνουν σοβαρές μπίζνες με τη Ρωσία του Πούτιν.


«Οι αμερικανικές εταιρίες του ενεργειακού τομέα θα διαταράξουν την πολιτική του Ομπάμα απέναντι στη Ρωσία;» Αυτό το ερώτημα έθετε η αμερικανική εφημερίδα Washington Post. Κι αυτό γιατί «είναι πολλά τα λεφτά», όπως αποκαλύπτει η διάσημη στις ΗΠΑ τηλεπαρουσιάστρια Ρέιτσελ Μάντοου η οποία υπογράφει το σχετικό άρθρο.

Πριν από τρία χρόνια, η αμερικανική Exxon Mobile, η πιο κερδοφόρα επιχείρηση στον ενεργειακό τομέα και η Rosneft, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρία στον κόσμο η οποία ανήκει στο μεγαλύτερο ποσοστό της στο ρωσικό κράτος, υπέγραψαν μια πανάκριβη συμφωνία συνεργασίας . Η συμφωνία υπεγράφη στην εξοχική κατοικία του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην εξοχική του κατοικία στο Σότσι, την πόλη που φιλοξένησε τη Χειμερινή Ολυμπιάδα. «Πρόκειται για επένδυση τεράστιας κλίμακας. Είναι σχεδόν τρομακτικό ακόμα και να αναφέρει κανείς τέτοια ποσά», είχε δηλώσει τότε ο Πούτιν.

Ποσά που κόβουν την ανάσα

Είναι πραγματικά τρομακτικό το ποσό του μισού τρισεκατομμυρίου δολαρίων! Εκεί υπολογίζεται η αξία της διμερούς συμφωνίας. Οι δυο ενεργειακοί κολοσσοί συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν από κοινού εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου στη Σιβηρία [φράκινγκ], να αντλήσουν πετρέλαιο στον Αρκτικό Κύκλο και να κατασκευάσουν ένα μεγάλο σταθμό άντλησης φυσικού αερίου στην Ανατολική Ρωσία. Η Rosneft, με τη σειρά της, απέκτησε δικαιώματα άντλησης πετρελαίου στο Τέξας και στον Κόλπο του Μεξικού και φυσικού αερίου στην Αλάσκα, εκεί όπου δραστηριοποιείται η Exxon Mobile.

Εκτός από την αμερικανική εταιρία, στη Ρωσία του Πούτιν δραστηριοποιούνται και άλλοι πετρελαϊκοί κολοσσοί, όπως για παράδειγμα η βρετανική ΒΡ. «Μέχρι στιγμής, οι πετρελαϊκές εταιρίες αποτελούν το αντίβαρο στις διπλωματικές πιέσεις ΗΠΑ και Ευρώπης απέναντι στη Μόσχα», γράφει το άρθρο της Washington Post. «Η Exxon ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των νέων κοινων ερευνών της με τη Rosneft στο ανατολικό τμήμα της Αρκτικής τρεις μέρες μετά την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ για τη διακοπή της στρατιωτικής συνεργασίας του με τη Ρωσία και τρεις μέρες πριν την επίθεση φιλορωσικών ομάδων στην Ανατολική Ουκρανία. Γιατί να φοβηθεί ο Πούτιεν τις απειλές για οικονομικό αποκλεισμό τη στιγμή που η μεγαλύτερη αμερικανική πετρελαϊκή εταιρία παίζει στο δικό του χωράφι; Και πώς θα αντιδράσουν οι εταιρίες πετρελαίου αν οι ΗΠΑ και η ΕΕ αποφασίσουν τελικά να προχωρήσουν σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας;»

Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι ο κόσμος του πετρελαίου θα συμφωνούσε με την αμερικανική κυβέρνηση σε μια τέτοια περίπτωση, φαίνεται να καταλήγει η αρθογράφος. Το οικονομικό διακύβευμα είναι τεράστιο. Ή όπως το είπε εμμέσως πλην σαφώς και ο ίδιος ο Πούτιν, «είναι πάρα πολλά τα λεφτά».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ