Tα 11 πράγματα που οι δημιουργικοί άνθρωποι κάνουν διαφορετικά από τους άλλους [εικόνες] - iefimerida.gr

Tα 11 πράγματα που οι δημιουργικοί άνθρωποι κάνουν διαφορετικά από τους άλλους [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η δημιουργικότητα εκφράζεται με μυστηριώδη τρόπο, συχνά παράδοξο. Η δημιουργική σκέψη διακρίνει ορισμένα άτομα που δίνουν την αίσθηση ότι οι ιδέες τους έρχονται αιφνίδια, από το πουθενά, αλλά γεννιούνται κάτω από πολυσύνθετο διαλογισμό.


«Είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε τα δημιουργικά άτομα με την πρώτη γιατί το δημιουργικό εγώ είναι πιο πολυσύνθετο από το μη δημιουργικό εγώ» δηλώνει ο ψυχολόγος Σκοτ Μπάρι Κόφφμαν του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ο οποίος διακρίνει στα δημιουργικά άτομα τις εξής ιδιότητες.

Ονειρεύονται
Το να ονειρεύεται κάποιος και να ρεμβάζει δεν αποτελεί χάσιμο χρόνου. Ο ψυχολόγος Κόφφμαν έγραψε και σχετικό βιβλίο με τίτλο «Ωδή στην θετική και δημιουργική ονειροπόληση» και υποστηρίζει ότι όποιος αφήνει το μυαλό του να ταξιδεύει βοηθάει τη δημιουργική σκέψη.

Παρατηρούν τα πάντα γύρω τους
Δεν βλέπουν αυτά που δεν υπάρχουν, αλλά όσα δεν διακρίνουν οι υπόλοιποι, αφού τα πάντα γίνονται ευκαιρία παρατήρησης. Γνωστοί συγγραφείς κρατούν σημειώσεις σε ένα μικρό μπλοκάκι που έχουν μονίμως πάνω τους ώστε να επωφελούνται από καταγεγραμμένα συναισθήματα που χρησιμεύουν για άλλους σκοπούς.
Δουλεύουν τις ώρες που τους βολεύουν
Πολλοί καλλιτέχνες και δημιουργοί ισχυρίζονται ότι δουλεύουν καλύτερα νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ. Ο Ναμπόκοφ έλεγε ότι έγραφε στις 6 το πρωί, ο Frank Lloyd Wright ξυπνούσε στις 3 τα ξημερώματα, έγραφε και ξαναξάπλωνε.

Παίρνουν το χρόνο να μένουν μόνοι
Χρησιμοποιούν δημιουργικά τη μοναξιά, έχουν ξεπεράσει το φόβο της. Είναι γνωστό ότι ζωγράφοι και συγγραφείς είναι μοναχικά άτομα, ίσως γιατί η επιλεκτική μοναξιά δίνει χρόνο στην ονειροπόληση.

Ξεπερνούν τα εμπόδια της ζωής
Πάθη και πόνοι ψυχικοί ενέπνευσαν μερικά από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας σκέψης και δημιουργικότητας. Πολλοί άνθρωποι είναι ικανοί να μεταμορφώσουν τις δυσκολίες και τα προβλήματα της παιδικής ηλικίας ή και της ώριμης ζωής τους σε σημαντικές δραστηριότητες καλλιτεχνικής και δημιουργικής υφής.

Ψάχνουν νέες εμπειρίες
Οι δημιουργικοί άνθρωποι λατρεύουν να εκτίθενται σε νέες εμπειρίες ή αισθήσεις και σε καινούρια συναισθήματα. Η διανοητική περιέργεια, η αναζήτηση μιας ανατριχίλας, το άνοιγμα σε αισθήματα, η προθυμία για μια φαντασίωση αποτελούν σημάδια δημιουργικής σκέψης.

Αποτυγχάνουν
Η επιμονή είναι σχεδόν απαραίτητη συνθήκη της δημιουργικής σκέψης, σύμφωνα με τον καθηγητή Κόφφμαν. Πρέπει να αποτύχει κάποιος πολλές φορές και να το αποδεχθεί ώστε να είναι έτοιμος να φτάσει στην επιτυχία.

Θέτουν τα σωστά ερωτήματα
Εχουν μια αβίαστη περιέργεια τα δημιουργικά άτομα και ακόμη κι όταν γερνούν διατηρούν την περιέργειά τους για τη ζωή. Παρατηρούν τον κόσμο γύρω τους και θέλουν να ξέρουν γιατί και πώς.

Παίρνουν ρίσκα
Πολλά δημιουργικά άτομα λατρεύουν να παίρνουν ρίσκα σε διαφορετικές στιγμές της ζωής. Δημιουργικότητα είναι να παράξεις κάτι από το μηδέν. Αυτό προϋποθέτει ότι θα εκτεθείς δημοσιοποιώντας την ιδέα ή το σχέδιο που ετοίμασες. Η δημιουργικότητα δεν είναι για δειλούς.

Περιτρυγυρίζονται από όμορφα πράγματα
Τα δημιουργικά άτομα έχουν την τάση να έχουν υπέροχα γούστα. Μια μελέτη που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Psychologie de l'esthétique, Ψυχολογία της Αισθητικής, αναφέρει ότι τα δημιουργικά άτομα έχουν ιδιαίτερη ευασθησία στις τέχνες και τη μουσική.

Αφιερώνουν χρόνο στον διαλογισμό
Κυριολεκτικά, οι δημιουργικοί άνθρωποι ασκούνται στον διαλογισμό, κάνοντας μαθήματα. Ενας τέτοιος είναι ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Λιντς. Ο διαλογισμός ηρεμεί το πνεύμα, ανοίγει τους ορίζοντες και φέρνει ιδέες ενώ επιδρά στη μνήμη, την αυτοσυγκέντρωση και την συναισθηματική επάρκεια. Ελαττώνει το στρες και το άγχος, οδηγεί κατευθείαν στη δημιουργικότητα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ