Βρυξέλλες προς Ολάντ: Ρίξε το έλλειμμα, κάνε μεταρρυθμίσεις - iefimerida.gr

Βρυξέλλες προς Ολάντ: Ρίξε το έλλειμμα, κάνε μεταρρυθμίσεις

Βρυξέλλες προς Ολάντ: ρίξε το έλλειμμα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την καυτή ανάσα των Βρυξελλών νιώθει έντονα πια και η Γαλλία. Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και δραστική μείωση του ελλείμματος απαίτησαν οι Ευρωπαίοι εταίροι από την κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ, κατά τη χθεσινή σύνοδο του Ecofin στην Αθήνα.

Τι κι αν η Γαλλία δεν είναι Ελλάδα, αλλά μια από τις μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ και βασικός άξονας, μαζί με τη Γερμανία, της ενωμένης Ευρώπης; Ο Γάλλος πρόεδρος είχε ζητήσει «κατανόηση», λαμβάνοντας ωστόσο την ξερή απάντηση ότι η Γαλλία δεν πρόκειται να τύχει ειδικής μεταχείρισης.

«To Παρίσι θα πρέπει να συμμορφωθεί με τα προαπαιτούμενα για τη μείωση του ελλείμματος όπως ορίζει το σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας (δηλαδή στο 3%)» δήλωσε ο επικεφαλής του Εurogroup, Γερούν Ντάισενμπλουμ.

Ο κ. Ντάισενμπλουμ απαίτησε από τον κ. Ολάντ να προχωρήσει επιτέλους στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί, «όσο και αν αυτό» όπως σχολίασε «βραχυπρόθεσμα θα αποδειχτεί σκληρό». Σε ανάλογο πνεύμα κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ολι Ρεν, ο οποίος υπενθύμισε στη Γαλλία ότι της έχουν ήδη δοθεί δυο επιπλέον χρόνια περιθώριο προκειμένου να υλοποιήσει τους δημοσιονομικούς στόχους.

Αυτές οι όχι και τόσο κολακευτικές δηλώσεις έγιναν σε μια σύνοδο στην οποία η Γαλλία έλαμψε δια της απουσίας της, καθώς ο υπουργός οικονομικών της χώρας Πιέρ Μοσκοβισί δεν παραβρέθηκε στην Αθήνα, προφανώς λόγω των τελευταίων καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων στη χώρα του. Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί η σύσταση της κυβέρνησης υπό τον νέο πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, τον "δεξιό σοσιαλιστή", όπως τον αποκαλούν.

Ο πρόεδρος Ολάντ πήρε την απόφαση για ριζικό κυβερνητικό ανασχηματισμό μετά την ήττα που υπέστη το Σοσιαλιστικό Κόμμα στο β΄ γύρο των δημοτικών εκλογών στην Κυριακή. Αλλά, με τη φανερή δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων από τη μια μεριά και την έντονη πίεση των Βρυξελλών από την άλλη, η συνέχεια δεν προβλέπεται καθόλου εύκολη.

Τα νούμερα είναι αμείλικτα

Η Γαλλία σημείωσε μια ισχνή ανάπτυξη της τάξης του 0,3% μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2013. Η ανεργία όμως ξεπερνά το 11%. Παράλληλα, το έλλειμμα έκλεισε στο 4,3% και το δημόσιο χρέος στο 93,5% του ΑΕΠ, ελαφρά πάνω από τους στόχους που είχε θέσει η κυβέρνηση (4,1% και 93,4% αντίστοιχα). Το έλλειμμα θα αυξηθεί, προειδοποιεί ο Ολι Ρεν, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα μέσα στο 2014. Πρόσφατα μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κυρώσεων εάν η χώρα δεν προχωρήσει άμεσα στις μεταρρυθμίσεις.

Η Γαλλία έχει δεσμευτεί να ρίξει το έλλειμμα στο 3% το 2015. Και αυτό δεν πρόκειται να γίνει "αναίμακτα". Μέσα στον Απρίλιο, η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει το πρόγραμμα των δικών της μεταρρυθμίσεων, το οποίο κατόπιν θα πρέπει να λάβει την έγκριση των Βρυξελλών. Αυτό θα σημάνει ακόμα μεγαλύτερη λιτότητα για τους Γάλλους και αναπόφευκτα, θα πλήξει περαιτέρω τη δημοτικότητα της κυβέρνησης.

Μοιάζει να έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι από τότε που ο Ολάντ δήλωνε «δεν θα μας υποδείξουν οι Βρυξέλλες τι πρέπει να κάνουμε». Μία-μία οι περισσότερες χώρες της ΕΕ υποκύπτουν στην πίεση του άξονα Βρυξελλών – Βερολίνου. Ακόμα και η μέχρι πρότινος κραταιά Γαλλία δεν δείχνει σημάδια σθεναρής αντίστασης. Την ίδια στιγμή, ορισμένα διεθνή ΜΜΕ, ανάμεσά τους η ισπανική εφημερίδα El Pais, διερωτώνται αν η Γαλλία θα είναι ο νέος "μεγάλος ασθενής" της Ευρώπης, τίτλο που άλλοτε κατείχε η Γερμανία. Πάντως, στο ίντερνετ και ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν ακόμα πιο σκληρά σχόλια όπως "είναι η Γαλλία η νέα Ελλάδα;"

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ