Εντονα σενάρια για τριπλές εκλογές το Μάιο πυροδοτεί η συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου - iefimerida.gr

Εντονα σενάρια για τριπλές εκλογές το Μάιο πυροδοτεί η συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σενάρια τριπλών εκλογών το Μάιο, κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία, με αφορμή τις χθεσινές εξελίξεις στη Βουλή, αλλά και τη σημερινή διπλή συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Επισήμως, η συνάντηση έχει να κάνει σε σχέση με την διευθέτηση των κυβερνητικών εκκρεμοτήτων που υπάρχουν, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Ωστόσο, της συνάντηση ακολούθησε έντονη φημολογία ότι θα ανοίξει και το ενδεχόμενο προσφυγής στις εθνικές κάλπες, παράλληλα με τις Ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές.
Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου, έσπευσαν να βάλουν τέλος στο σενάριο, λέγοντας με κατηγορηματικό τρόπο ότι «σενάριο τριπλών εκλογών τον Μάιο δεν υπάρχει». Όμως, κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, αλλά και υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ, δεν αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Τα πράγματα είναι οριακά

«Γιατί όχι. Τα πράγματα είναι πλέον οριακά» είναι το σχόλιο κορυφαίου υπουργού, ενώ οι υποστηρικτές αυτού του σεναρίου βρίσκουν κατάλληλη την συγκυρία για ένα τέτοιο τόλημα.Η συγκυρία εκτιμάται, για πρώτη φορά μετά από καιρό, ότι είναι ευνοϊκή. Η ΝΔ φαίνεται να μειώνει την ψαλίδα της διαφοράς που υπήρχε με τον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα οι Ευρωεκλογές να έχουν μετατραπεί σε μία αμφίρροπη μάχη. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται ότι όχι μόνο έχει εξαντλήσει τη δυναμική του, αλλά βρίσκεται αντιμέτωπος με την ανατροπή της στρατηγικής του, που στηριζόταν στην βεβαιότητα μιας ευρείας νίκης στις Ευρωεκλογές.

Ικανοποίηση στη ΝΔ για τη χθεσινή μάχη στη Βουλή
Η χθεσινή παρουσία του κυρίου Τσίπρα στη Βουλή, σύμφωνα με συνεργάτες του κυρίου Σαμαρά, οφείλεται και στο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αδυνατεί να ορθώσει ένα δίλημμα, πειστικό, προσαρμοσμένο στις εξελίξεις της τρέχουσας περιόδου.

Με δεδομένο ότι πριν από τις Ευρωεκλογές θα έχει δοθεί σήμα ανάκαμψης με το μοίρασμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας στις αγορές, εκτιμάται ότι έχει δημιουργηθεί ευνοϊκό πλαίσιο για την τοποθέτηση διλημμάτων που θα αφορούν την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια, με τρόπο που να δίνει το πλεονέκτημα στα κόμματα της συγκυβέρνησης και κυρίως στη ΝΔ.
Ένας άλλος παράγοντας, που ενισχύει το σενάριο για τριπλές εκλογές το Μάιο είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, μετά τη χθεσινή ρήξη Βενιζέλου-Παπανδρέου και τα σενάρια που ακολούθησαν για την ίδρυση κόμματος, από τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Τριπλές εκλογές, θα εμποδίσουν δεύτερες σκέψεις ή κινήσεις υπό την πίεση του χρόνου.

Ικανοποίηση και στον ΣΥΡΙΖΑ

Ωστόσο, θετικά αποτιμούν και στην Κουμουνδούρου την έκβαση της αναμέτρησης στη Βουλή αν και δεν επετεύχθη ο μείζον στόχος της καταψήφισής του και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να επιβάλλει πρόταση μομφής κατά του Γιάννη Στουρνάρα, που θα ήταν ουσιαστικά πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Από το πρωί της Δευτέρας ο Αλέξης Τσίπρας έχει συνεχείς συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες για να προετοιμάσει τη νέα «μάχη» στο κοινοβούλιο, για την πρόταση μομφής κατά του προεδρείου της Βουλής.

Την ίδια ώρα ο κομματικός μηχανισμός ετοιμάζει πυρετωδώς τη νέα συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας το απόγευμα της Τρίτης και με αφορμή τη συνεδρίαση του Εκοφίν. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να πολώσει το κλίμα και να χρησιμοποιήσει οξείς τόνους στην πολιτική αντιπαράθεση, βάζοντας στο στόχαστρο τον ίδιο τον κ. Σαμαρά.

Το επιτελείο του κ. Τσίπρα είναι σχετικά ικανοποιημένο για τους εξής λόγους: πρώτον γιατί καταδείχθηκε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι οριακή σε κάθε περίπτωση και ότι διατηρείται ζωντανή μόνο χάρις σε μεταγραφές τύπου Λοβέρδου και Αηδόνη.

Δεύτερον γιατί εκτιμά ότι η κυβέρνηση εκτέθηκε αναδιπλούμενη στο θέμα της πρότασης μομφής κατά του Γιάννη Στουρνάρα. Αρχικά ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης αποδέχθηκε τον ορθόν του αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ και ενώ όλα ήταν έτοιμα να ξεκινήσει η σχετική συζήτηση, η κυβέρνηση υπαναχώρησε προφανώς γιατί φοβήθηκε ότι θα υπήρχαν διαρροές.

Τρίτον, γιατί διαπιστώθηκε με εκκωφαντικό τρόπο η ταύτιση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά. Η ταύτιση αυτή ερμηνεύεται ως η εν δυνάμει καταστροφή του ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Τέταρτον, γιατί η διαφοροποίηση του Γιώργου Παπανδρέου σε μία κρίσιμη ρύθμιση όπως είναι αυτή για τις τράπεζες, δικαιώνει τις καταγγελίες και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από το θέμα και με δεδομένη τη θέση της Κουμουνδούρου ότι πρόκειται για παράνομες και κακουργηματικές πράξεις από μέρους του κ. Στουρνάρα και των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων. Επιπλέον επιβεβαιώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο αδύναμος κρίκος στο σημερινό κυβερνητικό σχήμα, για το οποίο στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι ο χρονικός ορίζοντας είναι πλέον πολύ βραχύς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ