Αυξάνεται το ακατάσχετο για μισθούς και συντάξεις, μειώνονται τα φοροπρόστιμα -Τι θα γίνει με το φόρο υπεραξίας - iefimerida.gr

Αυξάνεται το ακατάσχετο για μισθούς και συντάξεις, μειώνονται τα φοροπρόστιμα -Τι θα γίνει με το φόρο υπεραξίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σειρά αλλαγών στη φορολογική νομοθεσία φέρνουν οι σχετικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου «Μέτρα Στήριξης και Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας», που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το πιθανότερο την Παρασκευή. Μεταξύ άλλων αυξάνεται στα 1.500 ευρώ από 1.000 ευρώ που είναι σήμερα το ακατάσχετο όριο για μισθούς και συντάξεις, ενώ ορίζεται στα 500 ευρώ -από 300 που είναι σήμερα- το όριο του χρέους κάτω από το οποίο δεν θα επιτρέπεται η κατάσχεση ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.

Σύμφωνα με τις διατάξεις που αφορούν τις κατασχέσεις:

- Καθορίζεται στα 500 ευρώ το όριο του χρέους του οφειλέτη κάτω από το οποίο δεν θα γίνεται κατάσχεση κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων. Στην περίπτωση που ήδη έχουν επιβληθεί κατασχέσεις της κατηγορίας αυτής για ληξιπρόθεσμη οφειλή μικρότερη των 500 ευρώ, τότε αίρονται μετά από αίτηση του οφειλέτη

- Δεν θα γίνεται κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, όταν το ποσό που απομένει είναι χαμηλότερο των 1.500 ευρώ. Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία το όριο αυτό ήταν 1.000 ευρώ. Και στην περίπτωση αυτή κατασχέσεις που έχουν ήδη γίνει για μισθούς μικρότερους του ορίου αυτού αίρονται μετά από αίτηση του οφειλέτη

- Δεν θα επιτρέπεται κατάσχεση καταθέσεων σε περίπτωση που η ληξιπρόθεσμη οφειλή είναι μικρότερη των 50 ευρώ. Επίσης σε περίπτωση μη ύπαρξης λογαριασμού μισθοδοσίας δίνεται η δυνατότητα στον οφειλέτη ορισμού ενός λογαριασμού ο οποίος θα έχει ακατάσχετο όριο τα 1.500 ευρώ.

Επίσης:

- Μειώνονται από τα 1.000 στα 250 ευρώ τα πρόστιμα για τις περισσότερες φορολογικές παραβάσεις, ενώ το ανώτατο όριο προστίμου που μπορεί να επιβληθεί ανά φορολογικό έλεγχο ορίζεται στις 30.000 ευρώ όταν πρόκειται για μη έκδοση ή για έκδοση ανακριβών φορολογικών στοιχείων. Τα παραπάνω αφορούν τις επιχειρήσεις και επαγγελματίες που τηρούν απλογραφικά βιβλία. Για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία τα πρόστιμα μειώνονται από τα 2.500 ευρώ στα 500 ευρώ ανά παράβαση. Επίσης, δεν επιβάλλονται πρόστιμα σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης ΦΠΑ ή δήλωσης παρακρατούμενου φόρου εφόσον η σχετική αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.

- Καταργείται η υποχρέωση πληρωμής τελών κυκλοφορίας για τα οχήματα των οποίων οι πινακίδες έχουν κατατεθεί και πρόκειται να διαγραφούν από το μητρώο του υπουργείου Μεταφορών και να εξαχθούν.

-Αξίζει να σημειωθεί οτι στο προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου δεν υπάρχουν διατάξεις για το φλέγον θέμα του φόρου υπεραξίας ακινήτων προκειμένου να αρθεί η ιδιότυπη ομηρία όσων επιθυμούν να πουλήσουν κάποιο ακίνητο, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, οι διατάξεις αυτές θα ενσωματωθούν στην τελική μορφή του πολυνομοσχεδίου που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή

- Τέλος, κάθε αλλαγή ιδιοκτησίας ακινήτου θα πρέπει να δηλώνεται μέσα σε 30 μέρες στην εφαρμογή Ε9. Ειδικά για φέτος οι δηλώσεις μεταβολών για το έτος 2014 που απεικονίζουν την περιουσιακά κατάσταση του φορολογούμενου κατά την 1/1/2014 υποβάλλονται μέχρι 30/5/2014.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ