H Μπερκούτ σκότωσε τους διαδηλωτές στο Κίεβο με κυβερνητική εντολή-12 μέλη της ομάδας καταστολής υπό κράτηση

Αυτό που «φώναζαν» από την αρχή διαδηλωτές και δημοσιογράφοι που ήταν αυτόπτες μάρτυρες, προέκυψε από την προκαταρκτική έρευνα στην Ουκρανία. Η Μπερκούτ πυροβολούσε και σκότωνε τον κόσμο που ήταν συγκεντρωμένος στην πλατεία Ανεξαρτησίας, αφαιρώντας τουλάχιστον 90 ζωές.

Η ειδική ομάδα καταστολής της Ουκρανίας, την οποία διέλυσε η προσωρινή κυβέρνηση μόλις ανέλαβε, είναι πίσω από τις εν ψυχρώ δολοφονίες που έγιναν το Φεβρουάριο στις συγκεντρώσεις όσων ζητούσαν τότε την απομάκρυνση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Και μάλιστα τα χτυπήματα έγιναν με κυβερνητική εντολή, όπως αναφέρει η Guardian.

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αρσέν Αβάκοφ, 12 μέλη της Μπερκούτ έχουν αναγνωριστεί και βρίσκονται υπό κράτηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, σε ένα μόνο από τα αιματηρά επεισόδια, οχτώ άτομα σκοτώθηκαν από σφαίρες που προήλθαν από το ίδιο όπλο. Επίσης παρουσίασε φωτογραφίες που έδειχναν από πού πυροβολούσαν οι ελεύθεροι σκοπευτές της Μπερκούτ.

Ο ίδιος ανέφερε πως ο προκάτοχός του, Βιτάλι Ζακαρτσένκο, που καταζητείται, εμπλέκεται απευθείας με τη διαταγή να πυροβοληθούν οι διαδηλωτές. Στην ίδια συνέντευξη Τύπου αποκαλύφθηκε πως Ρώσοι αξιωματούχοι συμβούλευαν τις υπηρεσίες ασφαλείας του Κιέβου, όπως και ότι όπλα και εκρηκτικά παραδόθηκαν στην Ουκρανία από τη Ρωσία εν μέσω της περιόδου των διαδηλώσεων.

Πέρα από τα μέλη της Μπερκούτ που είναι υπό κράτηση, έχουν αναγνωριστεί και άλλοι, οι οποίοι όμως διέφυγαν στην Κριμαία έπειτα από τη διάλυση του σώματος, όπου έτυχαν υποδοχής ηρώων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ