Γιάννης Στουρνάρας: Δεν έρχονται νέοι φόροι και νέα μέτρα -Έρχεται η μία διάψευση μετά την άλλη για την αντιπολίτευση - iefimerida.gr

Γιάννης Στουρνάρας: Δεν έρχονται νέοι φόροι και νέα μέτρα -Έρχεται η μία διάψευση μετά την άλλη για την αντιπολίτευση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Διαψεύδει ο υπουργός Οικονομικών τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ ότι έρχεται νέο πακέτο μέτρων μετά τις εκλογές και διευκρινίζει τι θα γίνει με το πρωτογενές πλεόνασμα.

«Τα περί νέων μέτρων για το 2013-2014 και ότι ο προϋπολογισμός και το πρόγραμμα δεν βγαίνουν λέγονται εδώ και καιρό. Η μία διαψευση έρχεται μετά την άλλη. Η αξιοπιστία καθενός κρίνεται από το τι έχει πει και τι έχει γίνει μέχρι τώρα» ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο ΣΚΑΙ, τονίζοντας χαρακτηριστικά «νέους φόρους δεν θα βάλουμε σε καμία περίπτωση». Αντιθέτως, όπως είπε, «στο μνημόνιο προβλέπεται ότι στο βαθμό που πετυχαίνουμε ή ξεπερνάμε τους δημοσιονομικούς στόχους, σταδιακά μπορούμε να μειώνουμε τους φορολογικούς συντελεστές».

Παράλληλα, απέρριψε τις αιτιάσεις ότι το πρωτογενές πλεόνασμα επιτεύχθηκε επειδή 300.000 πολίτες βρίσκονται σε αναμονή για συνταξιοδότηση. Ο υπουργός υποστήριξε ότι συμβαίνει το ακριβώς το αντίθετο και ότι το υπουργείο Εργασίας λαμβάνει μέτρα για να μειωθεί η ουρά αναμονής, που ήδη έχει μειωθεί σημαντικά, όπως είπε. Εξήγησε, επίσης, ότι το παραπάνω πρωτογενές πλεόνασμα οφείλεται κατά τα 2/3 στη περικοπή δαπανών και κατά το 1/3 στην υπέρβαση των στόχων για τα έσοδα.

Ο Γιάννης Στουρνάρας παραδέχθηκε ότι υπάρχει ακόμη φοροδιαφυγή, σιγά σιγά όμως- όπως είπε- ο κλοιός σφίγει γύρω απο αυτούς που φοροδιαφεύγουν και φοροαποφεύγουν, υπογραμμίζοντας ότι το 2013 για πρώτη φορά οι στόχοι ξεπεράστηκαν κατά 1,5- 2%.

Για το φόρο υπεραξίας στα ακίνητα ανέφερε ότι θα περιλαμβάνεται πρόβλεψη στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, τονίζοτας «έχουμε έρθει σε επαφή με συμβολαιογράφους και έχουμε βρει τρόπο που θα ξεπαγώσει την αγορά». Επίσης, είπε ότι ο φόρος ακίνητης περιουσίας θα παραμείνει και ότι στην παρούσα φάση δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μείωσή του.

Όσον αφορά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, τόνισε «είμαστε σχεδόν έτοιμοι, μόλις κρίνουμε ότι οι συνθηκες είναι κατάλληλες θα βγουμε».

Σύμφωνα με τον υπουργό, η συζήτηση για μείωση του χρέους θα ξεκινήσει από το μεθεπόμενο Eurogroup. Παράλληλα, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να συμμετάσχει στη σχετική συζήτηση με τους εταίρους, τονίζοντας ότι κάθε ιδέα είναι ευπρόσδεκτη αρκεί να είναι ρεαλιστική, ενώ υποστήριξε ότι τα περί μονομερούς κουρέματος σημαίνουν έξοδο από το ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ