Βόρεια Κορέα και Ιράκ, πώς μπορεί ένα τουρίστας να φτάσει εκεί [εικόνες] - iefimerida.gr

Βόρεια Κορέα και Ιράκ, πώς μπορεί ένα τουρίστας να φτάσει εκεί [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το να περπατάς στην Πιονγιάνγκ ή να ανακαλύπτεις τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Βαβυλώνας δεν σου έρχεται αμέσως στο νου, όταν θέλεις να ταξιδέψεις. Ωστόσο οι ταξιδιωτικοί πράκτορες ενδιαφέρονται γι' αυτές τις δύσκολες αγορές.

Στο Βερολίνο, στο ετήσιο Σαλόνι τουρισμού, το Ιράκ είχε ένα τεράστιο περίπτερο. Στα φυλλάδιά του δεν υπάρχει πόλεμος, επεισόδια, βόμβες. Ολα είναι πολυτελή, ήρεμα. Γεμιστοί χουρμάδες, χειροποίητα αντικείμενα και ερείπια της Βαβυλώνας, μόνο αυτά υπάρχουν.

«Ο τουρισμός στο Ιράκ ππροχωράει τώρα πολύ γρήγορα γιατί έχουμε τα εργαλεία γι'αυτό» δηλώνει ο υπουργός τουρισμού της χώρας Μαχμούντ αλ Ζουμπαιντί.
Στο Ιράκ καταφθάνουν ήδη 6.000 άτομα καθημερινά για θρησκευτικό τουρισμό και προέρχονται κυρίως από τη Μέση Ανατολή. «Τώρα θέλουμε να αναπτύξουμε τον πολιτισμικό τουρισμό» δηλώνει ο Ιρανός στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πολλοί τουρίστες στο Ιράκ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Τουρισμού (UNWTO) το Ιράκ φιλοξένησε 1,5 εκατ. τουρίστες το 2010. Αυτός ο αριθμός αυξήθηκε σε 3 εκατ. το 2013, κυρίως για τον θρησκευτικό τουρισμό.
«Οι κίνδυνοι πρέπει να ληφθούν υπόψιν, φυσικά. Ορισμένα μέρη δεν είναι κατάλληλα για τουρισμό, αλλά εμείς ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να πηγαίνουν παντού, όταν η επίσκεψη είναι οργανωμένη» λέει ο επικεφαλής του UNWTO.

Στο Ιράν, η νέα μόδα για τουρίστες
Στο Ιράν ειδικεύεται το πρακτορείο Studiosus και συμβουλεύει τους πελάτες του να αποφεύγουν μόνο τα σύνορα με το Αφγανιστάν και κάποιες ζώνες με φυλές. Διαφορετικά «πρόκειται για ένα υπέροχο μέρος να επισκεφθεί κανείς, χωρίς κανένα πρόβλημα ασφάλειας ή υποδομών» αναφέρει ο υπεύθυνος του πρακτορείου γι'αυτή τη περιοχή.
Από την εκλογή του νέου προέδρου Χασάν Ροχανί «η εικόνα του Ιράν άλλαξε» στη διεθνή σκηνή και αυτό αποτελεί προϋπόθεση για να προσελκύσει μια χώρα τουρίστες. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θέλουν να επισκεφθούν χώρες οι οποίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των ΜΜΕ» αναφέρει το γερμανικό ταξιδιωτικό πρακτορείο. Αυτό ισχύει για το Ιράν αλλά και για τη Βόρεια Κορέα.

Η Βόρεια Κορέα όπως δεν την ξέρουμε
Υπάρχει γερμανικό πρακτορείο το οποίο προτείνει σε όσους τουρίστες θέλουν να πάνε στη Βόρεια Κορέα μια είσοδο στη χώρα από την Κίνα, που είναι η μόνη δυνατή. «Δεν θα έχετε τη δυνατότητα να κυκλοφορείτε ελεύθερα ή να μιλάτε σε οποιονδήποτε γιατί θα έχετε πάντα δίπλα σας δύο σωματοφύλακες. Δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσετε πολιτικά» λέει ο ταξιδιωτικός πράκτορας του γραφείου BCT Touristik, ο οποίος ειδικεύεται στη Βόρειο Κορέα.
Μόνο στο Αφγανιστάν και στη Συρία δεν υπάρχει κανείς τουρίστας πλέον. Ο Τζορζ Κούριαν, φωτογράφος και σκηνοθέτης που εκλήθη να μιλήσει στο Σαλόνι του Βερολίνου για αυτές τις χώρες είπε ότι αν έβλεπαν έναν τουρίστα στην Καμπούλ, πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, θα έλεγαν: «Μα, ποιός είναι αυτός ο τρελός

H αρχαία Βαβυλώνα, με τα απίστευτα ερείπιά της, 100 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης

H πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας Πιονγιάνγκ από μακριά μοιάζει μαγική:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ