Χαράτσι και στο χρηματιστήριο -Ο φοροαιφνιδιασμός κάνει άνω κάτω τους επενδυτές

Για φορολογικό αιφνιδιασμό στο Χρηματιστήριο κάνουν λόγο οι παράγοντες της αγοράς, αντιδρώντας στην απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, σύμφωνα με την οποία από 1-1-2014 θα φορολογούνται με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ, οι επενδυτές με 10 τουλάχιστον συναλλαγές αξίας άνω των 250.000 ευρώ, μέσα σε ένα τρίμηνο.


Ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, επισημαίνει ότι η απόφαση είναι μονομερής και ανατρέπει ό,τι πέτυχε ο Σύνδεσμος Μελών του Χρηματιστηρίου Αθηνών με την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι θα διώξει τους Ελληνες επενδυτές στο εξωτερικό αναζητώντας χρηματιστηριακές πλατφόρμες για τις συναλλαγές τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Με βάση την απόφαση, οι φορολογούμενοι που έχουν χρηματιστηριακές συναλλαγές και εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, θα θεωρούνται επιτηδευματίες και θα φορολογούνται για το εισόδημα που αποκτούν από τις συναλλαγές με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ, χωρίς όμως να είναι υποχρεωμένοι να τηρούν βιβλία. Ωστόσο, θα μπορούν να εκπίπτουν από το εισόδημά τους τα έξοδα αυτών των συναλλαγών (προμήθειες) ενώ αναγνωρίζονται και οι ζημίες.

Τα κριτήρια

Τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί κάποιος επιτηδευματίας είναι δύο, τα οποία πρέπει να ισχύουν αθροιστικά. Συγκεκριμένα, επιτηδευματίας θα θεωρείται όποιος:
• Πραγματοποίησε κατά μέσο όρο τουλάχιστον 10 συναλλαγές επί των τίτλων, συνολικής αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ, ανά τρίμηνο, στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων. Οπως εξηγούν παράγοντες του Χρηματιστηρίου, το παραπάνω ποσό αφορά μέσο όρο και στα τέσσερα τρίμηνα του έτους. Επομένως, όπως λένε χαρακτηριστικά οι ίδιοι, «μιλάμε για συνολικές συναλλαγές άνω του 1 εκατ. ευρώ και αφορά πολύ μεγάλους επενδυτές».
• Η αξία χαρτοφυλακίου των τίτλων αυτών του φορολογουμένου, οριζόμενου ως καταθέσεις μετρητών συν τίτλους, υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ, σε μία τουλάχιστον χρονική στιγμή στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων.
Αρμόδιοι παράγοντες υπογραμμίζουν ότι από την απόφαση προκύπτουν αδιευκρίνιστα θέματα και «γκρίζες ζώνες» σε σχέση με τη φορολόγηση 26% που επιβάλλεται υπό ειδικές συνθήκες σε όσους έχουν μεγάλο χαρτοφυλάκιο.
Οπως αναφέρουν, δεν διευκρινίζεται αν οι δημόσιες εγγραφές αποτελούν τμήμα συνυπολογιζόμενο στις συναλλαγές ή όχι και πώς θα αντιμετωπίζονται φορολογικά όσοι απαλλάσσονται από τον φόρο υπεραξίας (συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό έως 0,5% και οι μεταβιβαζόμενες μετοχές έχουν αποκτηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2009) και ταυτόχρονα πληρούν τα κριτήρια της συγκεκριμένης απόφασης.
Σύμφωνα με την απόφαση, οι τίτλοι που θα λαμβάνονται υπόψη για να προκύψει εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα εφόσον πληρούνται αθροιστικά τα παραπάνω κριτήρια καταγράφονται στο άρθρο 42 του φορολογικού νόμου 4172/2013 το οποίο αναφέρει τις ακόλουθες κατηγορίες:
μετοχές σε εταιρεία μη εισηγμένη σε χρηματιστηριακή αγορά
μετοχές εισηγμένες σε χρηματιστηριακή αγορά, εφόσον ο μεταβιβάζων συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό τουλάχιστον 0,5% και οι μεταβιβαζόμενες μετοχές έχουν αποκτηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2009 και εξής
μερίδια ή μερίδες σε προσωπικές εταιρείες
κρατικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια ή εταιρικά ομόλογα
παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ