CINETROLL: Σε μερικά πράγματα οι Γάλλοι το κάνουν καλύτερα -15o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου - iefimerida.gr

CINETROLL: Σε μερικά πράγματα οι Γάλλοι το κάνουν καλύτερα -15o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

CINETROLL: Σε μερικά πράγματα οι Γάλλοι το κάνουν καλύτερα -15o Φεστιβάλ Γαλλόφω
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το σινεμά «επιστρέφει» στη χώρα που το γέννησε για μια εβδομάδα γκουρμέ φιλμικών απολαύσεων. Ο ΤΑΖ ξεσκονίζει τα γαλλικά του και με μποέμ διάθεση εξαφανίζεται μέσα στις σκοτεινές αίθουσες.Οι μισοί το λατρεύουν, οι άλλοι μισοί το μισούν. Από όλες σχεδόν τις κινηματογραφίες του κόσμου, καμία δεν πολώνει τόσο πολύ, υπέρ και κατά, το σινεφίλ κοινό. Πιθανότατα γιατί το γαλλικό και σε μια πιο ευρεία κλίμακα το γαλλόφωνο σινεμά, η μεγαλύτερη και πλέον εξαγώγιμη ευρωπαϊκή κινηματογραφία, δεν προσδιορίζεται μόνο από τη γλώσσα του. Από τα εμπορικά του δείγματα μέχρι τα πιο αυστηρώς καλλιτεχνικά, διακρίνεται από μια ιδιαίτερη γραφή. Ένα απροσδιόριστο αλλά ταυτόχρονα ξεχωριστό άρωμα αισθητικής, ευαισθησίας και κουλτούρας. Κάτι που είναι όπως έγραψα παραπάνω, αισθητό ακόμα και στις παραγωγές που προορίζονται για τα multiplex.

H γαλλική γλώσσα κουβαλάει σχεδόν σε κάθε ηχόχρωμά της τη γαλλική κουλτούρα. Είτε την μιλάνε στην ίδια τη Γαλλία, είτε στο Κεμπέκ (που φέτος το φεστιβάλ κάνει ειδικό αφιέρωμα) και το Μαρόκο. Και είναι αυτή η γλώσσα που όταν μεταφράζεται σε εικόνες, τους δίνει την ιδιαίτερη ταυτότητά τους. Παθιασμένη, ερωτική, μποέμικη, υπαρξιακή, αναρχική και ενίοτε ενοχλητικά βερμπαλιστική (κάτι που αποτελεί κόκκινο πανί για τους πολέμιούς του).

Ένας ολόκληρος κόσμος που σε προσκαλεί να τον ανακαλύψεις από τις 19 μέχρι τις 26 Μαρτίου στις αίθουσες Δαναός, Έμπασσυ Nova Odeon και στο αμφιθέατρο "Θόδωρος Αγγελόπουλος" του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών ενώ από τις 27 Μαρτίου και μέχρι τις 2 Απριλίου θα μετακομίσει στο Ολύμπιον στη Θεσσαλονίκη.

Η πρεμιέρα έγινε χτες με τον πιο γαλλικά μοδάτο τρόπο, και με την προβολή στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της βιογραφίας "Yves Saint Laurent" που έχει προγραμματιστεί για έξοδο στις ελληνικές αίθουσες στις 5 Ιουνίου. Στο όπως πάντα πλούσιο πρόγραμμα, γνωστά κι αγαπημενα πρόσωπα του γαλλικού σινεμά εναλάσσονται με ανακαλύψεις που σε προκαλούν να μυηθείς στο σύμπαν τους. Η Ζιλιέτ Μπινός στο "Camille Claudel 1915" ερμηνεύει την τραγική φιγούρα της μεγάλης γλύπτριας. Η Λέα Σεϊντού ταξιδεύει στη χώρα του παραμυθιού με μια νέα, μεγαλοπρεπή σκηνογραφικά και θεαματική αφήγηση της "Πεντάμορφης και του Τέρατος". Η "νυμφομανης" Σαρλότ Γκενσμπούρ ξαναχτυπά φέτος με τη φεμινιστική κωμωδία "Jacky au Royaume des Filles". O λατρεμένος Μαντς Μίκελσεν πρωταγωνιστεί στον "Michael Kohlhaas", τη φιλόδοξη κινηματογραφική διασκευή ενός βιβλίου του 17ου αιώνα που έγραψε ο Γερμανός ρομαντικός συγγραφέας Χάινριν Φον Κλάιστ. Η διαχρονική αξία της Φανί Αρντάν συνεχίζει να σαγηνεύει με το "Les Baux Jours". H Ρομάν Μπορινζέρ συναρπάζει με το βραβευμένο στο Βερολίνο, παράδοξο λεσβιακό θρίλερ "Η Βικ και η Φλο είδαν μια Αρκούδα".

To γαλλόφωνο σινεμα του Κεμπέκ μια από τις πιο "καυτές" παγκόσμιες κινηματογραφικές προτάσεις μας συστήνεται εκ βαθέων. Μην ξεχνάτε πως από αυτή την κινηματογραφία ξεπήδησαν τα τελευταία χρόνια τόσο ο Ζαν Μαρκ Βαλέ που εντυπωσίασε στο Χόλιγουντ με το "Dallas Buyers Club" όσο και ο Ντενί Βιλνέβ που σκηνοθέτησε τον ΧιουΤζάκμαν στο συναρπαστικό "Prisoners".

Συναρπαστικός, απρόβλεπτος, εκλεκτικός κινηματογράφος που συνήθως εξαφανίζεται μέσα στο "μπουκωμένο" πρόγραμμα των εμπορικών αιθουσών σε ένα πολύχρωμο φεστιβαλικό ανοιξιάτικο μπουκέτο. Περισσότερες πληροφορίες και το πλήρες πρόγραμμα των προβολών μπορείτε να βρείτε στις ιστοσελίδες

www.ifa.gr

www.festivalfilmfrancophone.gr

***ακολουθήστε τον ΤΑΖ στο www.facebook.com/tazthebuzz ή στο . Kάντε LIKE στην επίσημη σελίδα του facebook για να μαθαίνετε όσα χρειάζεστε, προκειμένου να καίτε τον εγκέφαλο (των άλλων) ή επικοινωνήστε με το terra_gelida@hotmail.comγια μέιλ και υποθέσεις προσωπικής εκδίκησης.www.twitter.com/klarinabouranawww.facebook.com/SigaikaProductions

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ