Η Ρωσία εξουδετερώνει τις ουκρανικές δυνάμεις -Πολίτες και στρατιώτες εισέβαλαν σε ναυτική βάση [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Η Ρωσία εξουδετερώνει τις ουκρανικές δυνάμεις -Πολίτες και στρατιώτες εισέβαλαν σε ναυτική βάση [εικόνες & βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ρωσικές σημαίες υψώθηκαν πάνω από τη ναυτική βάση της Ουκρανίας, στο λιμάνι της Σεβαστούπολης. Αοπλοι πολίτες και Ρώσοι στρατιώτες εισέβαλαν, με την έφοδο να γίνεται με ένταση, αλλά χωρίς να προκύψουν έκτροπα, σε μία προφανή επιχείρηση της Μόσχας να εξουδετερώσει τις όποιες δυνάμεις της Ουκρανίας στην Κριμαία.

Οι Ρώσοι στρατιώτες και περίπου 200 άοπλοι πολίτες που αυτοαποκαλούνται «αμυντική μονάδα», έκαναν έφοδο στη βάση στη Σεβαστούπολη, νωρίς το πρωί, και γρήγορα πήραν τον έλεγχο, όπως αναφέρει το Reuters. Εριξαν την πύλη χρησιμοποιώντας ένα ασθενοφόρο, αλλά δεν ακούστηκε κανένας πυροβολισμός, ενώ έσπευσαν να υψώσουν τη ρωσική σημαία στον ιστό. Λίγο αργότερα, ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας, Ιχόρ Τένιουκ διεμήνυσε πως το Κίεβο δεν σκοπεύει να αποσύρει τις δυνάμεις από την Κριμαία, παρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Παρόλα αυτά, μία ώρα αργότερα Ουκρανοί στρατιώτες, χωρίς όπλα και με πολιτικά ρούχα, άρχισαν να εγκαταλείπουν τη βάση κουβαλώντας τα πράγματά τους. Τους ακολούθησαν άλλοι, με στολές, εμφανώς σοκαρισμένοι από τις δραματικές εξελίξεις.

Το Interfax μετέδωσε πως ανάμεσα σε εκείνους που έφυγαν ήταν ο επικεφαλής του ουκρανικού ναυτικού, Σεργκέι Χάιντουκ, με τη συνοδεία αξιωματικών της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας, αλλά η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε από ανεξάρτητη πηγή.

«Αυτό το θέμα θα μπορούσε να λυθεί πολιτικά. Τώρα το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να σταθώ εδώ, στην πύλη» είπε δίχως να κρύβει την απογοήτευσή του ο Ολεκσάντερ Μπαλάνιουκ, πλοίαρχος του ναυτικού της Ουκρανίας.

Πληροφορίες του BBC κάνουν λόγο για αντίστοιχο περιστατικό κατάληψης στη βάση του ουκρανικού ναυτικού στην πόλη Νόβο-Οζιόρνε, στη δυτική Κριμαία. Εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Αμυνας δήλωσε ότι ένα φορτηγό έριξε την πόλη και πως φιλορώσοι μπήκαν στην εγκατάσταση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ