Μυτιληναίος: Επιμείναμε Ελλάδα και το πληρώσαμε πολύ - iefimerida.gr

Μυτιληναίος: Επιμείναμε Ελλάδα και το πληρώσαμε πολύ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα χρηματοοικονομικά κόστη και οι χρηματοπιστωτικές εγγυήσεις είναι σήμερα ίσως και 10 φορές μεγαλύτερα από ό,τι 10 χρόνια πριν. Η αύξηση αυτή σχετίζεται αποκλειστικά και μόνο με την ελληνική καταγωγή της εταιρείας και δεν έχει σχέση με οτιδήποτε άλλο.

τόνισε στους αναλυτές, ο επικεφαλής της ΜΕΤΚΑ Γιάννης Μυτιληναίος, κληθείς να σχολιάσει τα υψηλά χρηματοοικονομικά κόστη που εμφάνισε η εταιρεία για το 2013.Αυτό

«Κοιτάμε όλες τις δυνατότητες για να μειώσουμε το κόστος του δανεισμού μας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα της δραστηριοποίησής μας με έδρα την Ελλάδα. Πριν από κάποιο διάστημα κληθήκαμε να αποφασίσουμε και καταλήξαμε για το καλό της επιχείρησης, των μετόχων και της ελληνικής οικονομίας, να μείνουμε στην Ελλάδα» ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος προσθέτοντας σε σχέση με την προοπτική έκδοσης εταιρικού ομολόγου, ότι αποτελεί μια επιλογή. «Μετά την επιτυχία της Alpha και της Πειραιώς, που εκτιμούμε ότι θα έχει συνέχεια και από άλλους ομίλους, συνεχίζουμε να δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της συγκράτησης του κόστους.

Δεν πιεζόμαστε αυτή τη στιγμή να αναζητήσουμε κεφάλαια στις αγορές με κάθε κόστος. Αυτό μπορεί να συμβεί σύντομα ή όχι και τόσο σύντομα και θα εξαρτηθεί από το εάν θα είμαστε ικανοποιημένοι με το επιτόκιο. Βρισκόμαστε τους τελευταίους 18 μήνες σε διαδικασία επιταχυνόμενης απομόχλευσης που εκτιμούμε ότι θα συνεχιστεί και θα οδηγήσει το δανεισμό ομίλου σε δείκτη καθαρού χρέους/EBITDA 1,5 – 1,7» είπε ο Ε. Μυτιληναίος.

Ο ίδιος δε θέλησε να προχωρήσει σε αναλυτικές προβλέψεις για την πορεία του ομίλου το 2014, για το οποίο εκτίμησε ότι θα είναι μια ελαφρά καλύτερη χρονιά από το 2013. Στη Γενική Συνέλευση των μετόχων θα κάνουμε τις πρώτες εκτιμήσεις μας για τον όμιλο, την ελληνική οικονομία και για το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον, μετά το 2013 το οποίο ήταν μάλλον το πιο δύσκολο έτος της κρίσης. Σε κάθε περίπτωση βλέπουμε τζίρο κοντά στα φετινά μεγέθη με καλύτερα περιθώρια, μικρότερα χρηματοοικονομικά κόστη, ενώ και οι ενδείξεις είναι θετικές για τις διεθνείς τιμές (premiums) του αλουμινίου.

Μικρή ΔΕΗ
Ερωτηθείς εάν ο όμιλος ενδιαφέρεται να αγοράσει τη μικρή ΔΕΗ ο Ε. Μυτιληναίος ανέφερε ότι στην παρούσα φάση γίνεται εσωτερικά στον όμιλο αποτίμηση των εξελίξεων. Δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε προτού υπάρξει επίσημη απόφαση. Όταν η κυβέρνηση ξεκινήσει επισήμως τη διαδικασία τότε θα λάβουμε και εμείς τις αποφάσεις μας, σημείωσε.

Για τις επικείμενες αλλαγές στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού και τις πληροφορίες περί κατάργησης του μηχανισμού διαθεσιμότητας ισχύος (μηχανισμός Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος) ο Ε. Μυτιληναίος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση, ωστόσο είναι βέβαιο ότι οι μονάδες φυσικού αερίου είναι απαραίτητες για την ασφάλεια εφοδιασμού του ηλεκτρικού συστήματος και άρα θα πρέπει να διατηρηθεί ένας μηχανισμός ικανοποιητικής ανταμοιβής για τους παραγωγούς.

Σύνολο 130MW μέχρι το 2016, από τα οποία τα 52MW είναι under construction. Συνολικό κόστος επένδυσης για τα 130MW είναι περίπου €190 εκατ. εκ των οποίων €50 εκατ. equity.ΑΠΕ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον τέλος παρουσιάζει η αναφορά του κ. Μυτιληναίου στο επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου. Όπως είπε για το διάστημα 2014-2015 προχωρούν επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ, ο οποίος μακροπρόθεσμα φαίνεται ότι θα εμφανίσει ελκυστικές αποδόσεις. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να γίνουν σημαντικές επενδύσεις στον τομέα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ