Η ατμοσφαιρική ρύπανση ξεκινάει από το σπίτι: Το πρόβλημα των αναπτυσσόμενων χωρών - iefimerida.gr

Η ατμοσφαιρική ρύπανση ξεκινάει από το σπίτι: Το πρόβλημα των αναπτυσσόμενων χωρών

Η ατμοσφαιρική ρύπανση ξεκινάει από το σπίτι: Το πρόβλημα των αναπτυσσόμενων χωρ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Περίπου 7.000.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι 1 στους 8 θανάτους σε όλο τον κόσμο έχει ως αιτία την ατμοσφαιρική ρύπανση. Ωστόσο το πιο συγκλονιστικό είναι ότι συχνά η ρύπανση προέρχεται από το ίδιο το σπίτι του θύματος.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν αυτή την εβδομάδα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και όπως επεσήμαναν οι επιστήμονες, περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς τους θανάτους προκαλούνται από εσωτερικούς ρύπους, που ειδικά στον αναπτυσσόμενο κόσμο έρχονται σε μεγάλο βαθμό από τα οικιακά καύσιμα όπως ξύλο, κάρβουνο, και κοπριά αγελάδων .

Οπως εξηγεί ο Κιρκ Σμιθ, καθηγητής της παγκόσμιας περιβαλλοντικής υγείας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ ο οποίος μελετά τις επιπτώσεις των εσωτερικών φούρνων που χρησιμοποιούν στερεά καύσιμα, όπως ξύλο, κάρβουνο , και κοπριά αγελάδων από το 1970: «έχοντας μια ανοιχτή φωτιά στην κουζίνα σας είναι σαν να καπνίζετε 400 τσιγάρα την ώρα.»

«Ενα σπίτι με βρώμικο φούρνο μπορεί να φτάσει τα 2.000 ή 3.000 μικρογραμμάρια σωματιδίων ανά κυβικό μέτρο. Αυτό είναι 200 έως 300 φορές πάνω από το μέσο ημερήσιο πρότυπο του ΠΟΥ για τη μέγιστη συγκέντρωση των λεπτών σωματιδίων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που μπορούν να εγκατασταθούν βαθιά στους πνεύμονες.»

Η εισπνοή τους προκαλεί όχι μόνο καρκίνο του πνεύμονα που ευθύνεται για το 6 % από τα 7.000.000 πρόωρους θανάτους που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Η συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων, το 69% οφείλονται σε καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σχεδόν τρία εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν ακάθαρτα στερεά καύσιμα για να ανάψουν τη φωτιά στο σπίτι τους. Οι γυναίκες και τα παιδιά , των οποίων οι ημέρες συχνά επικεντρώνονται γύρω από τη συλλογή των καυσίμων και το μαγείρεμα, είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στους ρύπους από ό, τι οι άνδρες. Ωστόσο, τα ποσοστά θανάτων που αποδίδονται στη ρύπανση του αέρα είναι υψηλότερη , στο 49%, στους άνδρες από ό, τι μεταξύ των γυναικών , που φτάνουν το 42%. Οι άνδρες γενικά έχουν περισσότερους παράγοντες κινδύνου -όπως το κάπνισμα ή μια υψηλή σε λιπαρά διατροφή - από ό, τι οι γυναίκες, εξηγούν οι ερευνητές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ