Οταν ένας Κροίσος είναι απρόσεκτος -Ατυχήματα που κατέστρεψαν «παιχνίδια» εκατομμυρίων

Τα «παιχνίδια» τους είναι συνήθως συλλογές εκατομμυρίων. Πολύτιμα έργα τέχνης, πανάκριβα αυτοκίνητα και βέβαια επαύλεις που τα φιλοξενούν όλα αυτά. Ακόμη και ένας Κροίσος, όμως, μπορεί να δείξει απροσεξία. Μόνο που στη δική του περίπτωση, ένα ατύχημα κοστίζει ποσά με πολλά ψηφία.


Οπως για παράδειγμα το πάθημα του Στιβ Γουίν το 2006. Ο μεγιστάνας έδειχνε στους φίλους του τον πίνακα του Πικάσο «Το όνειρο», στο γραφείο του στο Λας Βέγκας, όταν έκανε μία χειρονομία που του κόστισε πολύ ακριβά.

Ηταν κατά κάποιο τρόπο ένα αποχαιρετιστήριο πάρτι για το πορτραίτο της ερωμένης του Πικάσο, Μαρί Τερέζ Γουόλτερ, αφού ο Γουίν είχε συμφωνήσει να το πουλήσει για 139 εκατομμύρια, κερδίζοντας αρκετά μια και ο ίδιος είχε αγοράσει τον πίνακα για 48 εκατ. το 1997. Δείχνοντας, όμως, τον πίνακα στους φίλους του, ο επιχειρηματίας -που έχει προβλήματα όρασης- πλησίασε επικίνδυνα και χωρίς να το καταλάβει, ο αριστερός του αγκώνας πέρασε μέσα από τον πίνακα! Η εκτιμώμενη ζημιά ήταν 40 εκατ. δολάρια και βέβαια το πορτραίτο δεν πουλήθηκε ποτέ.

Αυτό ήταν ένα από τα πολλά ανάλογα περιστατικά. Μία ασφαλιστική εταιρεία, στο πελατολόγιο της οποίας υπάρχουν δεκάδες πάμπλουτοι άνθρωποι, αποκάλυψαν στο Forbes αντίστοιχα ατυχήματα, χωρίς βέβαια να μιλήσουν με ονόματα.

Ο φιλότεχνος σκύλος
Ενας πολύ μεγάλος πίνακας που βρισκόταν στην τραπεζαρία μίας έπαυλης παρουσίασε ανεξήγητη φθορά στη δεξιά γωνία. Οπως αποδείχθηκε, ο σκύλος Αγίου Βερνάρδου που είχε η οικογένεια έτρεχε γύρω από το τραπέζι και έξυνε τον πίνακα ξανά και ξανά, περίπου 20 φορές κάθε ημέρα.

Το καταστροφικό κοτόπουλο
Με την οικογένεια να λείπει σε ταξίδι, ένας μεγιστάνας αποφάσισε να μαγειρέψει μόνος του. Η όρεξή του ζητούσε στήθος κοτόπουλου, αλλά άσχετος όπως ήταν με την κουζίνα διάλεξε ένα τεράστιο σκεύος που προορίζεται για το ψήσιμο ολόκληρης γαλοπούλας. Το έβαλε στο φούρνο και έφυγε για να βγάλει βόλτα το σκύλο. Οταν γύρισε, είχε ξεσπάσει φωτιά που προκάλεσε ζημιές ενός εκατομμυρίου δολαρίων στην έπαυλη.

Τσιγκουνεύτηκε το πλυντήριο αυτοκινήτων
Αν και δεν είχε οικονομικό πρόβλημα, ένα εκατομμυριούχος αποφάσισε να στεγνώσει μόνος του το πατάκι της Porsche που είχε βραχεί, αντί να πάει σε ένα πλυντήριο αυτοκινήτων. Εβαλε μία συσκευή που φυσάει τα φύλλα ανάμεσα στο κάθισμα και το άφησε εκεί για ώρες, ελέγχοντας κατά διαστήματα αν είχε στεγνώσει το πατάκι. Οταν άκουσε ένα θόρυβο και έτρεξε προς το αυτοκίνητο, η ζημιά είχε γίνει. Τα πίσω καθίσματα είχαν πιάσει φωτιά.

Εκανε τον πίνακα... αόρατο
Σε ένα πάρτι σε έπαυλη, το προσωπικό αποφάσισε να ανάψει το τζάκι για τους καλεσμένους. Κανένας, όμως, δεν έλεγξε αν ήταν ανοιχτή η καπνοδόχος, με αποτέλεσμα το δωμάτιο να γεμίσει καπνό και στάχτη. Ενα από τα μέλη του προσωπικού, γρήγορα προσπάθησε να διορθώσει το λάθος καθαρίζοντας, αλλά στη βιασύνη του κατέστρεψε έναν πίνακα χρησιμοποιώντας πανί και υγρό για τα τζάμια.

Λιωμένη τέχνη
Ενας εκατομμυριούχος αποφάσισε να επενδύσει αγοράζοντας πίνακα του Αντι Γουόρχολ, αλλά δεν ρώτησε πού να τον βάλει. Η θέση πάνω από το τζάκι αποδείχθηκε η χειρότερη. Ο πίνακας έλιωσε, προκαλώντας απώλειες πολλών εκατομμυρίων.

Το τούβλο και η Bentley
O ιδιαίτερα προνομιούχος ιδιοκτήτης μίας Bentley Continental 2005 δεν μπορούσε να βάλει μπροστά το αυτοκίνητό του, όταν δοκίμασε να το οδηγήσει έπειτα από μήνες. Τα κατάφερε τελικά παίρνοντας «ρεύμα» από άλλο αυτοκίνητο του και έβγαλε το όχημα από το γκαράζ. Τότε του κατέβηκε η ιδέα πως ο πιο γρήγορος τρόπος για να «γεμίσει» την μπαταρία θα ήταν αφήνοντας τη μηχανή αναμμένη σε υψηλές στροφές. Για να το πετύχει, έβαλε ένα τούβλο στο πετάλι του γκαζιού και πήγε να κάνει ντους. Μετά από 20' η μηχανή είχε καεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ