CINETROLL: Τι έχει πάθει ο Τζόνι Ντεπ; Τέταρτη καταστροφή στη σειρά για την πανάκριβη «Κυριαρχία» του [βίντεο] - iefimerida.gr

CINETROLL: Τι έχει πάθει ο Τζόνι Ντεπ; Τέταρτη καταστροφή στη σειρά για την πανάκριβη «Κυριαρχία» του [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Και δεύτερη στη σειρά για "blockbuster" με τον ίδιο ηθοποιό μετά το μεγάλο φιάσκο του «Μοναχικού Καβαλάρη». Tην ώρα που ο «Captain America 2» μένει ακίνητος στην πρώτη θέση, όχι αδίκως όπως γράφει ο ΤΑΖ.

ΤRANCENDENCE / ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ

Βαθμολογία: 5 / 10

Στα χαρτιά η "Κυριαρχία" είχε όλα τα εφόδια να είναι το σκεπτόμενο ενήλικο θρίλερ επιστημονικής φαντασίας που όλοι περιμέναμε. Κι έτσι κάπως προμοταρίστηκε. Σαν ένα νέο "Matrix". Mε σουπερστάρ πρωταγωνιστή, τις ευλογίες σαν συμπαραγωγό του Κρίστοφερ Νόλαν ("Σκοτεινός Ιππότης") και σκηνοθέτη για πρώτη φορά σε αυτό το ρόλο, τον μόνιμο συνεργάτη του Νόλαν, Γουόλι Πφίστερ που έχει κερδίσει Όσκαρ για την εκπληκτική δουλειά του ως διευθυντής φωτογραφίας στο "Inception". Μόνο που άμα τραβάς τον πήχη τόσο πολύ ψηλά πρέπει να είσαι σίγουρος ότι μπορείς να τον πηδήξεις κι όχι να σε πηδήξει εκείνος.

Γιατί ενώ το περίπλοκο στόρι είναι πολλά υποσχόμενο, σαν κινηματογραφική ανάπτυξη κατάφερε να μοιάζει με ότι μοιάζουν οι κονσόλες των Ατάρι από τη δεκαετία του 80 μπροστά στα σημερινά Playstation. Παρά τα λεφτά που ξοδεύτηκαν. Ανόητοι χειρισμοί σχεδόν σε όλα τα επίπεδα, τους διαλόγους, την εξέλιξη, το φινάλε σαν μαγειρεμένα από ταλαντούχο μεν, αγχωμένο δε διαγωνιζόμενο στο "Master Chef". Αν δεν βαριέσαι να βλέπεις το "Master Chef" και το θεωρείς διασκεδαστικό μπορεί το ίδιο να σου συμβεί και με την "Κυριαρχία". Μόνο που εν προκειμένω, πίστεψε με, η ανάγνωση του "vintage" τσελεμεντέ, μάλλον μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο διασκεδαστική (τι με έχει πιάσει σήμερα και κάνω παρομοιώσεις με φαγητά; Μάλλον μεταπασχαλινό στρες).

Koρυφαίος επιστήμονας της τεχνητής νοημοσύνης τραυματίζεται θανάσιμα και η σύζυγος του κάνει upload τη συνείδηση του, τα συναισθήματά του και φαντάζομαι πέντε έξι σωβρακοφανέλες σε έναν υπολογιστή υπερμηχανή δημιουργώντας έναν ψηφιακό υπερφρανκενστάιν. Από κει και πέρα συμβαίνει ένα σύστριγγλο που ενώ θα έπρεπε να καθηλώνει τον πισινό σου στην καρέκλα της αίθουσας, σε κάνει απλά να τον ξύνεις με βαρεμάρα και μπόλικη απορία του ακατανόητου που φαίνεται πως είναι λογικοφανές μόνο για τους δημιουργούς της ταινίας. Κι όλο αυτό με μια χοντρή και χοντροκομμένη πρέζα τεχνολογικής, πολιτικής και υπαρξιακής αλληγορίας που μοιάζει να βγαίνει σεναριακά από κάποιον που έχει να δει κινηματογραφική επιστημονική φαντασία από τη δεκαετία του 70.

Όσο μπερδεμένοι πιστεύουν ότι δεν είναι οι εμπνευστές της ταινίας, τόσο αντιστρόφως ανάλογα μένουν οι θεατές που χαίρονται μεν κάποιες επί μέρους θεαματικές σεκάνς, προσδοκώντας τουλάχιστον ένα γκραν φινάλε που επίσης σαν κλίμακα μεγαλοσύνης απογοητεύει εντελώς. Αμηχανία που μεταφέρεται αυτούσια και σε όλο το πρωταγωνιστικό cast που καλείται να δώσει ζωή σε υποτιθέμενα εξελιγμένο hi tech θρίλερ του 2014 με ατάκες κι αντιδράσεις που δεν έχει ούτε 10χρονο όταν του χαρίζεις το πρώτο του pc.

Δύσκολο πράγμα τελικά η παστιτσάδα στον κυβερνοχώρο ειδικά όταν ξιπάζεσαι πως μαγειρεύεις nouvelle cusine. Kι αυτό αποδεικνύεται κι από το απόλυτο εισπρακτικό βούλιαγμα της ταινίας που υπολογίζεται να "άνοιξε" με περίπου μόλις 11 εκ. δολάρια. Σε αντίθεση με τον "Captain America 2" της Marvel που για τρίτη εβδομάδα βρίσκεται πρώτη θέση στο αμερικάνικο box office έχοντας μαζέψει μέχρι στιγμής 202 εκ. δολάρια μόνο στις Η.Π.Α. και 587παγκοσμίως. Λογικό εφ' όσον η συγκεκριμένη ταινία είναι μια πρώτης τάξεως απενοχοποιημένη κομιξάδικη διασκέδαση χωρίς προσποιήσεις.

Η "Κυριαρχία" είναι η τέταρτη στη σειρά εισπρακτική αποτυχία του σούπερ σταρ Τζόνι Ντεπ μετά τα "The Rum Diaries", "Dark Shadows" και φυσικά την αλήστου μνήμης περσινή καταστροφή του "The Lone Ranger". Mήπως είναι καιρός να τρέξει με ταχύτητα να μασκαρευτεί πάλι Τζακ Σπάροου για ακόμα μια περιπέτεια των "Πειρατών της Καραϊβικής";

*Στις αίθουσες από την Κυριακή 20 Απριλίου

***ακολουθήστε τον ΤΑΖ στο www.facebook.com/tazthebuzz ή στο www.twitter.com/klarinabourana . Kάντε LIKE στην επίσημη σελίδα του facebook www.facebook.com/SigaikaProductions για να μαθαίνετε όσα χρειάζεστε, προκειμένου να καίτε τον εγκέφαλο (των άλλων) ή επικοινωνήστε με το terra_gelida@hotmail.com για μέιλ και υποθέσεις προσωπικής εκδίκησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ