Φοιτητής, 24 χρονών που ζει με τους γονείς του -Ο ηγέτης των διαδηλωτών στη Βενεζουέλα - iefimerida.gr

Φοιτητής, 24 χρονών που ζει με τους γονείς του -Ο ηγέτης των διαδηλωτών στη Βενεζουέλα

Φοιτητής
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν έχει τη στερεότυπη εικόνα του διαδηλωτή. Κι όμως, μετά από περίπου ένα μήνα αναταραχών στη Βενεζουέλα, ο Χουάν Ρεκουέσενς παρουσιάζεται ως ο ηγέτης του κινήματος που απαιτεί αλλαγές από τον Νικολάς Μαδούρο.

Είναι 24 ετών, ευτραφής, με μούσια, φοιτητής, ζει με τους γονείς του ακόμη και θεωρείται εκείνος που μπορεί να ελέγξει τους φοιτητές και να τους καθοδηγήσει έτσι ώστε να βγει κάτι καλό από αυτή την κατάσταση. Το ταλέντο του στο να μιλά δημοσίως τον έχει κάνει ιδιαιτερα δημοφιλή, όπως και το γεγονός ότι δεν πρόκειται για έναν από τους βολεμένους πολιτικούς που έχουν συνηθίσει να βλέπουν οι κάτοικοι της χώρας, σημειώνει η Washington Post.

Την περασμένη εβδομάδα ο Μαδούρο του ζήτησε επανειλημμένα να συναντηθούν για να κάνουν «ειρηνικές διαπραγματεύσεις». Ο Ρεκουέσενς αρνείται να καθίσει στο ίδιο τραπέζι αν δεν απελευθερωθούν οι φυλακισμένοι διαδηλωτές και δεν ικανοποιηθούν κάποιοι άλλοι όροι που θέτει. Ακόμη και η αντιπολίτευση τον έχει βάλει στο πολιτικό προσκήνιο, λέγοντας πως ούτε οι ίδιοι θα συναντήσουν τον Μαδούρο αν ο πρόεδρος της χώρας δεν συναντήσει πρώτα τον Ρεκουέσενς.

Με εκατοντάδες τραυματίες και τουλάχιστον 22 νεκρούς -ανάμεσά τους ο Ντανιέλ Τινόκο, ένας ακόμη ηγέτης των φοιτητών- ο Ρεκουέσενς έχει μεγάλο βάρος στους ώμους του. «Πράγματι, πρέπει να ανησυχώ για πολλά. Αλλά την ίδια ώρα είναι συναρπαστικό» λέει ο 24χρονος στην Washington Post.

Δεν είναι εύκολο βέβαια να καθοδηγήσει και να ελέγξει τους ξεσηκωμένους φοιτητές, που μαζί με άλλους στήνουν οδοφράγματα στους δρόμους. Ο ίδιος λέει πως προτιμά τις διαδηλώσεις και θέλει να μετατρέψει τη φοιτητική επανάσταση σε ένα γενικότερο κοινωνικό κίνημα, που θα καταργήσει το οικονομικό χάσμα ανάμεσα στις τάξεις.

«Ολοι στη Βενεζουέλα αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες ελλείψεις, την ίδια ανασφάλεια», λέει ο Ρεκουέσενς μιλώντας σε εκδήλωση σε ένα πάρκο. Είναι σίγουρος, εμψυχωτικός και κάνει συχνά αστεία για το σωματικό του βάρος. «Μόνο μην μου ζητήσετε να κάνω απεργία πείνας», τους λέει, για ευνόητους λόγους.

Φαίνεται πως πείθει όσους τον ακούνε. Πριν από ένα μήνα τον ακολουθούσαν 12.000 άτομα στο Twitter. Τώρα έχουν φτάσει τους 450.000. Μπορεί όλοι οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί να ελέγχονται από την κυβέρνηση, αλλά αυτός θα μπορεί να οργανώνει διαμαρτυρίες όσο κρατά η μπαταρία του smartphone του.

Μαζί με τους δύο κολλητούς του, τους... συμβούλους του, περνούν τις ημέρες γυρίζοντας το Καράκας με μηχανές, πηγαίνοντας από διαδηλώσεις σε ντιμπέιτ και συναντήσεις. Οι απειλές δεν λείπουν και δεν έρχονται μόνο από την κυβέρνηση. Μία μικρότερη φοιτητιτική οργάνωση, με ακραίες θέσεις, δεν βλέπει με καλό μάτι την πολιτική του Ρεκουέσενς. Θέλουν πιο επιθετική γραμμή και κοντράρονται ανοιχτά μαζί του.

Από κάποιους πάντως δεν περνά απαρατήρητο πως παρότι ντύνεται απλά, στον κύκλο του υπάρχουν άτομα της ελίτ κάτι που κάνει την κυβέρνηση να σαρκάζει πως η φοιτητική επανάσταση είναι ένα καπρίτσιο πλουσιόπαιδων. Ο ίδιος- γιος ενός γιατρού και μίας καθηγήτριας αγγλικών- δηλώνει «σοσιαλδημοκράτης», πιστεύει στην ισότητα των ευκαιριών και έχει ως πρότυπο τον πρώην πρόεδρο της Βενεζουέλας Ρομούλο Μπετανκούρ, που ήταν στενός σύμμαχος του Τζον Κένεντι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ