Τι σημαίνει η έκδοση του πενταετούς ομολόγου -Ποια τα οφέλη για την ελληνική οικονομία - iefimerida.gr

Τι σημαίνει η έκδοση του πενταετούς ομολόγου -Ποια τα οφέλη για την ελληνική οικονομία

Τι σημαίνει η έκδοση πενταετούς ομολόγου -Ποια τα οφέλη για την ελληνική οικονομ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ικανοποίηση επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών, τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, αλλά και το Μαξίμου, έπειτα από την επίσημη ανακοίνωση για επιστροφή της χώρας στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού.Το υπολογιζόμενο όφελος των 200 εκατ. ευρώ το χρόνο προκύπτει σύμφωνα με τα ίδια στελέχη από το ότι, η επιτυχία της έκδοσης (και ως προς το ποσό και ως προς το επιτόκιο), θα έχει εξαιρετικά εμφανή επίδραση στα επιτόκια των εντόκων γραμματίων, τα οποία, κατά την έκφραση στελέχους του ΟΔΔΗΧ, «θα γκρεμιστούν κι άλλο». Αρα, το Δημόσιο θα μπορεί στο μεσοπρόθεσμο μέλλον, να καλύπτει τις ταμειακές ανάγκες του με χαμηλότερα επιτόκια.Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι το καθαρό όφελος για την ελληνική οικονομία ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ, υπάρχουν και επιπλέον ωφέλειες.

Σύμφωνα με το vima, το οποίο επικαλείται στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και του ΟΔΔΗΧ:

Η ανακοίνωση έγινε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι της Τετάρης, όταν επισημοποιήθηκε η έκδοση ελληνικού ομολόγου πενταετούς διάρκειας, η οποία απευθύνεται στους διεθνείς επενδυτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα βγήκε τελευταία φορά στις αγορές, με πενταετή ομόλογα, στις 2-2-2010 και πλήρωσε επιτόκιο 6,10%, ενώ μόλις ένα μήνα νωρίτερα (4-1-2010) είχε δανειστεί πενταετή με επιτόκιο 3,534%.
Οι προεγγραφές ξεκίνησαν από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η έκδοση ομολόγων και η αποδοχή των προσφορών θα εκκαθαριστεί την Πέμπτη. Ανάδοχοι θα είναι η Bank of America Merill Lynch, η Goldman Sachs, η HSBC, η Deutsche Banκ, η JP Morgan και Morgan Stanley.

Η έκδοση θα υπόκειται στο βρετανικό δίκαιο, ενώ αναλόγως της προσφοράς και της ζήτησης, την οποία θα διαχειριστεί η JP Morgan, θα οριστεί το επιτόκιο. Η ανακοίνωση δεν αναφέρει το τελικό ποσό που θα αντλήσει η Ελλάδα.

Το ομόλογο θα υπόκειται σε αξιολόγηση Caa3/B-/Β-, ενώ η λήξη του θα είναι στις 17 Απριλίου 2019.
Τυπικά το βιβλίο θα ανοίξει στις 11 το πρωί ώρα Ελλάδας. Όπως έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό, το ελληνικό δημόσιο θα επιδιώξει την άντληση 2,5 δισ. ευρώ από την έκδοση 5ετούς ομολόγου. Και αναμένεται και επίσημη ανακοίνωση από τον ΟΔΔΗΧ.

Η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοινώνει σήμερα ότι έδωσε εντολή σε διεθνείς τράπεζες για επικείμενη 5-ετη ομολογιακή έκδοση «αναφοράς-benchmarking» σε ευρώ και υπό το αγγλικό δίκαιο. Η συναλλαγή αναμένεται να τιμολογηθεί και να λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον.

Στο τραπέζι και 12μηνο έντοκο

Οι παράγοντες του ΟΔΔΗΧ, δεν αποκλείουν, στο συγκεκριμένο πλαίσιο, να εκδοθεί (χωρίς να προσδιορίζεται ο χρόνος) και 12μηνο έντοκο γραμμάτιο, το οποίο θα απευθύνεται και στα ελληνικά νοικοκυριά.

Επίσης, δεν αποκλείεται, χωρίς να υπάρχει επί του παρόντος κάποια μελέτη, η έκδοση και 3ετούς ομολόγου.

Πολύ θετικές οι πρώτες αντιδράσεις

, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να αποκτήσουν μέρος της έκδοσης.Με πολύ θετικό τρόπο υποδέχθηκαν οι επενδυτές και οι ξένες αγορές την έκδοση του ομολόγου, καθώ,ς λίγς μόλις ώρες από την ανακοίνωση οι προεγγραφές είχαν ήδη ξεπεράσει τα 11 δισ. ευρώ

Νεότερες πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών ανέφερα ότι οι προσφορές έχουν υπερκαλύψει με τρόπο εντυπωσιακό το αίτημα της Ελλάδας, καθώς, ξεπερνούν τα 16 δισ. ευρώ, τη στιμή που η Ελλάδα ζητάει 2,5 - 3 δισ. ευρώ.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, τόνισε ότι οι εξελίξεις αυτές είναι πολύ θετικές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ