«Χρυσάφι» πληρώνουν οι Ελληνες το γάλα: Η χώρα κατέχει την τέταρτη θέση σε τιμές στην ΕΕ - iefimerida.gr

«Χρυσάφι» πληρώνουν οι Ελληνες το γάλα: Η χώρα κατέχει την τέταρτη θέση σε τιμές στην ΕΕ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ελλάδα κατέχει την τέταρτη υψηλότερη τιμή στο αγελαδινό γάλα ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Τα στοιχεία εδωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς ο οποίος απάντησε σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μιχελογιαννάκη.Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ), η μέση τιμή παραγωγού του αγελαδινού γάλακτος στην Ελλάδα, τον Δεκέμβριο του 2013 (τελευταία επίσημα στοιχεία) ήταν 45,2 λεπτά το λίτρο, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2010 βρισκόταν στα 39,1 λεπτά το λίτρο. Η αυξητική τάση οφείλεται κυρίως στον συνδυασμό μειωμένης ελληνικής παραγωγής και αυξημένου κόστους εισροών στην ελληνική κτηνοτροφία, όπως αναφέρει ο κ. Σκορδάς.

Ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, η Ελλάδα κατέχει για το 2013 (Ιανουάριος- Νοέμβριος 2013) την τέταρτη υψηλότερη τιμή παραγωγού αγελαδινού γάλακτος (44,5 λεπτά/kg), πίσω μόνο από την Κύπρο (57,5 λεπτά/kg), τη Μάλτα (52,7 λεπτά/kg) και τη Φινλανδία (45,6 λεπτά/kg). Όσον αφορά το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, η μέση σταθμισμένη τιμή του αγελαδινού γάλακτος των χωρών της ΕΕ για το ίδιο χρονικό διάστημα βρίσκεται στα 36,2 λεπτά το κιλό.

Τα στοιχεία δείχνουν ακόμη ότι η εγχώρια παραγωγή αγελαδινού γάλακτος, την τελευταία οκταετία, συρρικνώνεται ενώ η εθνική ποσόστωση ανεβαίνει. Από περίπου 742.000 τόνους παραγωγής, με ποσόστωση 820.000 τόνους προ οκτώ ετών, φέτος πέσαμε σε περίπου 627.000 τόνους παραγωγής, με ποσόστωση 870.000 τόνους. Εξάλλου, ο αριθμός των αγελαδοτρόφων που πριν μια δεκαετία υπερέβαινε τις 8.500, σήμερα φθάνει μόλις τους 3.600.

Φωτογραφίες Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ