Μπιτσαξής: «Δεν αποτελεί σκάνδαλο η απόφαση της ΕΠΟ» - iefimerida.gr

Μπιτσαξής: «Δεν αποτελεί σκάνδαλο η απόφαση της ΕΠΟ»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την άποψη πως η απόφαση παραμονής των Ολυμπιακού Βόλου και Καβάλας δεν αποτελεί σκάνδαλο εξέφρασε με νέες του δηλώσεις ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, κ. Πάνος Μπιτσαξής μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο κ. Πάνος Μπιτσαξής:

Για την απόφαση: «Είπα και ξαναλέω ότι δεν αποτελεί απόφαση σκάνδαλο. Αν ήταν, θα την χαρακτήριζα και εγώ έτσι. Περιμένω να δω το σκεπτικό της απόφασης, αλλά υποθέτω από τη νομική μου παιδεία ότι εφαρμόστηκε ένα σύστημα που έχει έδραση στο άρθρο πέντε και μια επέκτασή του στο θέμα της αντικειμενικής ευθύνης», είπε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας αθλητισμού.

Το μεγαλύτερο μέρος των δηλώσεων του γενικού γραμματέα περιστράφηκε γύρω από την απόφαση της επιτροπής εφέσεων της ΕΠΟ να παραμείνουν ο Ολυμπιακός Βόλου και η Καβάλα στην Super Leaue, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση για το κατά πόσο η ποινή που τελικά επιβλήθηκε στις δύο ομάδες ήταν και η αρμόζουσα στα παραπτώματα για τα οποία κατηγορήθηκαν.

«Μπορεί να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει κανείς με την απόφαση της ΕΠΟ. Μπορεί να έχει την οποιαδήποτε άποψη, ότι είναι επιεικής ή αυστηρή η ποινή. Όποια και αν είναι η προσέγγιση αυτή είναι η απόφαση», είπε αρχικά ο Παναγιώτης Μπιτσαξής και στη συνέχεια πρόσθεσε αναφορικά με τις ενέργειες της πολιτείας: «Πρέπει να υπάρξουν δομές που να κάνουν το φίλαθλο να μην αισθάνεται ότι εμπαίζεται. Μέσα στους 20 μήνες γίνανε όσα δε γίνανε τις περασμένες τρεις δεκαετίες».

Στη συνέχεια, ο ΓΓΑ δήλωσε: «Οι φάκελοι αυτοί κοιμόντουσαν στα συρτάρια. Χρειάστηκαν πολλές κινήσεις από τους κρατικούς μηχανισμούς για να κινηθούν οι διαδικασίες και να υπάρξουν ενδείξεις παράνομης συμπεριφοράς για να οδηγηθεί το σύνολο της υπόθεσης σε μια νομική διαδικασία και μια έρευνα που δεν είχε προηγούμενο στην Ελλάδα».

Για την κριτική που γίνεται στην πολιτεία υποστήριξε: «Πόσες φορές από τις στήλες των εφημερίδων σε αυτούς τους 20 μήνες αναφέρθηκε το ερώτημα τι κάνουν; Τι έχει γίνει; Γιατί υπάρχει καθυστέρηση; Όλα τα πράγματα έχουν την ωρίμανσή τους. Βλέπετε ότι το ποδόσφαιρο και ο ελληνικός επαγγελματικός αθλητισμός με όλες τις αντιδράσεις, έχει πάει ένα βήμα μπροστά. Ελπίζω, να μην πάει και δυο βήματα πίσω».

«Όταν αναλάβαμε ο κ. Γερουλάνος και εγώ, βρήκαμε φακέλους να σκουριάζουν σε συρτάρια. Βάλαμε το χέρι μας να τους βγάλουμε και να τους ανασύρουμε, να κινητοποιήσουμε τους κρατικούς μηχανισμούς και να ανακύψει αυτή η έρευνα. Καμία πίεση δεν άσκησε, καμία UEFA. Αυτό δεν είναι πίεση που αναφέρατε. Η UEFA στέλνει ενημερωτικά δελτία, που αν δεν γίνει προανακριτική διαδικασία δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα. Δεν υπήρχε καμία πίεση από την UEFA υπήρχε πολιτική βούληση να βάλουμε τέλος στην ανομία και την διαφθορά του επαγγελματικού αθλητισμού», συμπλήρωσε ο Παναγιώτης Μπιτσαξής.

Σε ερώτηση για το γεγονός ότι παρουσιάζεται να έχει διαφορετική άποψη από τον υπουργό πολιτισμού, απάντησε: «Έχουμε την ίδια άποψη με τον κ. Γερουλάνο. Απλά από μια νομική προσέγγιση σας λέω ότι αυτού του είδους η δικονομική διαχείριση τέτοιων συμπεριφορών δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται. Έγινε στην Ιταλία, στην Πορτογαλία και στην Τουρκία που βαρέθηκα να την ακούω. Το να επιβάλεις μια βαθμολογική ποινή 10 και 8 βαθμών, να έχεις υποβιβάσει μια ομάδα από τη Super League και πέντε από τη δεύτερη και την Τρίτη, δείχνει ότι έχει μπει χέρι στη βρώμα και την ανομία του ποδοσφαίρου και είναι σημαντικό».

Για το αν τελικά αποτελεί σκάνδαλο η ποινή σε Καβάλα και Ολυμπιακό Βόλου, σχολίασε: «Είπα και ξαναλέω ότι δεν αποτελεί απόφαση σκάνδαλο. Αν ήταν, θα την χαρακτήριζα και εγώ έτσι. Περιμένω να δω το σκεπτικό της απόφασης, αλλά υποθέτω από τη νομική μου παιδεία ότι εφαρμόστηκε ένα σύστημα που έχει έδραση στο άρθρο πέντε και μια επέκτασή του στο θέμα της αντικειμενικής ευθύνης. Οι νομικές ερμηνευτικές σκέψεις όμως δεν έχουν καμία σημασία. Ο κόσμος δεν τα κοιτάει αυτά, ο κόσμος αγανακτισμένος από τη χρόνια ανομία του ελληνικού ποδοσφαίρου ήθελε τις σκληρότερες ποινές»

Ενώ πρόσθεσε ότι: «Οι προσήκουσες ποινές είναι μέσα στον πυρήνα της δικαιοδοτικής κρίσης κάθε οργάνου. Η κοινή γνώμη δεν μπορεί να μπει πάνω στην επιβολή της ποινής. Η επιβολή ποινής είναι το Sanctus Sanctis των δικαστηρίων. Η κοινή γνώμη δεν μπορεί να πει ότι πρέπει να μπει μια βαρύτατη ποινή. Άλλο το αν έχει κάποιος διαφορετική ποινή. Η ποινή αυτή δεν έχει επιβληθεί ποτέ άλλοτε στο ελληνικό πρωτάθλημα».

Για τις ποινές που επιβλήθηκαν, σχολίασε: «Δεν πρέπει να παραβλέπουμε την απόφαση στο σκέλος της που αφορά στον ισόβιο αποκλεισμό παραγόντων του ελληνικού ποδοσφαίρου που είχαν εμπλοκή στο σκάνδαλο αυτό. Υπάρχει κύκλος υποβιβασμών για χρήση πλαστών πιστοποιητικών, δεν έχει σημασία που είναι μικρές οι ομάδες καθώς έχουν το δικό τους θεσμικό ρόλο και το δέσιμο με τις τοπικές κοινωνίες».

Ο Παναγιώτης Μπιτσαξής, δήλωσε ακόμα: «Εγώ δε λέω ότι συμφωνώ με την απόφαση, λέω όμως ότι δεν είναι απόφαση σκάνδαλο. Είναι μια απόφαση που έχει το νομικό της σκεπτικό και δεν μπορούμε με αυθαιρεσία να την κρίνουμε. Δεν μπορούμε να λέμε ότι η κάθαρση τελείωσε και αναβλήθηκε. Υπάρχει απόφαση του υπουργού και του υφυπουργού, να γίνει κάθαρση μέχρι τέλους. Μια τέτοια προσπάθεια μπορεί να έχει ανασχέσεις και πισωγυρίσματα, όμως ο δρόμος θα πάει μέχρι τέλους, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω», ενώ πρόσθεσε ότι: «Το μάτι, το αυτί και το σύνολο της ελληνικής πολιτείας θα είναι προς αυτή την κατεύθυνση και εκεί υπάρχει και η αρμοδιότητα της επιτροπής επαγγελματικού αθλητισμού έτσι ώστε να προλαβαίνει φαινόμενα αδιαφάνειας, ανομίας και άλλων τέτοιων πράξεων στις επαγγελματικές ομάδες και να ελέγχει την τήρηση του πειθαρχικού κώδικα στον επαγγελματικό αθλητισμό».

Για τις ενέργειες της επιτροπής του επαγγελματικού αθλητισμού, υποστήριξε: «Εξ' όσων ξέρω δεν έχει εκδοθεί απόφαση για την χορήγηση πιστοποιητικού συμμετοχής στα πρωταθλήματα επαγγελματικού αθλητισμού, οπότε θα κριθεί. Για όλες τις ομάδες θα αποφανθεί το θεσμικό όργανο πάνω στη νομιμότητα όλων των ενεργειών αυτών, που είναι η επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού».

Για την ποινική δικαιοσύνη επισήμανε: «Η ποινική δικαιοσύνη έχει τόλμη και δεν είναι αναγκαία εναρμονισμένη με την αγωνιστική διαδικασία. Δεν μπορούμε να επιβάλουμε χρόνους σε μια ανακριτική διαδικασία που έχει να εφαρμόσει η ποινική δικονομία. Δεν μου κάνει καμία εντύπωση το να μην έχουν κληθεί 80 κατηγορούμενοι μέσα σε διάστημα ενός μήνα. Είναι μια υπόθεση που θα πάρει χρόνο. Οι ποδοσφαιρικές επιπτώσεις αυτών των διαδικασιών θα φανούν στην πορεία».

Ενώ πρόσθεσε: «Αυτό που έχω χαρακτηρίσει ευθέως ότι έχει συμβεί και έχει φανεί με την υπόθεση αυτή, είναι το αθλητικό έγκλημα που για χρόνια εκτελείται. Αυτό το οποίο συνέβαινε ήταν ότι μια ομάδα ανθρώπων επιχειρούσε να χειραγωγήσει τα πρωταθλήματα και να το κάνει με τρόπο που είχε βάση συμπεριφορές «Καμόρας». Αυτό ενέπαιζε εκατομμύρια φιλάθλων. Έχουμε ανοίξει λοιπόν μέτωπα με αυτού του τύπου τους ανθρώπους και αυτό είναι αταλάντευτο. Αυτό που μας απασχολεί είναι να έχουμε πρωταθλήματα με τα οποία θα κοιτάμε στα μάτια τον Έλληνα φίλαθλο και θα του λέμε ότι δε σε εμπαίζουν, δε σε λοιδορούν».

Για το χρονικό διάστημα στο οποίο εκτυλίσσεται η υπόθεση των «στημένων», απάντησε: «Κάθε προσπάθεια εξυγίανσης έχει το χρόνο της ωρίμανσής της. Έχει ήδη αποδειχθεί ότι πορευόμαστε σε μια κατεύθυνση που δεν αλλάζει, όποιες και αν είναι οι επιπτώσεις. Δεν μπορεί να γίνεται υπαγόρευση των ποινών σε αθλητικά και δικαιοδοτικά όργανα και στα όργανα της ποινικής δικαιοσύνης. Έχουμε πει πολλές φορές ότι ως τις 26 Αυγούστου θα μελετάμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για το αν θα μπορεί να γίνει η έναρξη των πρωταθλημάτων. Ακόμα δεν έχουμε πάρει οριστικές αποφάσεις».

Για το αν θα αρχίσει στην ώρα του το νέο πρωτάθλημα πρόσθεσε: «Μια βασική παράμετρος είναι η εφαρμογή του νέου πειθαρχικού πλαισίου πάνω στο οποίο θα λειτουργήσει το νέο πρωτάθλημα, όμως δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα και δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα. Υπήρχε μια ασαφής εικόνα για το ποια ομάδα θα πέσει, ποια θα μείνει. Υπάρχουν ακόμα προσφυγές στο CAS, υπάρχουν θέματα που δεν έχουν ξεκαθαρίσει λοιπόν και μέχρι τις 26 Αυγούστου θα πρέπει να δούμε τι εξελίξεις θα υπάρχουν».

Για την έναρξη της Superleague: «Περνάμε μια έκτακτη περίοδο για το ελληνικό ποδόσφαιρο και το καταλαβαίνουμε όλοι αυτό. Το πρωτάθλημα της Football League πήγε πιο πίσω όπως είδατε. Αυτό της Super League δεν είναι σίγουρο ότι θα ξεκινήσει κανονικά. Αν θα έχει τις προϋποθέσεις όπως σας είπα, θα ξεκινήσει κανονικά».

Για τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού Βόλου από την Ευρώπη, τόνισε: «Δεν υπάρχει καμία διαφωνία για τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού Βόλου από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Είναι θέμα της υποκείμενης αρχής και έχει να κάνει με το άρθρο 5 και το αν ανοίγει όλο το πλαίσιο του άρθρου. Η UEFA έχει ένα πειθαρχικό κώδικα και είναι ένα διαφορετικό μέγεθος ποινής. Είναι μια αυστηρή ποινή, όχι αυστηρότερη, που επιβάλει η υποκείμενη αρχή».

Για το γεγονός ότι ενώ η UEFA απέβαλε τον Ολυμπιακό Βόλου από τις διοργανώσεις της και η ΕΠΟ τον διατήρησε στην Super League σχολίασε: «Έχει συμβεί σε πάρα πολλές άλλες περιπτώσεις στον ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό χάρτη. Δεν είναι θέμα λογικής είναι θέμα γένους ποινής. Η UEFA έδειξε μια αυστηρότητα, όχι την μεγαλύτερη κατά την άποψή μου. Ως σύνολο πειθαρχικής μεταχείρισης εγώ δεν το λέω ποινή-χάδι όλο αυτό. Είναι δυο ανόμοιες πειθαρχικές διαδικασίες επί διαφορετικών ζητημάτων που έχουν ένα αθροιστικό τριπλό νομικό αποτέλεσμα».

Για το αν υπάρχουν παρεμβάσεις από πολιτικούς παράγοντες, σχολίασε: «Είναι προφανές ότι δεν υπήρξε καμία παρέμβαση στα αθλητικά δικαιοδοτικά όργανα, ούτε από το κοινοβούλιο ούτε από την εκτελεστική εξουσία. Είναι προφανές γιατί δεν μπορεί να υπάρξει καμία απόφαση. Δεν είμαστε όμως υποχρεωμένοι να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε με καμία απόφαση. Σας διαβεβαιώνω με όλη μου την υπευθυνότητα ότι δεν υπήρξε η παραμικρή επιρροή. Υπήρξε συστηματική και προσεκτική αποχή, ούτε δηλώσεις δεν κάναμε, για να μην υπάρξει καμία επιρροή στην αθλητική και ποινική δικαιοσύνη. Για τις όποιες δηλώσεις, θα πρέπει να ερωτηθούν αυτοί που τις έχουν κάνει».

Για την κάθαρση που πρέπει να γίνει: «Ο υπουργός πολιτισμού ήταν σαφής σε αυτό που είπε. Η ελληνική πολιτεία κατευθύνεται αταλάντευτα προς την κάθαρση του ελληνικού ποδοσφαίρου και διαθέτει στη διάθεσή της εργαλεία που θα εφαρμοστούν όταν υπάρξει η πολιτική εκτίμηση ότι πρέπει. Έχουμε δείξει σε διάφορες περιόδους πως γίνεται η χρήση αυτών των εργαλείων. Για παράδειγμα αυτή την ώρα έχει διακοπή η χορηγία από τον ΟΠΑΠ. Δε θα του δούμε ατομικά, αλλά γενικά. Για παράδειγμα μπορεί να μη δώσουμε τα γήπεδα αν κρίνουμε ότι δεν πρέπει να γίνεται ένα πρωτάθλημα».

Τέλος, ο γενικός γραμματέας αθλητισμού δήλωσε: «Θα αποφασίσει η κυβέρνηση για το αν θα γίνει χρήση των εργαλείων αυτών, μαζί με τον υπουργό πολιτισμού. Δε θα τελειώσει ο κόσμος για την έναρξη του πρωταθλήματος. Ο αγώνας για την εξυγίανση του επαγγελματικού αθλητισμού αρχίζει από αυτά, δεν τελειώνει εκεί».

Πηγή: tovima.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ