Χαμένοι παράδεισοι -Νησιά που «παλεύουν» με την κλιματική αλλαγή και απειλούνται με αφανισμό - iefimerida.gr

Χαμένοι παράδεισοι -Νησιά που «παλεύουν» με την κλιματική αλλαγή και απειλούνται με αφανισμό

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μικρά νησιωτικά κράτη σε όλον τον κόσμο απειλούνται από τη διαρκή άνοδο της θαλάσσιας στάθμης, ως αποτέλεσμα της συντελούμενης κλιματικής αλλαγής.

Στη δεινότερη θέση βρίσκονται οι Μαλδίβες στον Ινδικό Ωκεανό. Τα 26 κοραλλιογενή νησιά του συμπλέγματος βρίσκονται κατά μέσο όρο μόλις 1,5 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Οι θαλάσσιες μάζες, όπως γράφει το Deutsche Welle, έχουν αναγκάσει ήδη πολλούς κατοίκους νησιωτικών περιοχών να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Στα νησιά Κιριμπάτι του Ειρηνικού Ωκεανού πολλά χωριά έχουν ήδη πλημμυρίσει. Οι αγρότες φοβούνται ότι το νερό της θάλασσας, που ανεβαίνει σταδιακά, θα καταστρέψει τη σοδειά τους δημιουργώντας ελλείψεις σε τρόφιμα.

Οι Ολλανδοί είναι διάσημοι για τον αγώνα που δίνουν κατά της ανερχόμενης στάθμης της θάλασσας. Τα πρώτα τους αναχώματα κτίστηκαν περισσότερα από 1000 χρόνια πριν. Ένα «έξυπνο» και λειτουργικό σύστημα αναχωμάτων και φραγμάτων προστατεύει σήμερα τα δύο τρίτα των Ολλανδών, οι οποίοι ζουν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το πρόβλημα της υψηλής στάθμης του νερού αποτελεί καθημερινότητα για τη Βενετία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, η διάσημη ιταλική πόλη και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς θα «βυθιστεί» ακόμη περισσότερο. Η ιταλική κυβέρνηση έχει επενδύσει στο μεταξύ 9,6 δισ. ευρώ σε ένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας, το οποίο αναμένεται να αποπερατωθεί το 2016.

Υπάρχουν σημαντικοί φόβοι ότι η συνεχής άνοδος της στάθμης της θάλασσας μπορεί στο μέλλον να αναγκάσει ολόκληρους λαούς να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Ο πρόεδρος του νησιωτικού κράτους των Κιριμπάτι είχε προτείνει πριν από μερικά χρόνια να δημιουργηθούν τεχνητά νησιά προκειμένου να φιλοξενηθούν όσοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους υπό την πίεση της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ