Γιορτές στην Κορνουάλη: Οι κάτοικοί της αναγνωρίστηκαν επίσημα ως εθνική μειονότητα - iefimerida.gr

Γιορτές στην Κορνουάλη: Οι κάτοικοί της αναγνωρίστηκαν επίσημα ως εθνική μειονότητα

Γιορτές στην Κορνουάλη: οι κάτοικοί της αναγνωρίστηκαν επίσημα ως εθνική μειονότ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην Κορνουάλη σήμερα υψώνουν τη σημαία του Αγίου Πιράν, το έμβλημα της περιοχής. Χίλια χρόνια αφότου η γη τους υποτάχθηκε στους Αγγλους και 15 χρόνια από τότε που ξεκίνησαν τον αγώνα για να αναγνωριστούν ως ξεχωριστή μειονότητα, οι κάτοικοι της Κορνουάλης απολαμβάνουν πια ειδικό στάτους στους κόλπους της Μεγάλης Βρετανίας, όπως και οι Ουαλοί, οι Σκωτσέζοι και οι Ιρλανδοί.

Η βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ότι και οι Κορνουάλιοι εντάσσονται επίσημα στις κέλτικες μειονότητες που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μεγάλη δικαίωση για τους ακτιβιστές της Κορνουάλης οι οποίοι πασχίζουν εδώ και χρόνια να αποδείξουν ότι ο τόπος τους εκτός από τις εντυπωσιακές ακτές και την περίφημη «πηχτή κρέμα» του Ντεβονσάιρ έχει τη δική του ιδιαίτερη γλώσσα, ιστορία και πολιτισμική ταυτότητα.

«Ο λαός της Κορνουάλης έχει τη δική του περήφανη ιστορία και ιδιαίτερη ταυτότητα. Χαίρομαι που επιτέλους μπορέσαμε να το αναγνωρίσουμε επίσημα και να αποδώσουμε στον λαό αυτό το ίδιο καθεστώς εθνικής μειονότητας που απολαμβάνουν και άλλες μειονότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο βρετανός υπουργός οικονομικών Ντάνι Αλεξάντερ, ο οποίος αναμένεται να κάνει την επίσημη ανακοίνωση μέσα στην ημέρα.

Η πανέμορφη Κορνουάλη με την πλούσια ιστορία βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Βρετανίας και αποτελεί τη νοτιότερη κομητεία της Αγγλίας. Εχει 532.000 κατοίκους, οι περισσότεροι κέλτικης καταγωγής. Πολλοί ανάμεσά τους καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια εδώ και χρόνια για να αναγνωριστεί η διαφορετικότητά τους. Στην απογραφή του 2011, 84.000 κάτοικοι της περιοχής αυτοχαρακτηρίστηκαν ως Κορνουάλιοι. Ετσι αυτοχαρακτηρίστηκε στην ίδια απογραφή και το 41% των μαθητών στα σχολεία της Κορνουάλης, ποσοστό από αρκετά μεγαλύτερο από το 34% που είχε καταγραφεί στην προηγούμενη απογραφή το 2009.

Η κορνουαλική γλώσσα, για την οποία πίστευαν ότι είχε εκλείψει, γνωρίζει αξιοσημείωτη αναβίωση. Σήμερα, 557 άνθρωποι δηλώνουν ότι η κελτική διάλεκτος της Κορνουάλης είναι η μητρική τους γλώσσα. Το 2010 άνοιξε το πρώτο νηπιαγωγείο στο οποίο ομιλείται η κορνουαλική, ενώ τα τελευταία χρόνια ολένα περισσότερες δίγλωσσες πινακίδες κάνουν την εμφάνισή τους στους δρόμους. Επίσης, οι τρεις βουλευτές από την Κορνουάλη που εξελέγησαν με το κόμμα των Φιελεύθερων Δημοκρατών, ορκίστηκαν στην τοπική γλώσσα το 2010, μόλις ανέλαβαν τα πόστα τους στο Κοινοβούλιο.

Τελευταία, η διδασκαλία της κορνουαλικής γλώσσας λαμβάνει και κρατική επιδότηση. Ο Νικ Κλεγκ, αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βρετανίας και αρχηγός του κόμματος των Φιλεύθερων Δημοκρατών, υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα δαπανήσει 120.000 χιλιάδες λίρες στερλίνες για την ενίσχυση της διδασκαλίας της γλώσσας, καθώς και για τη δημιουργία ενός διαδικτυακού ραδιοφωνικού σταθμού που θα εκπέμπει στα κορνουαλικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ