Μέτρα για τους αστέγους ανακοίνωσε ο Σαμαράς: Τι είναι η «κοινωνική κατοικία» που τίθεται σε εφαρμογή | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | iefimerida.gr

Μέτρα για τους αστέγους ανακοίνωσε ο Σαμαράς: Τι είναι η «κοινωνική κατοικία» που τίθεται σε εφαρμογή

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Αιφνιδιαστικό» πακέτο μέτρων για την ανακούφιση και μέριμνα των αστέγων ανακοίνωσε το απόγευμα της Μ. Δευτέρας ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.Στόχος της κυβέρνησης είναι η ανακούφιση των προβλημάτων των αστέγων και, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός «πρέπει να στηρίξουμε εκείνος που χτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση», ενώ η κύρια παρέμβαση είναι η εφαρμογή του προγράμματος της «Κοινωνικής Κατοικίας».

Στο πλαίσιο του θεσμού, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σαμαράς, το Δημόσιο θα αξιοποιήσει οποιοδήποτε ακίνητο διαθέτει και μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα για τη στέγαση αστέγων, ενώ, παράλληλα, θα προσφέρονται και άλλες παροχές όπως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και τρόποι που θα διευκολύνουν την επανένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο.

Το πρώτο κτίριο που θα ανακαινιστεί άμεσα για αυτή την πρωτοβουλία είναι το Δρακοπούλειο Κέντρο στην πλατεία Βάθη το οποίο θα είναι έτοιμο σε ενάμιση μήνα και θα μπορέσει να φιλοξενεί 80 άτομα για 20 ημέρες και μετά αυτοί θα μεταφέρονται σε άλλους χώρους. Στον χώρο, ακόμη, θα λειτουργεί ειδικός τομέας για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ το υπουργείο Εργασίας θα ετοιμάσει πρόγραμμα κατάρτισης για αστέγους ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας και να επανενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο.

Επιπλέον, έχουν ήδη επιλέγει τα πρώτα 35 διαμερίσματα που ανήκουν στο δημόσιο για να στεγάσουν ανήμπορους συμπολίτες μας. «Τίποτα δεν θα μείνει ανεκμετάλλευτο και η σχετική δαπάνη προβλέπεται από το κοινωνικό μέρισμα» τόνισε ο πρωθυπουργός

Το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία άλλων 4 κέντρων για άστεγους σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα Γιάννενα, Λάρισα σημείωσε ο κ. Σαμαράς

Το άλλο μέτρο που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό είναι η συνεργασία του Δημοσίου με την ιδιωτική πρωτοβουλία για την ενίσχυση της κοινωνικής δράσης. Ανέφερε μάλιστα ότι στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η νέα νομοθεσία που διευκολύνει τις δωρεές ιδιωτών, απομακρύνοντας τα παλιά φορολογικά βάρη που τις συνόδευαν.

«Η κυβέρνηση στηρίζει τους Έλληνες. Κοιτάμε τι μπορεί να δώσει το κράτος σε όσους δεν έχουν. Το πρώτο μέτρο που παίρνουμε ως κράτος για τους αστέγους είναι η κοινωνική κατοικία. Όσα κτίσματα ανήκουν στη δικαιοδοσία του δημοσίου θα χρησιμοποιηθούν για να στεγάσει αστέγους και για να προσφέρει βασικές υπηρεσίες για την επανένταξή τους στην κοινωνία. Επίσης συνεργαζόμαστε με την ιδιωτική πρωτοβουλία και σε όσους μπορούν να βοηθήσουν σε αυτήν την προσπάθεια» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Αναλυτικά όλη η δήλωση:


«Η κυβέρνηση προχωρά σε πρωτοβουλίες που στηρίζουν τους Έλληνες που υπέφεραν όλα αυτά τα χρόνια. Πρωτοβουλίες που βοηθούν την Ελλάδα που πληγώθηκε.

Κινούμαστε σε δύο άξονες.

Πρώτον, κοιτάμε, σήμερα, τι μπορεί να δώσει το ίδιο το κράτος στους πολίτες που υποφέρουν. Αλλά με τρόπο σίγουρο, χωρίς να σκορπάμε χρήματα που δεν έχουμε. Εδώ, λοιπόν, κύρια παρέμβασή μας, που ανακοινώνουμε απόψε, είναι η κοινωνική κατοικία που ήδη αξιοποιεί ό,τι ακίνητο υπάρχει στη δικαιοδοσία του δημοσίου και που άμεσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να στεγάζει αστέγους που σήμερα ζουν την πιο ακραία αδικία. Κι όχι μόνο να τους στεγάσει, αλλά και να τους προσφέρει βασικές υπηρεσίες, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κυρίως, ώστε να επιταχυνθεί η επανένταξή τους στην κοινωνία.

Δεύτερον, συνεργαζόμαστε και συντονιζόμαστε με την ιδιωτική πρωτοβουλία. Από μεγάλα ιδρύματα που κάνουν δωρεές, μέχρι αστικές εταιρείες και ομάδες πολιτών που αναλαμβάνουν δράση κοινωνική. Γι’ αυτό το λόγο μάλιστα, ψηφίστηκε πρόσφατα νέα νομοθεσία που διευκολύνει τις δωρεές ιδιωτών για κοινωφελείς λόγους, χωρίς τα φορολογικά βάρη, Φ.Π.Α. κ.τ.λ., που υπήρχαν προηγουμένως.

Και φυσικά, με τη συνεργασία και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Που εδώ μπορεί να αναδείξει – και αναδεικνύει - τον κοινωνικό της ρόλο.

Και θέλω όλους να τους ευχαριστήσω!

Πρώτη τέτοια πρωτοβουλία, είναι η δημιουργία ενός πρότυπου Κέντρου Άμεσης Βοήθειας Αστέγων. Έτσι, με ιδιωτική δωρεά, ανακαινίζεται το Δρακοπούλειο Κέντρο, που βρίσκεται στην πλατεία Βάθης, στην Αθήνα. Σε ενάμιση μήνα περίπου θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει.

Η ευθύνη λειτουργίας του ανατίθεται στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, ενώ καταλυτική είναι και η συμμετοχή του Υπουργείου Υγείας που είχε άλλωστε και την πρωτοβουλία ανεύρεσης του κατάλληλου χώρου στο κέντρο της Αθήνας, όπου συγκεντρώνεται και ο μεγαλύτερος αριθμός αστέγων πολιτών.

Στο ισόγειο του Κέντρου θα λειτουργήσει ιατρική μονάδα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που θα εξετάζει τους άστεγους πριν προωθηθούν στους κοιτώνες.

Στους αστέγους που φιλοξενούνται, θα παρέχεται στέγαση, σίτιση, ιατρική φροντίδα και κοινωνική μέριμνα.

Στην αρχική φάση, το Κέντρο αναμένεται να φιλοξενεί 80 άτομα για διάστημα που θα φτάνει έως τις 20 μέρες, ενώ μετά θα μεταφέρονται σε άλλους χώρους βραχυχρόνιας φιλοξενίας ή σε διαμερίσματα προστατευόμενα, με απώτερο στόχο την κοινωνική τους επανένταξη.

Έχουν, επίσης, επιλεγεί και τα πρώτα 35 διαμερίσματα που ανήκουν στο δημόσιο, προκειμένου να στεγάσουν τους ανήμπορους συμπολίτες μας. Κι αυτό είναι μόνον η αρχή…

Γιατί τίποτα δεν θα μείνει αναξιοποίητο, ανεκμετάλλευτο ή ανενεργό, προκειμένου να βρεθεί στεγαστική λύση για εκατοντάδες άστεγους συμπολίτες μας.

Η σχετική δαπάνη προβλέπεται κι αυτή από το κοινωνικό μέρισμα που θα μας δώσει το πρωτογενές πλεόνασμα. Γιατί ό,τι δημιούργησε το κράτος με τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, το επιστρέφει πίσω με πολλαπλασιαστικά οφέλη στον Ελληνικό λαό και ιδιαίτερα σε εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Το επόμενο βήμα, περιλαμβάνει τη δημιουργία ακόμα 4 κέντρων Άμεσης βοήθειας αστέγων, σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα καθώς και σε αυτές τις περιοχές υπάρχει αυξημένο ποσοστό φτώχειας, σύμφωνα με τα πιο επίσημα στοιχεία.

Παράλληλα, για τον ίδιο σκοπό, εργάζονται πολλά ιδρύματα και άλλες ιδιωτικές πρωτοβουλίες.

Για παράδειγμα, μια τέτοια πρωτοβουλία πολιτών, δημιούργησε μόλις προχθές, την πρώτη Κοινωνική Πολυκατοικία, όπου θα στεγαστούν οι πρώτοι 72 άστεγοι που ανήκουν σε μονογονεϊκές και πολυτεκνικές ομάδες, οικογένειες. Κι αυτό θα ξεκινήσει την Μεγάλη Πέμπτη…

Η κρίση ήταν δοκιμασία για όλους μας. Αλλά ανέδειξε και την ανθρωπιά μας. Όλα αυτά που τα χρόνια της επίπλαστης ευημερίας είχαν ξεχαστεί.

Κοινωνία είμαστε όλοι μας. Και αν συνεργαστούμε πιο στενά και πιο αποτελεσματικά, θα γίνουμε όλοι καλύτεροι.

Σε αυτό τον αγώνα, να στηρίξουμε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, να βοηθήσουμε συμπολίτες μας που χτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση, σε αυτόν τον αγώνα να δώσουμε σε όλους μια δεύτερη ευκαιρία, γιατί είμαστε όλοι μαζί:

Το κράτος που έχει υποχρέωση να βοηθήσει, αλλά και οι πολίτες που έχουν διάθεση να βοηθήσουν!

Παρά τις θυσίες και παρά τα πολλά κηρύγματα διχασμού, οι Έλληνες σταθήκαμε ο ένας δίπλα στον άλλο. Και γι’ αυτό τα καταφέρνουμε σήμερα.

Νοιαζόμαστε για αυτούς που έχουν ανάγκη.

Βοηθάμε, με όποιο τρόπο μπορούμε, τους ανήμπορους συμπολίτες μας.

Ενθαρρύνουμε όλους να σταθούν δίπλα στο συνάνθρωπό τους.

Και ευχαριστούμε εκείνους που ήδη προσφέρουν. .

Είμαστε δίπλα σε αυτούς που κρατούν τη χώρα μας όρθια.

Η βοήθεια προς το συνάνθρωπο, δεν επιτρέπει διαχωρισμούς μεταξύ μας.

Απαιτεί τη συνεργασία όλων μας!

Γιατί αντιμετωπίσαμε την κρίση, χωρίς να χάσουμε - Έλληνες είμαστε! – χωρίς να χάσουμε την ανθρωπιά μας.

Και πρόθεσή μας, είναι να βγούμε από την κρίση, χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω».

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ