Moody's: Θετικά τα αποτελέσματα των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες

Σε θετικό συμπέρασμα κατέληξε ο οίκος αξιολόγησης Moody΄s σχετικά με τα αποτελέσματα των stress test των ελληνικών τραπεζών. Παράλληλα, επισήμανε πως απομακρύνεται ο κίνδυνος απωλειών για τους πιστωτές των ιδρυμάτων, ανάμεσά τους και οι καταθέτες.

Συγκεκριμένα, ο Moody's χαρακτήρισε «πιστωτικά θετικό» το αποτέλεσμα από την αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών, καθώς τα κεφάλαια που απαιτούνται (6,4 δισ. ευρώ) δεν ξεπερνούν το αποθεματικό του Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (9 δισ. Ευρώ). Ταυτόχρονα, ο οίκος προέβλεψε πως οι τράπεζες θα μπορέσουν να αντλήσουν σημαντικό μέρος, αν όχι το σύνολο, των κεφαλαιακών τους αναγκών από την αγορά, με δεδομένο -σύμφωνα με την εκτίμηση- το αυξανόμενο ενδιαφέρον των επενδυτών για ελληνικά assets.

Ο οίκος σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να υποβάλουν στην Τράπεζα της Ελλάδας μέχρι τις 15 Απριλίου τα σχέδια τους για την άντληση των νέων κεφαλαίων. Τα σχέδια αυτά αναμένεται να περιλαμβάνουν την έκδοση νέων μετοχών, την πώληση μη βασικών περιουσιακών στοιχείων και περαιτέρω απομόχλευση, αναφέρει σύμφωνα με το «Βήμα».

«Στην περίπτωση που κάποια από τις τέσσερις τράπεζες δεν καταφέρει να αντλήσει κεφάλαια από ιδιωτικές πηγές, το Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα παρέμβει ως έσχατη λύση. Αυτό εξασφαλίζει ότι οι ανάγκες θα καλυφθούν πλήρως, κάτι θετικό για τους πιστωτές των τραπεζών» σημειώνεται στην ανάλυση.

Τέλος, για την Εθνική Τράπεζα ο οίκος αναφέρει πως αν και δεν θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αναμένεται να πουλήσει μειοψηφικό ποσοστό της τουρκικής θυγατρικής της Finansbank.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ