Ο Ράιχενμπαχ προσγειώνει: Το θετικό κλίμα μπορεί να αλλάξει - iefimerida.gr

Ο Ράιχενμπαχ προσγειώνει: Το θετικό κλίμα μπορεί να αλλάξει

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με το μαστίγιο και το καρότο απέναντι στην Ελλάδα, λειτουργούν οι Γερμανοί. Ως «μια δυνάμει θετική καμπή» χαρακτηρίζει την επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές, ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της ΕΕ (Task Force) Χορστ Ράιχενμπαχ. «Οι αγορές βλέπουν ότι στην Ελλάδα υπάρχει υποστήριξη και συναίνεση απέναντι στις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε συνέντευξή του στο Spiegel Online, ο Γερμανός επιτηρητής του μνημονίου, σχολιάζοντας ότι «αυτά τα αποτελέσματα δεν θα είχαν καταστεί δυνατά εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε συνταχθεί με την τρόικα».

«Η τρόικα» λέει «με την πίεση που άσκησε, διατήρησε ζωντανή την πορεία των μεταρρυθμίσεων». Στα θετικά επιτεύγματα της κυβέρνησης Σαμαρά, όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, ο Χορστ Ράιχενμπαχ βλέπει τη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών, τη δραστική μείωση του εργατικού κόστους και την επιστροφή της ανταγωνιστικότητας στα προ του ευρώ επίπεδα.

Ταυτόχρονα όμως, ο Ράιχενμπαχ προσγειώνει όσους τυχόν επιδεικνύουν υπέρμετρο ενθουσιασμό. «Το χρήμα είναι ο μεγάλος αστάθμητος παράγοντας. Kανένας δεν μπορεί να πει εάν η Ελλάδα θα είχε αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να βγει μόνη της στις αγορές χωρίς να χρειαστεί τη βοήθεια των χωρών της ευρωζώνης». Το θετικό αυτό κλίμα θα μπορούσε σύντομα να αλλάξει, προειδοποιεί ο γερμανός επικεφαλής της Task Force. «Ας ελπίσουμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τη θετική της πορεία και τα δυο επόμενα χρόνια, έτσι ώστε να εισέλθει σε ένα πιο ασφαλή δρόμο».

Η χώρα έχει δρόμο μπροστά της

Η Ελλάδα, σχολιάζει το Spiegel, δεν μπορεί ακόμα να σταθεί στα πόδια της. Ο Ράιχενμπαχ, συνεχίζει, βλέπει μεγάλες καθυστερήσεις στη θέσπιση ενός αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος και στη δημιουργία ενός ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος. "Βρισκόμαστε ακόμα στα μισά του δρόμου", σχολιάζει ο Ράιχενμπαχ. «Σε ό,τι αφορά δε τις ιδιωτικοποιήσεις, είμαστε ακόμα στην αρχή».

Ο ομάδα του Χορστ Ράιχενμπαχ θα παραμείνει για καιρό ακόμα στην Αθήνα, γράφει το Spiegel. «Τόσο οι χώρες της ευρωζώνης όσο και η ελληνική κυβέρνηση συμφωνούν στο ότι η χώρα θα χρειαστεί τη βοήθεια των τεχνοκρατών της ΕΕ» λέει ο ίδιος.

Το Spiegel, βέβαια, δεν παραλείπει παράλληλα να αναφέρει ότι με την ψήφιση κάθε νέου μέτρου λιτότητας πέφτει η δημοτικότητα της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά και δημιουργούνται τριβές ακόμα και στο εσωτερικό της. «Επιπλέον» αναφέρει «επίκεινται οι ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν την πρωτιά στον αριστερό αντιπολιτευόμενο συνασπισμό του Σύριζα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ αγορές Spiegel Ράιχενμπαχ task force
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ