Ιρλανδική εφημερίδα «βλέπει» περίεργη την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές - iefimerida.gr

Ιρλανδική εφημερίδα «βλέπει» περίεργη την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Ή οι διεθνείς αγορές ομολόγων έχουν ολοκληρωτικά τρελαθεί ή εμείς στην Ιρλανδία είμαστε τελείως ανόητοι που φροντίσαμε για το κάθε ευρώ του δημόσιου χρέους μας», γράφει η ιρλανδική εφημερίδα Irish Independent, σχολιάζοντας την έξοδο της χώρας μας στις αγορές.
Ο αρθρογράφος χαρακτηρίζει «αρκετά περίεργο» το γεγονός ότι οι Έλληνες άντλησαν 3 δισ. ευρω από πενταετή ομόλογα, με απόδοση 4,95%, υπογραμμίζοντας ότι υπήρξε τεράστιο ενδιαφέρον με προσφορές πάνω από 20 δισ. ευρώ από 550 ενδιαφερόμενους από όλο τον κόσμο.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «Αυτό είναι αρκετά περίεργο. Η Ελλάδα υπέστη τεράστια οικονομική λιτότητα για να προσπαθήσει και να βάλει σε τάξη τις υποθέσεις της. Βρίσκεται στο μέσον ενός προγράμματος διάσωσης, αλλά ακόμη έχει τεράστια προβλήματα να ξεπεράσει. Χρωστάει 320 δισ. ευρώ, τα οποία αποτελούν γύρω στο 175% του ΑΕΠ. Οι οίκοι αξιολόγησης εξακολουθούν να κατατάσσουν τα ομόλογά της στην κατηγορία «σκουπίδια». Πριν από δύο χρόνια, προχώρησε σε αναδιάρθρωση χρέους, με κούρεμα που έφθασε κοντά στα 100 δισ. Παρόλα αυτά, οι επενδυτές εμφανίζονται εξαιρετικά πρόθυμοι να προχωρήσουν σε εγγραφές για τα νέα πενταετή ομόλογα».

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, που κάνει σύγκριση μεταξύ Ελλάδας και Ιρλανδίας, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την επίδοση της Ιρλανδίας ως «καλού παιδιού» στην Ευρώπη - όπως επισημαίνει- καθώς η χώρα του διασφαλίσε πως όλοι θα πληρωθούν – ακόμη και οι τράπεζες που είχαν τελείως χρεοκοπήσει.
«Έπρεπε να είχαμε πτωχεύσει, να είχαμε προχωρήσει σε κούρεμα και να είχαμε επιστρέψει μετά από λίγα χρόνια;» διερωτάται και προσθέτει «Η άλλη πιθανότητα είναι να έχουν τρελαθεί οι αγορές. Η ποσοτική χαλάρωση στις ΗΠΑ και οι μαζικές αγορές ομολόγων στην Ευρώπη, έχουν δημιουργήσει σημαντική ποσότητα χρήματος που αναζητά επένδυση».

Η εφημερίδα αποδίδει την υψηλή ζήτηση των ελληνικών ομολόγων, όχι τόσο στο δελεαστικό χαρακτήρα του προϊόντος, αλλά στο γεγονός ότι σημαντικά ποσά περιμένουν να επενδυθούν. «Αυτό δημιουργεί τουλάχιστον την αίσθηση του εξωπραγματικού σχετικά με τις διεθνείς αγορές ομολόγων, το οποίο είναι βαθιά ανησυχητικό», σχολιάζει.

Σημειώνει, ωστόσο, πως ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα σχετίζεται με την Ιρλανδία με τρεις διακριτούς τρόπους:
α) Εγείρει ερωτήματα σχετικά με την φρόνηση της πορείας της Ιρλανδίας στο να εξοφλήσει όλους πλήρως.
β) Εάν οι Έλληνες κατάφεραν να ξεπεράσουν την κρίση αυτή και να επιστρέψουν στις αγορές ομολόγων, αυτό σημαίνει μεγαλύτερη σταθερότητα για το μέλλον του κοινού νομίσματος και σε τελική ανάλυση είναι καλό για την Ιρλανδία
γ) Εάν μια χώρα που έχει ακόμη δρόμο να διανύσει σε ό,τι αφορά τη διόρθωση των οικονομικών της, μπορεί να πράξει κάτι τέτοιο, ίσως υπάρχει εκεί έξω μια φούσκα αγοράς ομολόγων, η οποία μπορεί να σπάσει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ