Γιατροί χωρίς σύνορα: Στην Ελλάδα οι μετανάστες ζουν μία πραγματική κόλαση -Δεν τους αντιμετωπίζουν σαν ανθρώπους - iefimerida.gr

Γιατροί χωρίς σύνορα: Στην Ελλάδα οι μετανάστες ζουν μία πραγματική κόλαση -Δεν τους αντιμετωπίζουν σαν ανθρώπους

Γιατροί χωρίς σύνορα: Στην Ελλάδα οι μετανάστες ζουν μία πραγματική κόλαση -Δεν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αθλιες συνθήκες, απάνθρωπη συμπεριφορά και στέρηση βασικών δικαιωμάτων των μεταναστών, παρατηρεί έκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τα όσα αναγκάζονται να υπομείνουν οι μετανάστες και όσοι αναζητούν άσυλο στην Ελλάδα.

Επειτα από επιθεωρήσεις σε στρατόπεδα μεταναστών, αστυνομικά τμήματα και εγκαταστάσεις της ακτοφυλακής σε όλη τη χώρα, η οργάνωση χαρακτήρισε την Ελλάδα σαν «κόλαση» για τους χιλιάδες μετανάστες, που στερούνται τον καθαρό αέρα, το φυσικό φως και τις βασικές συνθήκες υγιεινής.

Στο στρατόπεδο της Κομοτηνής, οι γιατροί εντόπισαν ανθρώπινα περιττώματα να ρέουν μέσα από ραγισμένους σωλήνες ανάμεσα στα πατώματα των ορόφων. «Δεν πίστευα πως υπήρχαν τέτοιες συνθήκες επί ευρωπαϊκού εδάφους» δήλωσε η Μαριέττα Προβοπούλου στην εφημερίδα Guardian. «Το βασικό παράπονο των μεταναστών είναι πως δεν τους αντιμετωπίζουν σαν ανθρώπους, ότι υπόκεινται στις συνθήκες μίας κόλασης», συμπληρώνει. «Και έχουν δίκιο».

Οπως προειδοποιούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η πρακτική της συγκέντρωσης των μεταναστών σε μεγάλους αριθμούς δημιουργεί γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη ασθενειών στα κέντρα κράτησης σε όλη τη χώρα. Τα κρούσματα ψώρας στα στρατόπεδα που ξεχειλίζουν από κόσμο είναι συνηθισμένο φαινόμενο, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα. Οπως και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, οι γαστρεντερικές διαταραχές, τα μυοσκελετικά προβλήματα και η φυματίωση. Ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι περισσότεροι από το Αφγανιστάν, εσφαλμένα κρατούνται ως ενήλικοι, συμπληρώνει η εφημερίδα.

«Οι συνθήκες είναι σοκαριστικές», λέει ο Παναγιώτης Τζιάβας, γιατρός που δουλεύει στην οργάνωση. Οπως αναφέρουν στην έκθεσή τους οι ΓΧΣ, τα τελευταία έξι χρόνια έχουν διαπιστώσει αύξηση του αριθμού των ανθρώπων των οποίων παρατείνεται η κράτηση, ενώ ακόμη και όσοι αναζητούν άσυλο φεύγοντας από χώρες που μαστίζει ο πόλεμος, όπως η Συρία, κρατούνται έως και 15 μήνες.

«Συχνά μετανάστες μένουν στα κελιά των αστυνομικών κέντρων μέχρι και 18 μήνες, ενώ υποτίθεται ότι εκεί κρατούνται άνθρωποι μόνο για λίγες ημέρες», σημειώνει η Ιωάννα Κοτσιώνη, επικεφαλής του μεταναστευτικού ζητήματος για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα. Οπως συμπληρώνει, οι συνθήκες παραμονής τους εκεί παραβιάζουν τους ευρωπαϊκούς νόμους. «Είναι αξιοσημείωτη η αδιαφορία των αρχών για το θέμα», διαπιστώνει.

Πολλοί από τους μετανάστες προσπαθούν να αφαιρέσουν τη ζωή τους. Η Guardian κάνει αναφορά στο 16χρονο αγόρι από το Αφγανιστάν, που πρόσφατα πήδηξε από την οροφή κτιρίου στο κέντρο κράτησης της Κομοτηνής σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

«Μας κρατούν για 18 μήνες. Γιατί; Ηρθα για να βρω ειρήνη, δεν είμαι εγκληματίας», είπε το αγόρι που έσπασε και τα δύο του πόδια στους ανθρώπους της οργάνωσης. «Αφού δεν θέλουν να με αφήσουν ελεύθερο, σκέφτηκα ότι είναι καλύτερο να πηδήξω από την οροφή, παρα να μείνω εδώ», κατέληξε.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ