Νέος πονοκέφαλος για τον πρόεδρο Ολάντ -«Οχι» στις περικοπές λένε βουλευτές του σοσιαλιστικού κόμματος - iefimerida.gr

Νέος πονοκέφαλος για τον πρόεδρο Ολάντ -«Οχι» στις περικοπές λένε βουλευτές του σοσιαλιστικού κόμματος

Οχι στις περικοπές λένε βουλευτές του σοσιαλιστικού κόμματος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπαϊράκι σηκώνουν οι Γάλλοι σοσιαλιστές στα σχέδια της κυβέρνησης για περικοπές. Περίπου 100 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος απειλούν να καταψηφίσουν το πρόγραμμα δραστικών περικοπών, που έδωσε πριν από λίγες μέρες στη δημοσιότητα ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

Δεν προλαβαίνει να μετρά χαστούκια ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Πριν από ένα μήνα, έζησε το στραπάτσο των δημοτικών εκλογών, το οποίο τον ώθησε σε γενικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Πριν από λίγες μέρες, ένας από τους στενούς του συμβούλους, ο Ακιλινό Μορέλ, αναγκάστηκε σε παραίτηση μετά την αποκάλυψη ότι στο παρελθόν εκτελούσε χρέη συμβούλου για μεγάλη φαρμακοβιομηχανία, ενώ συγχρόνως εργαζόταν στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Υποθέσεων (IGAS). Και προτού προλάβει να πάρει ανάσα, ξεσπά ενδοκυβερνητική ανταρσία στο οικονομικό πρόγραμμα του νέου πρωθυπουργού Βαλς.

Ο Μανουέλ Βαλς ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πρόγραμμα γενναίων περικοπών 50 δισ. ευρώ για την περίοδο 2015-2017, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, πάγωμα στους μισθούς, τις συντάξεις και τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και περικοπές στη δημόσια υγεία και κοινωνική ασφάλιση. Αμέσως μετά, ομάδα 100 βουλευτών, το ένα τρίτο δηλαδή των βουλευτών του σοσιαλιστικού κόμματος, εξέδωσαν μανιφέστο καταγγέλλοντας το πρόγραμμα του Βαλς, το οποίο στηρίζεται στη δραστική μείωση των δημόσιων δαπανών και στο εργασιακό πρόγραμμα για την εργασία και την ανταγωνιστικότητα, που παρουσίασε πρόσφατα ο Ολάντ στον σύνδεσμο εργοδοτών.

Αντάρτικο στο εσωτερικό του Σοσιαλιστικού Κόμματος

Οι σοσιαλιστές «αντάρτες» κάνουν λόγο για ένα πρόγραμμα καθαρά γερμανικής έμπνευσης, το οποίο ρίχνει όλα τα βάρη στο δημόσιο χωρίς να απαιτεί παράλληλα κανένα αντάλλαγμα από τους μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι αντίθετα, θα δουν τους φόρους τους να μειώνονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο MEDEF, ο γαλλικός σύνδεσμος εργοδοτών, χαιρέτισε όλες αυτές τις νέες κυβερνητικές εξαγγελίες σχολιάζοντας ότι η φοροελαφρύνσεις θα βοηθήσουν στο να δημιουργηθούν 1 εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσουν πότε και πώς ακριβώς θα γίνει αυτό.

To «ψαλίδισμα» σχεδιάζεται στα πλαίσια των έντονων πιέσεων που ασκούν Βρυξέλλες και Βερολίνο στη Γαλλία προκειμένου να μειώσει δραστικά το δημόσιο έλλειμμα και το εξωτερικό της χρέος. Οπως είναι φυσικό, συναντά έντονες επικρίσεις στο εσωτερικό της χώρας από συνδικαλιστές, οικονομολόγους, αλλά και από βουλευτές της κυβέρνησης Ολάντ οι οποίοι θα κληθούν να το ψηφίσουν στο τέλος του μήνα. Στην ομάδα των 100 «ανταρτών» προστέθηκε χθες και άλλη ομάδα βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αυτή τη φορά από την επιτροπή οικονομικών της Βουλής. Αυτοί παρουσίασαν τρεις εναλλακτικές προτάσεις στο πρόγραμμα του Μανουέλ Βαλς, δίνοντας έμφαση στη φορολόγηση των επιχειρήσεων.

Η συνέχεια δεν θα είναι εύκολη. Από τη μια μεριά είναι αντιρρησίες του σοσιαλιστικού κόμματος. Από την άλλη, οι Πράσινοι ανακοίνωσαν ότι θα καταψηφίσουν το πακέτο περικοπών του Βαλς. Η δε απάντηση των συνδικάτων αναμένεται σκληρή, εφόσον υπερψηφιστεί το νέο οικονομικό πρόγραμμα. Ο Φρανσουά Ολάντ γνωρίζει ότι ο δρόμος θα είναι σπαρμένος με αγκάθια και μοιάζει να προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο. «Δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος το 2017, αν δεν έχω καταφέρει να επιλύσω το πρόβλημα της ανεργίας. Δεν έχω κανένα λόγο να το κάνω», είπε τις προάλλες στα πλαίσια επίσκεψής του σε εργοστάσιο της Michelin.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ