Μόνο η ΕΚΤ μπορεί να συγκρατήσει τις αγορές - iefimerida.gr

Μόνο η ΕΚΤ μπορεί να συγκρατήσει τις αγορές

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Ως... επτασφράγιστο μυστικό κρατούν οι Κεντρικοί Τραπεζίτες το τι ακριβώς έγινε και τι ειπώθηκε στη κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ το βράδυ της Κυριακής, η οποία κατέληξε στην απόφαση για παρέμβαση με αγορές Ιταλικών και Ισπανικών ομολόγων. Όπως αναφέρει σε Έκθεση της η GOLDMAN SACHS, αν η απόφαση ήταν ομόφωνη, αυτό θα λειτουργούσε ως ισχυρό μήνυμα στις αγορές, με δεδομένο, όμως, ότι στη συνεδρίαση της Πέμπτης οι Γερμανοί έθεσαν βέτο- συνεπικουρούμενοι από τον Ολλανδό και τον Βέλγο Κεντρικό Τραπεζίτη- αναλυτές εκτιμούν ότι τη Κυριακή πρέπει να έγινε... κόλαση, εξ ου και η παραμικρή αναφορά στο εάν ήταν ομόφωνη η απόφαση. Στη περίπτωση που επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις, θα πρόκειται ουσιαστικά για την ενίσχυση της πεποίθησης ότι οι Γερμανοί και κατ' επέκταση οι Βόρειοι, δεν είναι και τόσο πρόθυμοι να βάλουν εκ νέου... πλάτη, έστω μέσω της ΕΚΤ, εμμένοντας στη λογική της δημοσιονομικής πειθαρχίας, παρά το ότι αυτή ακριβώς η λογική έφερε την Ευρωζώνη στο χείλος της αβύσσου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τα "πακέτα" που χρειάστηκαν για τη στήριξη των ελληνικών, των ιρλανδικών και των πορτογαλικών ομολόγων, η GOLDMAN SACHS εκτιμά ότι η ΕΚΤ για την Ισπανία και την Ιταλία θα χρειαστεί ένα ποσό που αναλογεί περίπου στο ετήσιο έλλειμμα τους, δηλαδή γύρω στα 100 με 130 δισ ευρώ! Κι εδώ έρχονται εκ νέου οι αναλυτές που επισημαίνουν ότι αυτή τη στιγμή μόνο η ΕΚΤ μπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα στις πιέσεις των αγορών, από τη στιγμή που αφενός η θεσμική θωράκιση του EFSF δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν τον Οκτώβριο αφετέρου η οικονομική του ενίσχυση θα συνεχίσει να αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Γερμανών και Γάλλων.

Την ίδια ώρα στοιχεία του ΟΟΣΑ έρχονται να ενισχύσουν τις ανησυχίες των αγορών, που φοβούνται για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας ή ακόμα και δεύτερο κύκλο ύφεσης. Οι σύνθετοι δείκτες του Οργανισμού δείχνουν ότι η Ευρωζώνη έχει μπει σε πορεία οικονομικής επιβράδυνσης, όπως επίσης οι πέντε ισχυροί της Άπω Ανατολής (Κίνα, Ιαπωνία, Ινδονησία, Κορέα, Ινδία), ενώ όσον αφορά στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι έχουν φτάσει στο peak του κύκλου ανάπτυξης, κάτι που σημαίνει ότι ακολουθεί η πτωτική πορεία, όπως προκύπτει κι από τη πτώση του σχετικού δείκτη κατά 0,1%...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ