Πόλεμος Παπανδρέου εναντίον Βενιζέλου: Το ΠΑΣΟΚ σε κρίση ηγεσίας και ταυτότητας - iefimerida.gr

Πόλεμος Παπανδρέου εναντίον Βενιζέλου: Το ΠΑΣΟΚ σε κρίση ηγεσίας και ταυτότητας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ρήξη κορυφής που σημειώθηκε μεταξύ Γιώργου Παπανδρέου και Ευάγγελου Βενιζέλου, το περασμένο Σαββατοκύριακο, οδηγεί σε απρόβλεπτες εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και μετατρέπει τον κυβερνητικό εταίρο σε πυλώνα αστάθειας για τη συνοχή της κυβέρνησης.


Αν σε αυτές τις ραγδαίες εξελίξεις προστεθεί το γεγονός ότι το «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη δείχνει να διεμβολίζει τους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς και ο Φώτης Κουβέλης αρνήθηκε για ακόμη μια φορά να συμμετάσχει στο εγχείρημα της «Ελιάς», γίνεται σαφές ότι οι προσεχείς ευρωεκλογές είναι το σημείο μηδέν για το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη.


Ο Γιώργος δεν πήγε στην «Ελιά»
Την πλάτη του στο ΠΑΣΟΚ και την «Ελιά» γύρισε ο Γιώργος Παπανδρέου με την απόφασή του να μποϊκοτάρει τη συνδιάσκεψη της Ελιάς, σηματοδοτώντας την οριστική ρήξη με το κόμμα.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ενημερώνοντας για την απόφασή του να διαχωρίσει τη θέση του από την Ελιά, κατηγόρησε τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι χρησιμοποιεί μηχανισμούς, ομάδες και παρέες που είναι έξω από την κοινωνία των πολιτών για να διατηρήσει θέσεις και αξιώματα.
Σύμφωνα με κύκλους της Χαριλάου Τρικούπη, ο κ. Βενιζέλος στην τηλεφωνική συνομιλία του την Παρασκευή το βράδυ με τον κ. Παπανδρέου, του είπε πως η επιτυχία της κυβέρνησης θα εξελιχθεί προς όφελός του, αφού θα δικαιωθεί για τις επιλογές του. «Με αυτά που κάνει θέτει σε κίνδυνο την κυβερνητική συνοχή» σχολίασε ο κ. Βενιζέλος στους συνεργάτες του, εμφανώς αποκαρδιωμένος από την απουσία του Γιώργου Παπανδρέου και το σαμποτάρισμα του εγχειρήματος της «Ελιάς».

Νέο κόμμα ο Γιώργος;

Μετά τη ρήξη κορυφής το ΠΑΣΟΚ εισέρχεται σε τροχιά διάσπασης και μαίνονται τα σενάρια που θέλουν τον πρώην πρωθυπουργό να προχωρά στην ίδρυση νέου κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Παπανδρέου προσβλέπει είτε σε διεκδίκηση του υπάρχοντος ΠΑΣΟΚ μετά τις ευρωεκλογές, αν το αποτέλεσμα είναι οδυνηρό για τη Χαριλάου Τρικούπη (αν, δηλαδή, η «Ελιά» δεν εκλέξει δυο ευρωβουλευτές ή πέσει κάτω και από το 8%), είτε σε ίδρυση νέου κόμματος.

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν προτίθεται έως τις ευρωεκλογές να αμφισβητήσει την κυβέρνηση και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Δείχνει ωστόσο αποφασισμένος να παρεμβαίνει σε κρίσιμα θέματα, όπως ο διορισμός του Γιάννη Παπαθανασίου στα ΕΛΠΕ, τον οποίο καταδίκασε, ενώ δεν αποκλείεται να αμφισβητήσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τις τράπεζες, αν κρίνει ότι το νομοσχέδιο δεν είναι ευνοϊκό για το δημόσιο.

Στην εκκίνηση οι «δελφίνοι»

Επιπλέον, άρχισε ήδη στη Χαριλάου Τρικούπη η «μάχη της επόμενης ημέρας». Με σημερινή παρέμβασή του στην εφημερίδα τα Νέα ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης αμφισβητεί ανοιχτά την δυνατότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου να διατηρήσει βιώσιμο το ΠΑΣΟΚ. Σε άρθρο του κάνει λόγο για ένα ΠΑΣΟΚ «αμετανόητα αρχηγικό, αυτάρεσκα διδακτικό, στην πράξη άτολμο, ηττημένο πριν καν αρχίσει ο πόλεμος» και αφήνει να εννοηθεί ότι θα κινηθεί πολιτικά μετά τις ευρωεκλογές για την ανασυγκρότηση της «Προοδευτικής Αριστεράς», όπως την αποκαλεί.

Ταυτόχρονα, είναι σαφές πως το «ναυάγιο» των «58» επέφερε καίριο χτύπημα στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που επιχείρησε να εμφανιστεί ως ο κύριος φορέας ανασύνθεσης της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, και ένα αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές θα βαρύνει πλέον αποκλειστικά τον Ευάγγελο Βενζιέλο.

Στο τοπίο αυτό, μήνυμα μέσω της απουσίας της από την ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου το Σάββατο έδωσε, πέραν των «παπανδρεϊκών» βουλευτών, και η Φώφη Γεννηματά που είναι σαφές πως θα επιχειρήσει να διεκδικήσει την ηγεσία την επομένη μέρα.

Διεμβολίζει το Ποτάμι

Το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, επίσης, δείχνει να διεμβολίζει τον χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ και σχετικά τη ΔΗΜΑΡ.

Ένα μεγάλο κομμάτι των «58», επίσης, δείχνει να βλέπει με θετικό μάτι τον Σταύρο Θεοδωράκη, γεγονός που αποτελεί επιπλέον πρόβλημα του χώρου.

Ο «τρίτος πόλος» του Φώτη Κουβέλη

Τα προβλήματα της Χαριλάου Τρικούπη γίνονται ακόμα μεγαλύτερα από τον «τρίτο πόλο» που ιδρύει ο Φώτης Κουβέλης με σειρά στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, όπως οι Χάρης Καστανίδης, Πάνος Μπεγλίτης, Μαριλένα Κοππά, Στέφανος Μανίκας κ.α.

Οι πληροφορίες επιμένουν, μάλιστα, πως υπάρχει και υπόγειο ρεύμα μεταξύ μερίδας «παπανδρεϊκών» και της «ΔΗΜΑΡ-Προοδευτική Συνεργασία», όπως λέγεται το συμμαχικό σχήμα του Φώτη Κουβέλη. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ συναντήθηκε το βράδυ της Κυριακής με τον σοσιαλιστή πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς αλλά δήλωσε ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με την «Ελιά».
«Είναι καλό και το υποστηρίζω οι διάφορες αριστερές κινήσεις στη χώρα να ενωθούν, ώστε να εκλεγούν μέλη του ευρωκοινοβουλίου» τόνισε ο κ. Σουλτς, ενώ σε επισήμανση δημοσιογράφου ότι «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να διαφωνεί με την υποστήριξη που σας παρέχει η ΔΗΜΑΡ», ανέφερε:

«Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει ότι συναντιέμαι με τον κ. Κουβέλη. Δεν μπορώ ωστόσο να μπω στα εσωτερικά των αριστερών κινήσεων, δεν είναι αυτός ο ρόλος μου».

«Ελια» σε ναυάγιο

Απογοητευτική κρίνεται η διήμερη συνδιάσκεψη της Ελιάς, η οποία έβαλε ουσιαστικά ταφόπλακα στην ονομασία ΠΑΣΟΚ.
Χαρακτηριστικό πλέον της επίσημης πια «διάσπασης» του ΠΑΣΟΚ είναι ότι από την εναρκτήρια συνδιάσκεψη της «Ελιάς» απουσίαζαν εκτός από τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου οι «παπανδρεϊκοί» Φίλιππος Σαχινίδης και Θάνος Μωραΐτης, Γιώργος Πεταλωτής, Παύλος Γερουλάνος, Κώστας Τριαντάφυλλος.
Απόντες επίσης ήταν ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ από τον Θόδωρο Πάγκαλο και τον Δημήτρη Ρέππα ως τον Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, ενώ η Ντίνα Λάζαρη, χρόνια στην πρώτη γραμμή του ΠΑΣΟΚ χωρίς να έχει την ιδιότητα του «κορυφαίου στελέχους» έγραψε στο facebook:
«Με ρωτάνε αν θα πάω στη ''Συνδιάσκεψη''. Ασφαλώς ΟΧΙ! Πέρασε ο καιρός που μπορούσαμε να κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε. Οι τακτικισμοί, τα αδειάσματα, οι ευκαιριακές συμφωνίες στρατηγών χωρίς στρατούς, το μπαλαμούτι, τα στημένα photo opportunities, η προσχηματική ενότητα, οι μαϊμουδιές, οι παράγκες και τα παραπήγματα οδηγούν στην εξαΰλωση. Δε με εκφράζουν και με βρίσκουν κάθετα αντίθετη. Θλίβομαι...»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ