Κρίσιμες εκλογές για τον Ερντογάν -Στις κάλπες οι Τούρκοι εν μέσω σκανδάλων και φιμώσεων - iefimerida.gr

Κρίσιμες εκλογές για τον Ερντογάν -Στις κάλπες οι Τούρκοι εν μέσω σκανδάλων και φιμώσεων

Κρίσιμες εκλογές για τον Ερντογάν -Στις κάλπες οι Τούρκοι εν μέσω σκανδάλων και
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο αποτέλεσμα που θα αναδείξουν οι κάλπες που στήνονται σήμερα, Κυριακή, στην Τουρκία ελπίζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αναστροφή του κλίματος που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα με τις καταγγελίες για σκάνδαλα και την κλιμάκωση της φίμωσης των αντίθετων φωνών.

Οι εκλογές είναι μεν δημοτικές, αλλά έχουν λάβει μορφή δημοψηφίσματος για τον πρωθυπουργό της Τουρκίας. Αλλωστε, ο Ερντογάν διέσχισε σχεδόν όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, για να συσπειρώσει κυρίως τον συντηρητικό πυρήνα των ψηφοφόρων του.

«Είναι όλοι προδότες», είπε για τους αντιπάλους του μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη, το Σάββατο. «Ας τους αφήσουμε να κάνουν ότι θέλουν. Πηγαίνετε εσείς στις κάλπες για να τους δώσετε ένα μάθημα... Ας τους δώσουμε ένα οθωμανικό χαστούκι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας έχει προχωρήσει σε εκκαθαρίσεις περίπου 7.000 προσώπων από το δικαστικό σώμα και την αστυνομία από τον περασμένο Δεκέμβριο όταν άρχισε το ντόμινο των σκανδάλων με την εμπλοκή επιχειρηματιών που βρίσκονται στο στενό κύκλο του, αλλά και γιους υπουργών.

Το κόμμα του Ερντογάν, το οποίο ανέβηκε στην εξουσία το 2002, ελπίζει την Κυριακή να πιάσει ή να βελτιώσει τα εκλογικά του ποσοστά του 2009 όταν έφτασε στο 38,8% με τις αγορές να έχουν σταθεροποιηθεί την εβδομάδα που πέρασε προφανώς προσδοκώντας ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

Ο Σινάν Ουλγκιέν, επικεφαλής του κέντρου μελετών Edam της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε όμως ότι οι ελπίδες πως οι κάλπες μπορούν να φέρουν σταθερότητα ίσως αποδειχθούν αβάσιμες. «Εχουμε φτάσει στο σημείο όπου η αντιπολίτευση αμφισβητεί πλέον τη νομιμότητα του Ερντογάν όχι όμως στη βάση της λαϊκής υποστήριξης , αλλά με το επιχείρημα ότι δεν είναι πλέον ικανός να κυβερνήσει εξ αιτίας των ισχυρισμών για διαφθορά », είπε. «Αυτή είναι μια νέα εποχή για την Τουρκία» συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ