CINETROLL: Μπορείς να φτιάξεις μια απολαυστική «Μatrix» πολιτική κωμωδία για παιδιά, με σφηνοτουβλάκια Lego; [βίντεο] - iefimerida.gr

CINETROLL: Μπορείς να φτιάξεις μια απολαυστική «Μatrix» πολιτική κωμωδία για παιδιά, με σφηνοτουβλάκια Lego; [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο ΤΑΖ ξέρει από τώρα τι δώρο θα ζητήσει για το Πάσχα. Σε αντίθεση με τον διανομέα και τους αιθουσάρχες που εξασκώντας την αγαπημένη τους μαναβική, προβάλλουν την ταινία σχεδόν παντού, μεταγλωτισμένη.H TAINIA LEGO / THE LEGO MOVIE

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9 / 10

Είναι δυνατόν ένα θρυλικό δανέζικο παιχνίδι από σφηνοτουβλάκια που δημιουργήθηκε το 1949 να ανανεώσει με τον πιο απρόβλεπτο τρόπο, τα μάλλον λιμνάζοντα νερά του κινηματογραφικού animation; Ειδικά από τη στιγμή που είναι ξεκάθαρο πως μια τέτοια ταινία, αποσκοπεί εξ' ορισμού στη διαφήμιση μιας εταιρείας και το μπουστάρισμα των πωλήσεων της σε μια νέα γενιά που πιθανότατα βαριέται και μόνο που ακούει τη λέξη "Lego";

Ναι είναι, όταν το τελικό αποτέλεσμα, μέσα στη διαφημιστική του σύμβαση διακρίνεται από αναρχική διάθεση, παιδήλικο (δηλαδή κατάλληλο και για ενήλικους) χιούμορ, αστείρευτη δημιουργικότητα, φαντασία και θέαμα. Δεν μπορώ να ξέρω τι meeting έλαβαν χώρα πριν την τελική έγκριση ενός σεναρίου που ειδικά για τα αμερικάνικα δεδομένα, φτάνει μέχρι και το σοσιαλιστικό μανιφέστο για ανήλικους. Ξέρω όμως πως "Η Ταινία Lego" ξεχειλίζει από ατόφια διασκέδαση, είναι ένα από τα πιο καλογραμμένα, θεαματικά στην ψηφιακή τους τεχνική (που αξίζει το 3D του) και διασκεδαστικά κινηματογραφικά δώρα του είδους για όλη την οικογένεια. Ακόμα κι αν ενίοτε χρειάζεται να υπονομεύσει τις νόρμες του ίδιου το προϊόντος που διαπραγματεύται για να αναβαθμίσει τις ποιότητες του στις ανάγκες μιας νέας εποχής. Μετατρέποντας το καλοκουρδισμένο τους σύμπαν, σε light εισαγωγή στην έννοια της αμφισβήτησης.

Αν και πολύχρωμο, το Lego σύμπαν και οι κατασκευές του, ήταν πάντα συνώνυμα της ομοιομορφίας και της ελεγχόμενης δημιουργικότητας που μια ανάλογη κοινωνία σε αφήνει να αναπτύξεις. Κι από αυτή τη βάση ξεκινούν οι δημιουργοί της ταινίας για να την ανατρέψουν. Σε αυτόν τον σχεδόν στρατιωτικά ρυθμισμένο κόσμο ζει ο Έλμετ. Μια συνηθισμένη, αδιάφορη φιγούρα Lego ανάμεσα σε χιλιάδες παρόμοιες που είναι χαρούμενος να ζει και να εργάζεται ακολουθώντας το manual του κατασκευαστή του, σαν εργάτης. Κάτω από το άγρυπνο βλέμα του προέδρου - δικτάτορα που ελέγχει τα πάντα, επιβάλλει τους κανόνες του και φροντίζει η δουλειά να κυλάει.

Κανείς δεν τον αμφισβητεί και κανείς δεν φαντάζεται το σατανικό του σχέδιο "συγκόλλησης" που θα εξαφανίσει ακόμα και την παραμικρή υποψία διαφορετικότητας. Όλοι είναι ευτυχισμένοι στις προδιαγεγραμμένες (χωρίς άλλο σκοπό πέρα από τη συντήρηση αυτού του σύμπαντος) ζωές τους, χωρίς την παραμικρή αντίρρηση απέναντι στην εξουσία, την κυρίαρχη πληροφόρηση και την "ιερή" πράξη της κατανάλωσης. Μια αλά "Matrix" πλασματική πραγματικότητα ευδαιμονίας και ομοιομορφίας, που κουβαλά τα παράλληλα σύμπαντά της και την απειλητική υποψία του ότι κάτι άλλο πιο σοβαρό συμβαίνει όσο κι αν αυτό που επιφανειακά φαίνεται, μας καθιστά ηλιθιωδώς χαρούμενους σαν οπιομανείς.

Μέχρι τη στιγμή που ο Έλμετ ο κανένας, θα βρεθεί στην αντίπερα όχθη. Ανακαλύπτοντας πως η προφητεία τον έχει επιλέξει ως "Εκλεκτό" για να ανατρέψει τη σύμβαση. Με συμμάχους του, φιγούρες που η Lego σαν εταιρεία έχει ακριβοπληρώσει για να πάρει τα δικαιώματά της. Τον Σούπερμαν, τον Μπάτμαν, το μάγο Γκάνταλφ από τον "Άρχοντα των Δακτυλιδιών", τον Χαν Σόλο από το "Star Wars", τα Χελωνονιζάκια, ακόμα και τον Άβρααν Λίνκολν. Σε μια οδύσσεια περιπετειών, φαντασίας και απίθανων αναφορών στην pop κουλτούρα, προκειμένου ο Έλμετ να ανακαλύψει το "Υπέρτατο Ον" πίσω από όλα αυτά.

Ένα τολμηρό concept για "παιδική" ταινία, που θα μπορούσε μέσα στην υπερφιλοδοξία του να "καεί", απογειώνεται πραγματικά. Γιατί αποτελεί μια από τις σπάνιες χολιγουντιανές περιπτώσεις, όπου το ζητούμενο (που είναι τα εισιτήρια και το κοινό το οποίο χάρισε στην ταινία μόνο στις Η.Π.Α. 239 εκ. δολάρια) δεν παρεμβλήθηκε στο καλιτεχνικό αποτέλεσμα. Με τους δημιουργούς να συνδυάζουν με απίστευτη δημιουργικότητα τη λειτουργικότητα και την "κληρονομιά" της Lego, με την ιστορία που θέλουν να αφηγηθούν.

Ναι, φυσικά με όλες τις αφηγηματικές διδακτικές συμβάσεις που ένα τέτοιο project, οφείλει να έχει ειδικά προς το φινάλε του. Αλλά ο πυρήνας μένει ατόφιος: Η πραγματικότητα σαν ψεύτικο παιχνίδι. Το παιχνίδι σαν κάτι με άπειρες πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις. Δοσμένα με έναν τρόπο που δεν πρόκειται επ' ουδενί να κουράσουν τον ανήλικο θεατή που θα χαρεί κωμωδία, κέφι και χρώμα. Αλλά με έναν τρόπο που θα κάνει τον ενήλικο συνοδό του, να απαντήσει στον πιτσιρικά, αργά ή γρήγορα, σε μερικά καυτά ερωτήματα. Δεν το λες και λίγο αυτό.

*Στις αίθουσες από την Πέμπτη 20 Μαρτίου σε 3D και 2D. Από ότι τσέκαρα, δυστυχώς η μόνη αίθουσα που δεν την αντιμετωπίζει "βλάχικα" ως παιδικό, κι έχει βραδυνές μη μεταγλωτισμένες προβολές, είναι η αίθουσα 9 των Village στο Mall.

***ακολουθήστε τον ΤΑΖ στο www.facebook.com/tazthebuzz ή στο www.twitter.com/klarinabourana . Kάντε LIKE στην επίσημη σελίδα του facebook www.facebook.com/SigaikaProductions για να μαθαίνετε όσα χρειάζεστε, προκειμένου να καίτε τον εγκέφαλο (των άλλων) ή επικοινωνήστε με το terra_gelida@hotmail.com για μέιλ και υποθέσεις προσωπικής εκδίκησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ