Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα του Αφγανιστάν -Δύο νέοι, θύματα άγριας βίας από τις οικογένειές τους επειδή αγαπήθηκαν - iefimerida.gr

Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα του Αφγανιστάν -Δύο νέοι, θύματα άγριας βίας από τις οικογένειές τους επειδή αγαπήθηκαν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εκείνος είναι ο Ρωμαίος της, εκείνη η Ιουλιέτα του. Και η οικογένειά της απειλεί να τους σκοτώσει και τους δύο. Εγκλημα τους, τα αισθήματα που ανέπτυξαν ο ένας για τον άλλον. Γιατί ακόμη οι γυναίκες, δεν έχουν δικαίωμα να αγαπήσουν ελεύθερα στο Αφγανιστάν.

Η 18χρονη Ζακία και ο 21χρονος Μοχάμαντ Αλι -παιδιά αγροτών σε μία απομακρυσμένη ορεινή περιοχή και οι δύο- δεν ξέρουν να διαβάζουν και δεν έχουν ακούσει ποτέ για τον Σαίξπηρ και το έργο του. Αλλά η ιστορία τους συγκίνησε μέχρι και τους New York Times, που έκαναν ένα εκτενές αφιέρωμα σε αυτό το νεαρό ζευγάρι.

Δεν έχουν βρεθεί ποτέ μόνοι τους σε ένα δωμάτιο, αλλά έχουν δηλώσει εκφράσει δημόσια την αγάπη τους, λέγοντας πως θέλουν να παντρευτούν, παρότι προέρχονται από διαφορετικές εθνικές ομάδες: εκείνος είναι Χαζάρα και εκείνη Ταγίκ. Αυτό ήταν αρκετό για να τους μετατρέψει σε απόκληρους, με τις οικογένειές τους - ειδικά της κοπέλας- να θέλουν να τους σκοτώσουν γιατί τους ατίμασαν.

Η Ζακία έχει βρει καταφύγιο σε ένα ίδρυμα για γυναίκες. Αν και είναι ενήλικη, σύμφωνα με το νόμο στο Αφγανιστάν, το δικαστήριο διέταξε να επιστρέψει στην οικογένειά της. «Θα με σκοτώσουν πριν καν φτάσω στο σπίτι» λέει εκείνη, προσπαθώντας να αποφύγει τη μοίρα που διαγράφεται ιδιαίτερα μαύρη.

Σχεδόν όλοι οι γάμοι στο Αφγανιστάν υπαγορεύονται ακόμη από τους γονείς, που καθορίζουν την «τιμή» της νύφης ακόμη και σε μερικές κατσίκες, σε οικογένειες τόσο φτωχές όπως οι δικές τους. Τα δικαστήρια εξακολουθούν να επιβάλουν το νόμο της Σαρία, σύμφωνα με τον οποίο οι γονείς έχουν εξουσία στο παιδί ακόμη και μετά την ενηλικίωσή του. Και τα εγκλήματα τιμής θεωρούνται δικαιολογημένα από την κοινή γνώμη. «Η ιστορία της πραγματικής αγάπης στο Αφγανιστάν, είναι μία ιστορία θανάτου», λέει ο Ρέζα Φάρζαμ, καθηγητής Πανεπιστημίου.

Η Ζακία και ο Μοχάμεντ Αλι ξέρουν καλά τι εννοεί. Γνωρίζονται από παιδιά, όταν συνόδευαν τα κοπάδια των οικογενειών τους στην ίδια περιοχή. Ηταν φίλοι, αλλά αυτό σταμάτησε απότομα, καθώς όταν ένα κορίτσι μπαίνει στην εφηβεία βγαίνει από το σπίτι της πλέον μόνο με τη συνοδεία των ανδρών συγγενών της.

Εκείνος συνέχισε να την παρακολουθεί από μακριά, σίγουρος ότι και εκείνη τον αγαπά. Με τη βοήθεια ενός άλλου κοριτσιού, της έστειλε ένα κινητό τηλέφωνο για να επικοινωνούν. Το έκρυψε και για τα τελευταία τέσσερα χρόνια μιλούσαν μία φορά την εβδομάδα, όταν η Ζακία -μέλος οικογένειας με δέκα παιδιά- κατάφερνε να μείνει για λίγο μόνη της.

Μέσω του πατέρα του, ο Μοχάμεντ Αλι ζήτησε δύο φορές από τον πατέρα της Ζακία την άδεια να την παντρευτεί. Τον απέρριψε, ακόμη και όταν πρόσφερε ως αντάλλαγμα χωράφια της οικογένειάς του. Η Ζακία προσπάθησε να πάρει τη μοίρα της στα χέρια της. Εμφανίστηκε δύο φορές στο σπίτι του Μοχάμεντ Αλι, ζητώντας από την οικογένειά του να την κρατήσουν εκεί ώστε να τον παντρευτεί. Την έστειλαν και τις δύο φορές πίσω.

Η απόρριψη ήταν το λιγότερο. Ο νεαρός άνδρας ξυλοκοπήθηκε τόσο άσχημα από το μεγαλύτερο αδερφό του και τον πατέρα του, που κατέληξε στο νοσοκομείο. Την ίδια τύχη είχε και η κοπέλα τη δεύτερη φορά, με την οικογένειά της να τη χτυπά βίαια. Οταν εμφανίστηκε για τρίτη φορά στο σπίτι του, ο Μοχάμεντ Αλι ήξερε πως δεν μπορούσε να αφήσει την κατάσταση να συνεχίζεται και τη συνόδευσε στο ίδρυμα γυναικών όπου φιλοξενείται τώρα.

Τους κυνήγησαν και εκεί οι συγγενείς και χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας για να γλιτώσουν από τα χέρια τους. Οταν έγινε η δίκη, όπου αποφασίστηκε πως πρέπει να επιστρέψει στο σπίτι της, ακολούθησε νέα τρέλα. Εξω από το δικαστήριο οι γονείς της τραβούσαν από τα ρούχα την Ζακία και την έβριζαν, ενώ άλλοι συγγενείς τη χτυπούσαν. «Μου είπαν πως αν τον παντρευτώ κανένας από τους δύο μας δεν θα ζήσει. Αλλά ξέρω ότι ακόμη κι αν επιστρέψω στο σπίτι, θα με σκοτώσουν έτσι κι αλλιώς».

Προς το παρόν το ίδρυμα τη βοηθά φιλοξενώντας την, παρά τη δικαστική απόφαση. Αλλά δεν μπορεί να έρχεται σε επαφή με τον Μοχάμεντ Αλι και καθημερινά ανησυχεί ότι ίσως να τον σκότωσε η οικογένειά της. Εκείνος είναι ακόμη στο χωριό του, κυκλοφορεί με μεγάλη επιφύλαξη για το ενδεχόμενο επιθέσεων, αλλά δεν το βάζει κάτω. «Θα προσπαθώ να την παντρευτώ μέχρι να πεθάνω. Κι αν με χωρίσουν από εκείνη ή αν της συμβεί κάτι, θα αυτοκτονήσω», κατέληξε ο απελπισμένος νεαρός.

Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα του Αφγανιστάν -Δύο νέοι, θύματα άγριας βίας από τις οικογένειές τους επειδή αγαπήθηκαν  | iefimerida.gr 0
Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα του Αφγανιστάν -Δύο νέοι, θύματα άγριας βίας από τις οικογένειές τους επειδή αγαπήθηκαν  | iefimerida.gr 1
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ