Οι ξένοι επενδυτές ελέγχουν το 53% του Χρηματιστηρίου Αθηνών - iefimerida.gr

Οι ξένοι επενδυτές ελέγχουν το 53% του Χρηματιστηρίου Αθηνών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη μεγαλύτερη παρουσία στο ελληνικό χρηματιστήριο έχουν οι επενδυτές από τις ΗΠΑ 23,35%, από το Λουξεμβούργο 14,19%, την Κύπρο 13,72%, τη Γερμανία 10,73% και το Ηνωμένο Βασίλειο 7,6%.


Σημαντική αύξηση στις θέσεις τους κατέγραψαν οι ξένοι επενδυτές τον Μάρτιο σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΧΑΕ, ενώ μέσα σε ένα χρόνο η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έχει αυξηθεί κατά 37 δισ. και από 33 δισ. στα τέλη Μαρτίου του 2013, διαμορφώθηκε στα 70 δισ. την αντίστοιχη χρονική περίοδο φέτος.

Η αύξηση θέσεων αντικατοπτρίζει το ενδιαφέρον των ξένων για το recovery story της ελληνικής οικονομίας, αλλά και το συγκεκριμένο ενδιαφέρον τους για τις τραπεζικές και επιχειρηματικές εξελίξεις (ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών). Οι αλλοδαποί επενδυτές (ιδιώτες, νομικά πρόσωπα και θεσμικοί επενδυτές) κατέχουν σήμερα το 52,87% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. (εξαιρουμένου του ΤΧΣ), ενώ οι αντίστοιχοι ημεδαποί επενδυτές κατέχουν το 45,17%. Η αύξηση αυτή γίνεται εντονότερη στις μετοχές του FTSE Large Cap στις οποίες οι ημεδαποί κατέχουν το 38,95% (πάλι εξαιρουμένου του ΤΧΣ και οι αλλοδαποί το 59,14%). Σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές, οι ξένοι επενδυτές είναι καθαροί αγοραστές (διαφορά αγορών από πωλήσεις) με 340,45 εκατ. ευρώ, ενώ οι εγχώριοι επενδυτές είναι πωλητές με καθαρές πωλήσεις ύψους 302,14 εκατ. ευρώ. Πηγή Ημερησία

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ