Εντάλματα σύλληψης για τις μίζες από τα εξοπλιστικά -Αφαντοι δύο εμπλεκόμενοι

Αφαντοι από την ανάκριση, παρά την κλήση τους σε απολογία, είναι μέχρι αυτήν την ώρα ο Ελληνοελβετός τραπεζίτης Φάνης Λυγινός και ο Γερμανός αντιπρόεδρος της εταιρίας Wegman, Ολαφ Εσλερ, που κατηγορούνται για μίζες στα εξοπλιστικά.

Ο ειδικός ανακριτής Σπύρος Γεωργουλέας είχε στείλει κλήση για απολογία στους δύο άνδρες, στον μεν Λυγινό προκειμένου να απολογηθεί για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, στον δε Εσλερ, για ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα. Η ανάκριση έφτασε στους δύο εμπλεκόμενους μετά την απολογία «ποταμό» του πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών Αντώνη Κάντα και τα όσα είπε για την δική του μίζα από το πρόγραμμα των 24 αυτοκινούμενων πυροβόλων Wegman, ύψους 950.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Αντώνη Κάντα, ο Λυγινός ήταν ο τραπεζίτης που άνοιγε τους «μαύρους» λογαριασμούς στην Ελβετία, ενώ ο Εσλερ ήταν ο αντιπρόεδρος της Wegman που μοίραζε τις μίζες, προκειμένου να επιτευχθεί η σύμβαση μεταξύ Υπουργείου Εθνικής Αμυνας και γερμανικής εταιρίας.

Οι δύο άνδρες ωστόσο, εάν και παρέλαβαν τις κλήσεις τους εντούτοις δεν εμφανίστηκαν σήμερα το πρωί ενώπιον του ανακριτή για να απολογηθούν, γεγονός που σηματοδοτεί εξελίξεις, αφού όπως ορίζει ο νόμος, επόμενο βήμα των αρχών είναι πλέον η έκδοση εντάλματος σύλληψης, καταρχήν ελληνικού και στη συνέχεια ευρωπαικού.

Για την ίδια υπόθεση, ήδη προφυλακισμένος, είναι ο εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα, Δημήτρης Παπαχρήστος, ο οποίος απολογούμενος ομολόγησε ότι δωροδόκησε για λογαριασμό των Γερμανών τον Αντώνη Κάντα, μέσω των off shore Gramont και Oxylos. Η λίστα που κατασχέθηκε στο γραφείο του Δημήτρη Παπαχρήστου, πάντως, έχει «δείξει» και άλλες διαδρομές χρήματος από τις off shore, κυρίως σε αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων, οι οποίοι αναμένεται σύντομα να περάσουν το κατώφλι του ανακριτή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ