Spiegel: Ο Θεοδωράκης αναστατώνει τις ελίτ της Ελλάδας [βίντεο]

«Το τρίτο μεγαλύτερο, αυτή τη στιγμή, κόμμα στην Ελλάδα είναι μόλις δύο μηνών. Δεν έχει έδρα, ούτε κομματικά όργανα ή μεγάλους χορηγούς, ούτε εμπλέκονται σε αυτό επαγγελματίες πολιτικοί. Αυτό το ξεχωριστό κόμμα ονομάζεται “Ποτάμι”». Αυτή την υποδοχή επιφυλάσσει το γερμανικό περιοδικό Spiegel για τον Ποτάμι, καταγράφοντας πως είναι ήδη τρίτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται επίσης μεταξύ άλλων: «Επικεφαλής του είναι ο 51χρονος Σταύρος Θεοδωράκης, αγαπητός και αναγνωρισμένος δημοσιογράφος, που εγκατέλειψε τη δημοσιογραφία για να ασχοληθεί με την πολιτική. Υπόσχεται, μεταξύ άλλων, αποκοπή από το αναποτελεσματικό και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα.

Ο πρώην δημοσιογράφος καταγγέλλει τη διαφθορά που επικρατεί στην Ελλάδα. Καλεί λοιπόν τους ίδιους τους πολίτες να ασκήσουν πολιτική. Και αυτό πετυχαίνει: Το νέο κόμμα του κερδίζει ολοένα και περισσότερους ψηφοφόρους.
Από το 1970 κυριαρχούν στη χώρα δύο μεγάλα κόμματα. Το Ποτάμι, στα μάτια πολλών ψηφοφόρων, διαφέρει από αυτά ως μια ομάδα που ιδρύθηκε από πολίτες που σταμάτησαν να παραπονιούνται για τα κακώς κείμενα και αποφάσισαν να αναλάβουν δράση. "Είχαμε φτάσει στα όρια με αυτή την άρρωστη κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα. Θέλαμε να αλλάξει κάτι", αναφέρει η Χριστίνα Ταχιάου, δημοσιογράφος και υποψήφια με το Ποτάμι.
Ο Θεοδωράκης ασκεί κριτική στην Τρόικα ("Οι "ιδιοφυΐες" που έχουν έρθει σε εμάς, θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τα λάθη τους") αλλά αναγνωρίζει πως και οι Έλληνες φέρουν σημαντική ευθύνη. Αναφέρει χαρακτηριστικά "Για πολύ καιρό ψηφίζαμε πολιτικούς και συγκεντρωνόμασταν γύρω από κομματικούς σχηματισμούς που δεν κατάφερναν να αλλάξουν τίποτα".
Σε δημοσκοπήσεις, το κόμμα αγγίζει ως και το 13%. Αν η πορεία του συνεχιστεί έτσι και στο μέλλον, σίγουρα θα επηρεάσει σημαντικά το εγχώριο πολιτικό σκηνικό.»

Τι έχει μέσα το σακίδιο;

Εν τω μεταξύ σήμερα λίγο πριν από τα μεσάνυχτα θα μεταδοθεί στον Alpha η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη, μετά την ανακοίνωση ίδρυσης κόμματος. Η Σοφία Παπαϊωάννου τον ρωτάει για τα πάντα ακόμη και για το τι έχει μέσα στο περίφημο σακίδιο. Και όπως φαίνεται στο ακόλουθο βίντεο, της απαντάει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ