Φοροδιαφυγή-μαμούθ από το δήμο Θεσσαλονίκης επί Παπαγεωργόπουλου -Δεν είχε γίνει ποτέ έλεγχος! - iefimerida.gr

Φοροδιαφυγή-μαμούθ από το δήμο Θεσσαλονίκης επί Παπαγεωργόπουλου -Δεν είχε γίνει ποτέ έλεγχος!

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Φορους 7 εκατ. ευρώ δεν είχε αποδώσει στο Δημόσιο ο δήμος Θεσσαλονίκης επί δημαρχίας Παπαγεωργόπουλου, σύμφωνα με όσα είπε στη δίκη για την υπόθεση της υπεξαίρεσης η οικονομική επιθεωρήτρια Μαίρη Θεοδωροπούλου, η οποία συμμετείχε ως υπάλληλος της Θ' ΔΟΥ στον έλεγχο που έγινε στο δήμο μετά την αποκάλυψη του οικονομικού σκανδάλου. Εντύπωση προκάλεσε η παραδοχή της ότι δεν είχε πότε φορολογικός έλεγχος στο δήμο αφού, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ανήκε στην κατηγορία «μη κινδύνου».

Συγκεκριμένα όπως είπε ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, από τον προσωρινό έλεγχο προέκυψε ότι το διάστημα 1993-2008 ο δήμος δεν απέδωσε φόρους ύψους περίπου 7 εκατ. ευρώ (χωρίς τις προσαυξήσεις) για μισθωτές υπηρεσίες, ελευθέρια (φόρος αιρετών και δημοτικών συμβούλων) και εμπορικές επιχειρήσεις.

Η μάρτυρας, κατά την εξέτασή της, παραδέχθηκε ότι ουδέποτε κατά το παρελθόν είχε γίνει φορολογικός έλεγχος στο δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ κληθείσα να δώσει μία εξήγηση για το γεγονός αυτό, είπε: «Κάθε δήμος είναι δημόσια υπηρεσία. Ανήκει στην κατηγορία 'μη κινδύνου'. Δεν γνωρίζω να έχει γίνει έλεγχος σε κανέναν μεγάλο δήμο της Ελλάδας».

Όσο αφορά το διπλογραφικό σύστημα του δήμου Θεσσαλονίκης, απάντησε ότι αυτό δεν τηρείτο και μάλιστα όπως έκανε γνωστό, ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης είχε αποστείλει έγγραφο προς το αρμόδιο υπουργείο, προκειμένου να παραταθεί ο χρόνος έναρξης του ελέγχου, ο οποίος όμως ξεκίνησε στη συνέχεια κανονικά.

Επιβεβαίωσε εξάλλου, ότι είναι σε εξέλιξη ποινική έρευνα για τυχόν ευθύνες σε βάρος υπαλλήλων της Θ' ΔΟΥ για σειρά παραλήψεων σε σχέση με την υπεξαίρεση.

Η επιθεωρήτρια ισχυρίστηκε τέλος, ότι τα πλαστά παραστατικά που χρησιμοποίησε για τη υπεξαίρεση ο ταμίας του δήμου -και εκ των βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση- Παναγιώτης Σαξώνης, ήταν δύσκολο να εντοπιστούν ακόμη κι από κάποιον ειδικό και έτσι ο πρώην δημοτικός υπάλληλος εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι δεν γινόταν έλεγχος στη διαχείρισή του. Σε ερώτηση της έδρας εάν ήταν κάτι «εύκολο» αυτό που έκανε ο Π. Σαξώνης, απάντησε ότι «δεν είναι θέμα ευκολίας, αλλά θέμα συνείδησης».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ