Τα αγαπημένα κινητά των μεγάλων ηγετών –Με ποιες συσκευές επικοινωνούν Ομπάμα, Μέρκελ, Ολάντ και λοιποί [εικόνες] - iefimerida.gr

Τα αγαπημένα κινητά των μεγάλων ηγετών –Με ποιες συσκευές επικοινωνούν Ομπάμα, Μέρκελ, Ολάντ και λοιποί [εικόνες]

Τα αγαπημένα κινητά των μεγάλων ηγετών –Με ποιες συσκευές επικοινωνούν Ομπάμα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επί σειρά ετών, οι καλά «δικτυωμένοι» ηγέτες ανά τον κόσμο δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν άλλο κινητό τηλέφωνο εκτός από BlackBerry, που παραμένει και η αγαπημένη συσκευή του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Ο πλανητάρχης χρησιμοποιεί ένα μοντέλο ειδικά διαμορφωμένο γι αυτόν από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.Η καναδική κατασκευάστρια εταιρεία του BlackBerry- που ανακοίνωσε ετήσιες ζημίες 5,8 δισ. δολαρίων- τρομοκρατήθηκε πρόσφατα από τις διαρροές ότι ο Λευκός Οίκος δοκιμάζει και άλλα τηλέφωνα, όπως Samsung και LG.

Ασφάλεια για έναν ηγέτη σημαίνει πολλά περισσότερα από το έχει απλά κλειδωμένη την τηλεφωνική συσκευή του με έναν κωδικό. Σημαίνει προστασία από υποκλοπές,τόσο από επαγγελματίες, όσο και από ερασιτέχνες χάκερ. Μέχρι στιγμής τα «πειραγμένα» BlackBerry αποτελούν τα αγαπημένα κινητά των μυστικών υπηρεσιών ως την καλύτερη επιλογή ασφαλείας. Ωστόσο, η Apple και η Samsung- οι δύο μεγαλύτερες κατασκευάστριες «έξυπνων» κινητών- που έχουν βελτιωθεί αισθητά, αρχίζουν να χτυπούν τις πόρτες των μυστικών υπηρεσιών.

Τι και αν ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι δεν συμμετέχει σε πιλοτικό πρόγραμμα για να αντικαταστήσει το κινητό του Αμερικανού προέδρου, μπορεί απλά να είναι θέμα χρόνου πριν η Apple ή η Samsung γίνει το νέο αγαπημένο του τηλέφωνο. Ίσως όχι κατά τη διάρκεια της θητείας του Ομπάμα, αλλά του επόμενου πλανητάρχη... Αν είναι, πάντως, η Χίλαρι Κλίντον, που φημίζεται για τη συμπάθειά της στα Blackberry, η καναδική εταιρεία θα πάρει «ανάσα ζωής».

Το κινητό της Άγκελα Μέρκελ έγινε το πιο διάσημο στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, όταν τον περασμένο Οκτώβρη ήρθαν στο φως οι αποκαλύψεις ότι η αμερικανική υπηρεσία ηλεκτρονικής παρακολούθησης NSA κατέγραφε το τηλέφωνο της καγκελαρίου.Η Μέρκελ διαθέτει, ωστόσο, δύο συσκευές που τις χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση. Αυτό που παρακολουθούσαν οι Αμερικανοί, ένα Νokia 6260 Slide, φέρεται να το χρησιμοποιεί μόνο για κομματικές υποθέσεις. Για κρατικά ζητήματα έχει ένα BlackBerry Z10, με ενσωματωμένο ένα τσιπ κρυπτογράφησης Secusmart που, σύμφωνα με την εταιρεία στο Ντίσελντορφ, θεωρείται «αδιαπέραστο» από χάκερ και πωλείται στην αγορά ως το «κινητό της καγκελαρίου».

Σε μια χώρα όπως το Πακιστάν, όπου η κατοχή κινητών τηλεφώνων προσδίδει γόητρο, δεν είναι ασυνήθιστο να δει κανείς ευκατάστατους Πακιστανούς να κυκλοφορούν, όπου και αν πηγαίνουν, τουλάχιστον με δύο smartphone τελευταίας τεχνολογίας ανά χείρας. Ο τρεις φορές πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ έχει απαθανατιστεί να χρησιμοποιεί iPhone και Samsung. Αυτά ανήκουν, όμως, στους ανθρώπους της ασφάλειάς του. Η δική του συσκευή είναι ένα παλιομοδίτικο BlackBerry Bold, που το χρησιμοποιεί για να μιλάει με την οικογένειά του και πολιτικούς συμμάχους του, που έχουν το προνόμιο να ξέρουν τον προσωπικό αριθμό του.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι διάσημος για τους ισχυρισμούς του ότι δεν διαθέτει κινητό, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που είναι γνωστός για την αγάπη του για τα προϊόντα της Apple. Ήταν, μάλιστα, ο πρώτος που απέκτησε το iPhone 4, όταν ο Στίβεν Τζομπς του χάρισε τη συσκευή, πριν ακόμη κυκλοφορήσει, στη Σίλικον Βάλλεϋ.

Το 2006 ο Πούτιν φέρεται να είχε πει ότι, ενώ κατείχε πολλά κινητά, δεν τα χρησιμοποιούσε γιατί δεν είχε χρόνο και γιατί προτιμούσε άλλες μορφές επικοινωνίας. Το 2010 δήλωσε ότι δεν έχει κανένα κινητό τηλέφωνο, σημειώνοντας «αν είχα κινητό θα χτυπούσε όλη την ώρα».

Η αποστροφή του Πούτιν στα κινητά θα μπορούσε να συνδέεται με λόγους ασφαλείας, ως κατάλοιπο της εποχής που ήταν κατάσκοπος της KGB. Ο πρόεδρος αποφεύγει να χρησιμοποιεί και το ίντερνετ και προτιμά να ενημερώνεται από τις εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών του.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είναι αχώριστος με το κινητό του, ένα iPhone 5. Λέγεται ότι είναι σε διαρκή επικοινωνία μέσω μηνυμάτων με την φιλενάδα του Ζουλί Γκαγιέ. Το προεδρικό iPhone υποτίθεται, εξάλλου, ότι είναι μόνο για προσωπική χρήση.

Πολύ πριν τις αποκαλύψεις για κατασκοπεία σε βάρος Γάλλων από τον Έντουαρντ Σνόουντεν- που ανάγκασε τους υπουργούς να εγκαταλείψουν smartphones και tablets- στον Ολάντ είχε δοθεί ένα αργοκίνητο Teorem, που αρνήθηκε, όμως, να χρησιμοποιήσει γιατί χρειαζόταν τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα για να βγάλει γραμμή.

Ο Σαρκοζί που ήταν εθισμένος στα Blackberry, δεν φαινόταν να ανησυχεί για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, τον πρώτο καιρό της προεδρίας του. Είχε μάλιστα φωτογραφηθεί να δίνει το κινητό του στον Πούτιν για να μιλήσει, στη διάρκεια μιας συνόδου των G8, το 2007. Τώρα, ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος έχει γίνει πιο προσεκτικός.

Οι συζητήσεις γύρω από το κινητό του Βορειο-κορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν φούντωσαν το 2003, όταν φωτογραφήθηκε σε ένα εθνικό συμβούλιο ασφαλείας, να κρατά ένα smartphone, που φαινόταν να είναι ταϊβανέζικο HTC.

Τα νοτιο-κορεάτικα ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας πιθανότατα τηλεφωνούσε σε συγγενείς του ή ανώτερους υπαλλήλους του κόμματος των Εργατικών. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι ένας από τους περίπου 2 εκατομμύρια χρήστες κινητών τηλεφώνων στην Βόρεια Κορέα, ανάμεσα στα 25 εκατομμύρια πληθυσμού.

Η χώρα εμπορεύεται κινητά ως δικά της, που όμως είναι κατασκευασμένα στην Κίνα και στα οποία τοποθετείται σήμανση με τοπικές εμπορικές ονομασίες. Δημοφιλή είναι και ξένα μοντέλα, αλλά κοστίζουν πανάκριβα. Στα Βόρεια της χώρας η χρήση κινητών περιορίζεται μεταξύ αξιωματούχων και των οικογενειών τους, πλούσιων πρωτευουσιάνων, επιχειρηματιών και εμπόρων που διατηρούν σχέσεις με την Κίνα.

Οι χρήστες στη Βόρεια Κορέα δεν επιτρέπεται να μπαίνουν στο ίντερνετ από τα κινητά τους, παρά μόνο να κάνουν κλήσεις και να στέλνουν μηνύματα εντός συνόρων. Διεθνή πρόσβαση δεν έχουν. Οι ξένοι μπορούν να τηλεφωνιούνται μεταξύ τους, καθώς και να κάνουν υπερπόντιες κλήσεις. Απαγορεύεται όμως διά ροπάλου να καλούν τους ντόπιους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ