CINETROLL: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του 67oυ Φεστιβάλ Κανών -Θα σταθεί στο ύψος του ονόματός του; - iefimerida.gr

CINETROLL: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του 67oυ Φεστιβάλ Κανών -Θα σταθεί στο ύψος του ονόματός του;

CINETROLL: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του 67oυ Φεστιβάλ Κανών -Θα σταθεί στο ύψος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο ΤΑΖ κοιτάζει το φετινό πρόγραμμα, με τη χαρά ενός σινεφίλ αλλά για μια ακόμη φορά, χωρίς την έκπληξη ενός παιδιού. Παρέλαση από μεγάλα ονόματα, αλλά που είναι το "νέο σινεμά;"Οι Κάνες έχουν πάντα στιλ. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Και μπορείς να το διαπιστώσεις ακόμα μια φορά από την υπέροχη αφίσα τους. Ένα μυθικό φωτογραφικό απόσπασμα με τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι από το "8 1/2" του Φελίνι που επεξεργάστηκαν με μοναδικό στιλ οι γραφίστες που ανέλαβαν τη δουλειά (και σίγουρα μια εντελώς συλλεκτική αφίσα). Από κει και πέρα όμως τι γίνεται; Aκόμα κι από την επιλογή των αφισών του τα τελευταία χρόνια βλέπεις ξεκάθαρα έναν ασφυκτικό εναγκαλισμό με το "retro glam" και τη σιγουριά.

Έχω την αίσθηση ότι για μια άλλη μια φορά το μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ (και κοσμικό πάρτι) του κόσμου, προγραμματίζεται με μια μάλλον βαρετή πλέον πεπατημένη. Χωρίς την ηδονή της ανακάλυψης. Μια ντουζίνα από ήδη γνωστούς και βραβευμένους καλλιτέχνες οι περισσότεροι από τους οποίους απέχουν αρκετά από την ακμή της καριέρας τους, καλούνται να γεμίσουν με ονόματα "κράχτες" το διαγωνιστικό. Νταρντέν, Κρόνενμπεργκ, Γκοντάρ, Μάικ Λι, Κεν Λόουτς, Εγκογιάν, ναι οκ, όμως λίγο μπάστα φιλενάδα. Καλός ο σεβασμός αλλά έχει και τα όρια του.

Ειδικά όταν τα υπόλοιπα ονόματά του διαγωνιστικού σου, δεν κουβαλάνε τουλάχιστον "στα χαρτιά" αυτό που θα λεγόταν μεγάλη έκπληξη. Κι όταν πρόεδρος της κριτικής σου επιτροπής είναι η Τζέιν Κάμπιον. H οποία έχει να κάνει κάτι άξιο λόγου από το 1993 με τα "Μαθήματα Πιάνου" της και κάπως το έσωσε πέρσι με το τηλεοπτικό της "Top of the Lake". Περίεργα μου φαίνονται τα φετινά πράγματα στις Κάνες αλλά μην το γκαντεμιάζω, τρώγοντας έρχεται η όρεξη (μολονότι στις Κάνες το να φας όπως είναι τα οικονομικά μας είναι απαγορευτικό).

To μόνο σίγουρο είναι πως το glamour της έναρξης είναι και πάλι εξασφαλισμένο. Δηλαδή τι πιο λαμπερό από την Γκρέις Κέλι με τα χαρακτηριστικά της Νικόλ Κίντμαν στη βιογραφία "Grace of Monaco" που σκηνοθετεί ο Ολιβιέρ Νταάν; Ναι, ο κατεργαράκος με τις κινηματογραφικές ικανότητες και την απαραίτητη πρέζα gay drama queen που μας είχε κάνει να σπαράξουμε με τη "Ζωή σαν Τριαντάφυλλο" της Εντίθ Πιαφ; Και το επίσης δεύτερο σίγουρο είναι πως όλοι μας περιμένουμε στο παράλληλο τμήmα "Un Certain Regard", αυτό που ανέδειξε τον "Κυνόδοντα" του Λάνθιμου, την "Xenia" του αγαπημένου Πάνου Κούτρα ("Strella").

CINETROLL: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του 67oυ Φεστιβάλ Κανών -Θα σταθεί στο ύψος του ονόματός του; | iefimerida.gr 0

Για τα υπόλοιπα θα έχουμε καιρό να μιλάμε, και μετά να παραμιλάμε από τις 14 ως τις 25 Μαΐου που θα διεξαχθεί το 74ο Φεστιβάλ Κανών. Διαβάστε παρακάτω για τις ταινίες που συμμετέχουν στο φετινό επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα:

***O άνισος αλλά εντυπωσιακός όταν έχει όρεξη, Ολιβιέ Ασάγιας ("Carlos") επιστρέφει με Κρίστεν Στιούαρτ, Ζιλιέτ Μπινός και Κλόε Γκρέις Μάρετζ στο δράμα "Clouds of Sils Maria".

***O πάντα προκλητικός και με αρκετές αντιπάθειες Μπετράν Μπονελό, γυρίζει τη δική του εκδοχή για τον Iβ Σεν Λοράν (μετά τη μάλλον αγιογραφική ταινία που θα δούμε σε λίγο καιρό στην Ελλάδα) με "καυτό" χαρτί την Λέα Σεϊντού.

***Θα καταφέρει ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ μετά το απογοητευτικό προπέρσινο "Cosmopolis" να ξαναβρεί τη φόρμα του; Η απάντηση στο πολυαναμενόμενο "Maps to the Stars" με τους Ρόμπερτ Πάτινσον, Τζούλιαν Μουρ και Μία Γουασικόφσκα.

***Oι πολυβραβευμένοι και αγαπημένοι των Κανών αφοί Νταρντέν επιστρέφουν με ακόμα ένα κοινωνικό δράμα που έχει σαν μεγάλο ατού, τη σύγχρονη βασίλισσα του φεστιβάλ, Μαριόν Κοτιγιάρ, για "Δύο Μέρες, Μια Νύχτα".

***Πολυβραβευμένος, ποιητικός και στοχαστικός ο κινηματογράφος του Τούρκου Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν, δεν είναι για πολλούς, αλλά ανταμείβει τους λίγους που δείχνουν υπομονή. Το ερώτημα είναι πόση υπομονή χρειάζεται για το τρίωρο "Winter Sleep" του.

***O μόλις 25 χρονών γαλλοκαναδός Ξαβιέ Ντολάν είναι μια υποσχόμενη φρέσκια φωνή, που θα μπορούσε να σπάσει το μονοπώλιο των γερόντων με το "Mommy" του.

***O πάλαι ποτέ αγαπημένος του art house κυκλώματος, Aτόμ Εγκογιάν θα προσπαθήσει κι αυτός μετά από μια σειρά μέτριων ταινιών, να αποδείξει ότι το 'χει ακόμα, με το αγγλόφωνο θρίλερ "The Captive" στο οποίο πρωταγωνιστούν οι Ράιαν Ρέινολντς και Ροζάριο Ντόουσον.

***Aν η νέα ταινία του Τόμι Λι Τζόουνς σε ρόλο σκηνοθέτη, το "The Homesman" διατηρεί έστω και τη μισή από τη δύναμη της προηγούμενης του, "Οι Τρεις Κηδείες του Μελκιάδες Εστράδα", σίγουρα δεν πρόκειται να είναι μια αδιάφορη εμπειρία. Ειδικά όταν πρόκειται πάλι για ένα μετα ουέστερν με πρωταγωνιστές τον ίδιο, τη Χίλαρι Σουάνκ και τη Μέριλ Στριπ.

***H πολυαναμενόμενη επιστροφή του Μισέλ Χαζαναβίσιους μετά τον οσκαρικό και όχι μόνο θρίαμβο του "The Artist" πρόκειται να είναι μια από τις συζητημένες προβολές των Κανών. Με την Μπερενίς Μπεζό και την Ανέτ Μπένινγκ, αυτή τη φορά σε καθ' όλου κομεντιέν διάθεση στη σπαραζόμενη από τον πόλεμο Τσετσενία, στο "The Search".

***Nαι, κρεμάστε με ψηλά αλλά δεν έχω ασχοληθεί με τη φιλμογραφία της αγαπημένης και βραβευμένης στα φεστιβάλ Ιαπωνίδας Ναόμι Καβάσε γιατί έχω και δουλειές να κάνω. Η οποία επιστρέφει στις Κάνες με το ρομαντικό δράμα "Still the Water".

***Nαι οκέι, μπορεί ο 84χρονος Ζαν Λικ Γκοντάρ να είναι ένας ζωντανός θρύλος (για καλό και για κακό) για πράγματα που έκανε όμως δεκαετίες πριν. Πράγμα που σημαίνει ότι σίγουρα δεν θα είμαι από αυτούς που θα αισθανθούν την ανάγκη του να προσκυνήσουν το νέο του πόνημα με τίτλο "Adieu au Langage".

***O Μάικ Λι αυτή τη φορά ασχολείται με τη βιογραφία του Βρετανού ρομαντικού εκκεντρικού ζωγράφου Τζόζεφ Τέρνερ που πέθανε το 1851 στο "Mr Turner". Ναι ξέρω 'γω, σε καλό να του βγει. Τον συμπαθώ τον Λι, αλλά ως εκεί.

***O μάστορας του βρετανικού κοινωνικού ρεαλισμού Κεν Λόουτς, αυτή τη φορά ασχολείται με έναν ιρλανδό ακτιβιστή από τη δεκαετία του 30 στο "Jimmy's Hall". Ναι ξέρω 'γω, σε καλό να του βγει. Τον συμπαθώ τον Λόουτς αλλά ως εκεί.

***O Mπένετ Μίλερ, σκηνοθέτης του "Capote" αγκαζάρει τους Τσάνινγκ Τέιτουμ, Μαρκ Ράφαλο και Βανέσα Ρεντγκρέιβ σε μια συγκλονιστική αληθινή ιστορία αθλητισμού, φήμης, σχιζοφρένειας και φόνου στο "Foxcatcher".

***Σιγά μην έλειπε από το κόκκινο χαλί η Μόνικα Μπελούτσι, πρωταγωνιστώντας στο ιταλικό δράμα της Άλις Ροχβάτσερ "La Meraviglie".

***Mαυριτανός βραβευμένος και επίσης αγαπητός στα φεστιβάλ o Aμπτεραμάν Σισακό, συναγωνίζεται με το "Timbuktu".

***Kωμικό αλλά βίαιο ισπανοαργεντίνικο θρίλερ από την εταιρεία παραγωγής του Αλμοδοβάρ, ακούγεται σαν ένας πολύς καλός οιωνός. Ο Νταμιάν Σζιφρόν σκηνοθετεί "Relatos Salavages".

***Για πολλούς ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους Ρώσους σκηνοθέτες ο Αντρέι Ζβιαγκίντζεφ, ένας σύγχρονος χαρτογράφος της αβύσσου της ανθρώπινης ύπαρξης με μοναδικό στιλ, επιστρέφει στις Κάνες μετά την "Elena" του με το μυστηριώδες, γήινα μυθολογικό "Leviathan".

***ακολουθήστε τον ΤΑΖ στο www.facebook.com/tazthebuzz ή στο www.twitter.com/klarinabourana . Kάντε LIKE στην επίσημη σελίδα του facebook www.facebook.com/SigaikaProductions για να μαθαίνετε όσα χρειάζεστε, προκειμένου να καίτε τον εγκέφαλο (των άλλων) ή επικοινωνήστε με το terra_gelida@hotmail.com για μέιλ και υποθέσεις προσωπικής εκδίκησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ