Έρχονται και τα νέα μέτρα για να καλύψουν «τρύπες» - iefimerida.gr

Έρχονται και τα νέα μέτρα για να καλύψουν «τρύπες»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Στους ρυθμούς της επόμενης αξιολόγησης της Τρόικας, που επιστρέφει στις 22 Αυγούστου, άρχισε να κινείται ήδη το οικονομικό επιτελείο, με τα μάτια και τα αυτιά στραμμένα στις εξελίξεις στα κοινοβούλια της Ευρωζώνης, όπου από τις αρχές του επόμενου μήνα θα ξεκινήσει η συζήτηση για το δεύτερο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα αλλά και την ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας, θέματα τα οποία έχουν προκαλέσει ήδη αντιδράσεις σε πολλά από τα κράτη- μέλη. Αυτό που γνωρίζει πολύ καλά η ελληνική κυβέρνηση είναι ότι πλέον και η παραμικρή απόκλιση, η παραμικρή καθυστέρηση, η παραμικρή αναβολή, θα επιβαρύνει απίστευτα το κλίμα για τη χώρα. Είναι ενδεικτικές, άλλωστε, οι δηλώσεις του Β. Σόιμπλε στο ΣΠΙΓΚΕΛ, ο οποίος ούτε λίγο ούτε ξεκαθάρισε ότι η παροχή στήριξης στους παραβάτες (βλέπε Ελλάδα) δεν είναι απεριόριστη.

Έτσι πέρα από τις δημοσιονομικές αποκλίσεις του πρώτου εξαμήνου, οι οποίες υπό προϋποθέσεις μπορούν να καλυφθούν από τα πρόσθετα φορολογικά μέτρα και τις νέες περικοπές, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να δώσει πειστικές απαντήσεις για μια σειρά εκκρεμοτήτων.

Στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, πέρα από τη δυνατότητα είσπραξης 1,3 δισ ευρώ έως το τέλος Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες όλων των εμπλεκομένων φορέων, ενώ πονοκέφαλο προκαλεί η εικόνα των αγορών. Στο πεδίο του Δημοσίου, η Τρόικα θα ζητήσει το μεσοπρόθεσμο σχέδιο διαχείρισης του ανθρωπίνου δυναμικού έως το 2015, το Νέο Μισθολόγιο που θα ισχύσει στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως επίσης τα στοιχεία που πρέπει να δημοσιοποιούνται μηνιαίως για τις μετακινήσεις προσωπικού. Ειδικά όσον αφορά στους Οργανισμούς και Φορείς του Δημοσίου, αναμένεται να ασκηθεί πίεση για την άμεση εφαρμογή των διατάξεων περί συγχωνεύσεων και καταργήσεων, όπως επίσης των διατάξεων για την εργασιακή εφεδρεία.

Όσο, δε, για τον Προϋπολογισμό, η Τρόικα θα ζητήσει ενημέρωση για τη προετοιμασία του νέου φορολογικού νομοσχεδίου- μαμούθ, για τη πορεία εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, όπως και των φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα φορολογικά δικαστήρια.

Το κακό για το οικονομικό επιτελείο είναι ότι οι μάχες δεν θα δοθούν ούτε καν σε δύο μέτωπα. Πέρα από το πεδίο της δημοσιονομικής προσαρμογής και τις διαβουλεύσεις με τη Τρόικα, πέρα από το πεδίο των διαβουλεύσεων με τους συνεταίρους μας και τις τράπεζες για την υλοποίηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, το οικονομικό επιτελείο πρέπει να δώσει και να κερδίσει τη μάχη της πραγματικής οικονομίας, καθώς πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι υφεσιακές πιέσεις οι οποίες σύμφωνα με αναλυτές αναμένεται να ενταθούν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, λόγω των νέων, σκληρών δημοσιονομικών μέτρων που ήδη εφαρμόζονται από τον Ιούλιο.

Στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι η ελληνική οικονομία παρέμεινε σε τούνελ ύφεσης και στο δεύτερο τρίμηνο, παρά τη μικρή βελτίωση σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους, αυτό που προβληματίζει κυρίως είναι η συρρίκνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, όπως αποτυπώνεται στους βασικούς δείκτες. Η βιομηχανική παραγωγή καταγράφει μείωση 12,2%, οι νέες παραγγελίες στη βιομηχανία που προορίζονται για την εσωτερική αγορά εμφανίζονται μειωμένες κατά 3,9%, οι πωλήσεις στο χονδρικό εμπόριο είναι μειωμένες κατά 11,4% και στο λιανικό εμπόριο κατά 10,9%, ενώ και η οικοδομική συρρικνώθηκε περαιτέρω κατά 30,3%. Λίαν επιβαρυντικός παράγοντας χαρακτηρίζεται και η εκτίναξη της ανεργίας στο 16,6%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ