ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Ο κύβος ερρίφθη: Δόθηκε η εντολή για απoλύσεις «διαθέσιμων» -Ποιους αφορά

Ο κύβος ερρίφθη: Δόθηκε η εντολή για απoλύσεις «διαθέσιμων» -Ποιους αφορά

Με εγκύκλιο του υπουργού  Διοικητικής Μεταρρύθμισης που εστάλη σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, δίνεται εντολή να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία απόλυσης των «διαθέσιμων» δημοσίων υπαλλήλων για τους οποίους έληξε το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την παράτασή του.

Η αρχή θα γίνει από τους σχολικούς φύλακες, τους εκπαιδευτικούς και τους άλλους υπαλλήλους του Δημοσίου για τους οποίους εξέπνευσε το οκτάμηνο διαθεσιμότητας στις 22 Μαρτίου.

Εκτός από αναλυτικές οδηγίες επί της διαδικασίας που πρέπει να ακολουθηθεί, στην εγκύκλιο επισυνάπτεται και υπόδειγμα πράξης λύσης της υπαλληλικής σχέσης των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα ζητείται η άμεση διαγραφή των εν λόγω υπαλλήλων από το Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου και η έκδοση πράξεων λύσης της υπαλληλικής σχέσης για όσους εκ των «διαθέσιμων» δεν έχουν υποβάλει αίτηση για τη μετάταξη / μεταφορά τους στο πλαίσιο του προγράμματος κινητικότητας ή δεν έχουν συμπεριληφθεί σε οριστικούς πίνακες διάθεσης.

Βάσει της εγκυκλίου, εντός τριών εργάσιμων ημερών από τη λήξη της διαθεσιμότητας οι διευθυντές Προσωπικού στους φορείς από όπου προέρχονται οι εν λογω εργαζόμενοι  καλούνται να στείλουν στο υπουργείο τα στοιχεία (ΑΦΜ - επώνυμο - όνομα) ξεχωριστά όσων διαπιστώνεται η παράταση του χρόνου διαθεσιμότητάς τους και όσων διαπιστώνεται η μη παράταση.

Μετά τον έλεγχο των στοιχείων από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι προς απόλυση υπάλληλοι διαγράφονται άμεσα από το Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου και ακολούθως θα δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η πράξη λύσης της υπαλληλικής σχέσης .

Για όσους παρατείνεται ο χρόνος διαθεσιμότητας , οι διευθυντές Προσωπικού εκδίδουν διαπιστωτική πράξη παράτασης του χρόνου διαθεσιμότητας και παράλληλα ενημερώνουν τον προϊστάμενο της οικείας Διεύθυνσης Οικονομικού για τη συνέχιση της καταβολής των αποδοχών της διαθεσιμότητας (75%) α) μέχρι την έκδοση οριστικών πινάκων διάθεσης για τις περιπτώσεις των υπαλλήλων που δεν περιλαμβάνονται σε αυτούς ή β) μέχρι τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της πράξης μετάταξης / μεταφοράς για τις περιπτώσεις των υπαλλήλων που περιλαμβάνονται στους οριστικούς πίνακες διάθεσης.

Η εγκύκλιος έρχεται σε συνέχεια της δημοσίευσης σε ΦΕΚ του νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που ψηφίσθηκε προ οκταημέρου στη Βουλή (νόμος 4250/2014 ΦΕΚ 74/Α/26.3.2014), όπου μεταξύ άλλων ορίζεται ότι υπάλληλος σε διαθεσιμότητα δεν απολύεται :

  • Αν έχει εκδοθεί ανακοίνωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για προκήρυξη θέσεων και ο υπάλληλος έχει υποβάλει σχετική αίτηση-υπεύθυνη δήλωση για τη μετάταξη / μεταφορά του ως την έκδοση των τελικών πινάκων διάθεσης και υπό την προϋπόθεση ότι θα συμπεριληφθεί σε αυτούς.
  • Αν έχουν εκδοθεί ήδη τελικοί πίνακες διάθεσης από αρμόδιο όργανο και μέχρι της δημοσίευσης στο ΦΕΚ της πράξης μετάταξης / μεταφοράς του.

Στην ίδια εγκύκλιο διευκρινίζεται επίσης ότι θα ακολουθήσει διάταξη νόμου με την οποία θα ρυθμίζονται θέματα αποζημίωσης των υπαλλήλων που απολύονται, χορήγησης επιδόματος ανεργίας, καθώς και ζητήματα προστασίας της μητρότητας κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος της διαθεσιμότητας.

  υπουργείου διοικητικής Μεταρρύθμισης, το νομοθετικό κενό για αποζημιώσεις και επίδομα ανεργίας μέσω του ΟΑΕΔ όσον αφορά στους δημοσίους υπαλλήλους που απολύονται θα καλυφθεί με διάταξη που προωθεί ο κ. Μητσοτάκης και αναμένεται να ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Όπως γράφει στην ηλεκτρονική του έκδοση το «Βήμα», για τον υπολογισμό της αποζημίωσης από το Δημόσιο ως βάση λαμβάνεται ο βασικός μισθός του υπαλλήλου κατά την ημερομηνία που τέθηκε σε διαθεσιμότητα και ως χρόνος υπηρεσίας υπολογίζεται όλος ο χρόνος που ελήφθη υπόψη για την κατάταξη του υπαλλήλου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 28 του Ν. 4024/2011, ο χρόνος που μεσολάβησε μέχρι τη θέση του υπαλλήλου σε καθεστώς διαθεσιμότητας, καθώς και ο χρόνος διαθεσιμότητας.

Στην αποζημίωση απόλυσης συνυπολογίζονται «εν μέρει και οι αποδοχές διαθεσιμότητας που έλαβαν οι εν λόγω υπάλληλοι». Στις ρυθμίσεις υπάγονται και οι απολυόμενοι για τους οποίους η σχετική πράξη εκδόθηκε πριν την έναρξη ισχύος του νόμου.

Σύμφωνα με την προωθούμενη ρύθμιση, οι μόνιμοι και οι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου δημόσιοι υπάλληλοι που τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας και στη συνέχεια απολύονται θα δικαιούνται το επίδομα ανεργίας καθώς και τις λοιπές παροχές που χορηγούνται από τον ΟΑΕΔ, έστω και αν δεν είχαν υπαχθεί στην ασφάλιση ανεργίας του εν λόγω Οργανισμού.

Για την καταβολή επιδόματος θα λαμβάνονται υπόψη, αντί του εγγράφου καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, η σχετική πράξη λύσης της εργασιακής σχέσης και, αντί των ημερών εργασίας απασχόλησης, η υπηρεσία του υπαλλήλου, όπως αυτή υπολογίζεται για την καταβολή της αποζημίωσης απόλυσης.

διαβάστε αναλυτικά την εγκύκλιο εδώ

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.