Μπλέξιμο με το ΔΝΤ: Εκταμιεύει μόνο τη μία δόση -Στο τραπέζι παραμένει η ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών - iefimerida.gr

Μπλέξιμο με το ΔΝΤ: Εκταμιεύει μόνο τη μία δόση -Στο τραπέζι παραμένει η ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

Μπλέξιμο με το ΔΝΤ: Εκταμιεύει μόνο τη μία δόση -Στο τραπέζι παραμένει η ανακεφα
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Και τον «σκόπελο» των τραπεζών θα πρέπει να ξεπεράσει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να πετύχει συμφωνία με τη Τρόικα έως τη Κυριακή, οπότε λήγει το άτυπο τελεσίγραφο των Ευρωπαίων. Απαντώντας σε «βροχή» ερωτήσεων για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, τα stress tests και τον χρόνο που απαιτείται για να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις επεσήμανε ότι είναι ένα από τα θέματα που συζητιούνται στην Αθήνα, αποφεύγοντας, όμως, επιμελώς να δώσει τη θέση του Ταμείου, που ως γνωστόν απείλησε να τινάξει στον αέρα τη διαπραγμάτευση.Λίαν διπλωματική ήταν και η απάντηση του Τζέρι Ράις για το εάν η επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου θα εγκρίνει περισσότερες της μιας δόσης, με δεδομένο ότι στη πραγματικότητα πρόκειται για «τρεις αξιολογήσεις σε μια». Κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνει τη σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επεσήμανε με νόημα ότι «πρόκειται για την 5η αξιολόγηση που κοιτάμε να τελειώσουμε», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι η επόμενη δόση θα είναι «μονή», δηλαδή 1,8 δισ ευρώ.

Όσον αφορά, δε, στο χρονοδιάγραμμα, ο Τζέρι Ράις αρκέστηκε να αναφέρει ότι από τη στιγμή της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, μεσολαβούν συνήθως τέσσερις εβδομάδες έως τη σύνταξη της Έκθεσης του κλιμακίου, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι το ΔΣ του Ταμείου δεν αναμένεται να συνεδριάσει νωρίτερα από το τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου, εφόσον επέλθει συμφωνία με την Αθήνα έως τη Κυριακή.

Χρησιμοποιώντας πιο «ευέλικτη» ορολογία από τους Ευρωπαίους, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ απέφυγε να δείξει ότι το Ταμείο πιέζει την Αθήνα για ολοκλήρωση της συμφωνίας μέσα στις επόμενες τέσσερις ημέρες, ενώ αποφεύγοντας την ερώτηση- ντρίπλα για το πώς επηρεάζει τις αποφάσεις του ΔΝΤ η πολιτική κατάσταση σε μια χώρα, ο Τ. Ράις σημείωσε ότι «αυτό που είναι σημαντικό είναι η δέσμευση της κυβέρνησης σε πολιτικές και η ικανότητα να εφαρμόσει αυτές τις πολιτικές και αυτό ισχύει για όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ