Και τώρα τρέχουμε... -Στενεύουν ασφυκτικά τα περιθώρια στη διαπραγμάτευση με Τρόικα - iefimerida.gr

Και τώρα τρέχουμε... -Στενεύουν ασφυκτικά τα περιθώρια στη διαπραγμάτευση με Τρόικα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Με τη φράση «πάμε να τα βρούμε, παρά να τα σπάσουμε», κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών έδωσε το στίγμα, μετά το πρώτο τετ α τετ του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της Τρόικα, για το επόμενο κρίσιμο τριήμερο της διαπραγμάτευσης, ωστόσο είναι εμφανές ότι τα περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις και διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι για πρώτη φορά εδώ και πολλούς μήνες η ελληνική πλευρά χρησιμοποιεί το επιχείρημα ότι «ο χρόνος πιέζει και τους δύο, αφού δεν έχουμε μόνο εμείς να χάσουμε αλλά και εκείνοι».

Στη πραγματικότητα η τελική (;) φάση της διαπραγμάτευσης ξεκίνησε με ανοικτά όλα τα θέματα, αφού ακόμα και το θεωρητικά κλεισμένο θέμα των τραπεζών παραμένει ορθάνοικτο αφού εκκρεμεί το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση. Ανοικτό παραμένει, επίσης, το δημοσιονομικό, αφού μπορεί η Τρόικα να φέρεται ότι συμφωνεί στο ότι δεν υπάρχει «κενό», όμως το αληθινό παζάρι αφορά στο κοινωνικό μέρισμα, για το οποίο δόθηκαν εκ νέου διαβεβαιώσεις ότι θα διανεμηθεί αμέσως μετά από την επικύρωση των στοιχείων του 2013, δηλαδή μετά από τις 23 Απριλίου. Το ερώτημα που μένει αναπάντητο είναι πόσο θα είναι τελικά αυτό το μέρισμα, με δεδομένο ότι η Τρόικα θα ανάψει πράσινο φως μόνο για το ποσό που θα υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2014, καθώς η σχετική δαπάνη θα επιβαρύνει τον φετινό Προϋπολογισμό.

Κατά τα άλλα, κρίσιμες χαρακτηρίζονται οι επαφές της Παρασκευής, καθώς από το υπουργείο Οικονομικών θα «παρελάσουν» όλοι οι υπουργοί που έχουν εκκρεμότητες με τη Τρόικα και τα φώτα πέφτουν αναμφίβολα στους υπουργούς Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με δεδομένες τις «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και τις διαθεσιμότητες που οδηγούν σε απολύσεις το 2015 στο Δημόσιο.

Όσον αφορά στο υπουργείο Ανάπτυξης θα επιχειρηθεί ακόμα μεγαλύτερη σύγκλιση για τα φλέγοντα θέματα (κυρίως το γάλα) με νέες προτάσεις, ενώ αντιθέτως ειλημμένη είναι η απόφαση για μονομερή νομοθέτηση για τις φορολογικές εκκρεμότητες (πρόστιμα, Φόρο Υπεραξίας), αφού δεν υπάρχει και δεν επιδιώκεται σύγκλιση απόψεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ