Θεοδωράκης: Οχι σε συνταξιούχο πολιτικό για πρόεδρο της Δημοκρατίας -Εμείς θέλουμε έναν ακτιβιστή, έναν επιστήμονα

Σε όσους τους επικρίνουν για απουσία θέσεων και για τις σχέσεις του με άλλα κόμματα μίλησε ο επικεφαλής του Ποταμιού στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά την εγκατάλειψη της δημοσιογραφίας και την ενασχόλησή του με την πολιτική.

Μιλώντας στην εκπομπή 360 Μοίρες της Σοφίας Παπαϊάννου ο Σταύρος Θεοδωράκης εξομολογήθηκε πως στα μαθητικά του χρόνια είχε συνδικαλιστική δράση και ήταν ΠΑΣΟΚ. «Στα 17 μας βλέπαμε αλλιώς τα πράγματα. Μόλις βγήκε το ΠΑΣΟΚ, το '81, με διέγραψαν για επαναστατικές ιδέες. Εγώ ονειρευόμουν ένα πολιτικό σύστημα αλά Τσε Γκεβάρα», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Ποταμιού αποκάλυψε ότι είχε και στο παρελθόν προτάσεις για να κατέβει στην πολιτική. «Πάντα από την αριστερή προοδευτική παράταξη», διευκρίνισε. Επίσης, τόνισε ότι δεν είχε σχεδιάσει το Ποτάμι αναφέροντας ότι αυτό φάνηκε από τα «πολλά μικρά λάθη που κάναμε τις πρώτες ημέρες».«Αυτό που είχαμε εξαντλήσει ήταν ότι πρέπει να γίνει κάτι καινούργιο, αλλά δεν είχαμε καθορίσει την φόρμα του. Το "νέο" δεν είναι κάτι που έρχεται από τον ουρανό, το "νέο" μπορεί να είναι μία σύνθεση. Εμείς παίρνουμε ιδέες από ανθρώπους που κάποια πράγματα τα έχουν ξαναπεί, αλλά έχουμε την δυνατότητα να πάρουμε αυτές τις απόψεις, να τις συνθέσουμε και να τις υλοποιήσουμε. Οι άλλοι δεν μπορούν και είναι φανερό», προσέθεσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε και στις επικρίσεις που δέχεται ότι το κόμμα του δεν έχει θέσεις λέγοντας πως αυτές είναι πάντα υπό διαμόρφωση. «Στόχος μας είναι να συνθέσουμε απόψεις, να τις υλοποιήσουμε. Οι άλλοι δεν μπορούν. Δεν είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί;», αναρωτήθηκε. Παράλληλα, απάντησε και στις επικρίσεις που δέχεται ότι δεν έχει σχέση με την πολιτική, λέγοντας πως «πρώτον δεν θέλουμε να έχουμε σχέση με το επάγγελμα του πολιτικού. Είμαστε περαστικοί. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει ν" ανακυκλώνουμε τους πολιτικούς. Δηλαδή ένα από τα πράγματα που μας εκνευρίζει πάρα πολύ είναι ότι οι πολιτικοί, ακόμα κι αν αποτυγχάνουν, ανακυκλώνονται, τους βάζουν λίγο στο ράφι και μετά τους ανακαλούν και τους κάνουν Γενικούς Γραμματείς σε κάποια Υπουργεία ή προέδρους. Δεν θεωρούμε ότι πρέπει να πεθάνουμε στη θέση του πολιτικού».

Σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις που θέλουν τρίτο κόμμα το «Ποτάμι» και ερωτώμενος για το αν νιώθει κάποιο βάρος για αυτό, ο Σταύρος Θεοδωράκης επισήμανε πως «δεν με βαραίνει η ευθύνη γιατί έχω γνωρίσει τα επιτελεία των αρχηγών των άλλων κομμάτων. Και τους γνωρίζουμε και τώρα ποια είναι τα επιτελεία τους, ποιοι είναι τα δεξιά τους χέρια ή τα αριστερά τους χέρια. Τους ξέρω τους ανθρώπους αυτούς, δεν νιώθω κανένα δέος. Κάποιοι είναι πολύ λιγότεροι από το μέσο όρο της κοινωνίας».

Τόνισε ακόμη ότι είναι ανοιχτός και ειλικρινής με τους πολιτικούς του αντιπάλους. «Εγώ δεν έχω ονοματίσει ακόμα κανέναν ως εχθρό μου. Και δε θα το κάνω», ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Θεοδωράκης και συνέχισε: «Ας με θεωρούν οι άλλοι εχθρό τους. Εγώ δεν είμαι εχθρός του πολιτικού συστήματος, είμαι αντίπαλος του πολιτικού συστήματος. Εννοώ ότι με κάποιους από αυτούς μπορεί να κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της χώρας. Και αυτό πρέπει να σκέφτεται ένας πολιτικός. Δεν πρέπει να σκέφτεται πώς θα ικανοποιήσει την παρέα του και το κόμμα του».

Ανατρεπτική πρόταση για τον ΠτΔ

Αίσθηση προκάλεσε και τα όσα είπε ο κ. Θεοδωράκης για τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας, αφού δήλωσε ότι δεν δεν συμφωνεί ότι πρέπει να ανασύρουμε έναν παλιό συνταξιούχο πολιτικό κάθε φορά για τη συγκεκριμένη θέση.« Υπάρχουν κι άλλοι σπουδαίοι Έλληνες. Υπάρχουν Έλληνες που έχουν συνεισφέρει σε πάρα πολλά στην Ελλάδα. Επιστήμονες, ακτιβιστές, υπάρχουν Έλληνες τέτοιοι και πρέπει πια η πολιτική να μη θρέφει και να σκέφτεται μόνο τα παιδιά της ακόμα και για την θέση του προέδρου της Δημοκρατίας. Εμείς οδηγούμαστε σε κάποιες προτάσεις έξω από το πολιτικό σύστημα», προσέθεσε.

Ανοιξε και την τσάντα του...

Ο Σταύρος Θεοδωράκης άνοιξε στην εκπομπή και το εμβληματικό σακίδιο που κουβαλάει πάντα μαζί του, αποκαλύπτοντας το περιεχόμενό του που δεν είναι τίποτε άλλο από τα σύνεργα της προηγούμενης επαγγελματικής ιδιότητας του, ως δημοσιογράφου, όπως ένας υπολογιστής, αποκόμματα εφημερίδων, μολύβια, μπλοκάκια και γυαλιά, «εμπλουτισμένο», πλέον, και με... κουπόνια για την οικονομική ενίσχυση του «Ποταμιού».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ